Quantcast

Vilnių papuoš beveik auksiniai medžiai: vieno kaina – 400 eurų

Vilniuje šiemet ketinama pasodinti per 3 tūkst. specialiai miestams pritaikytų, atsparių ir ilgaamžių medžių, kai kurie iš jų miestui kainuoja ir 393 eurus.

Kaip BNS informavo Miesto tvarkymo ir aplinkos skyriaus Želdynų poskyrio vedėja Giedrė Čeponytė, specialiai paruošti medžiai auginami Olandijos ir Vokietijos medelynuose - tokių medžių Vilniuje šiemet ketinama pasodinti apie 740. Likusią dalį sudarys daugiausia Vingio parke sodinamos pušys, taip pat kiti medžiai, jų vidutinė kaina - apie 30 eurų.

Medžiais Vilniaus mieste rūpinasi savivaldybės įmonė „Grinda“, su kuria 2011-aisiais pasirašyta sutartis, sodinimo darbus atlieka subrangovas - įmonė „Stebulė“. Anot G.Čeponytės, sutartis pasirašyta įvykdžius vidaus sandorį, sutartyje nustatyta vieno medžio kaina - 393 eurai. Sutartis baigia galioti 2018-aisiais. 2012-2016 metais iš viso už minėtą vieneto kainą pasodinta apie 500 medžių.

„Medelis, jo pasodinimas, grunto keitimas, pritvirtinimas ir laistymas miestui kainuoja 393 eurus. Toks medelis (priklausomai nuo rūšies ir užsakomo medžių skaičiaus) Olandijos ar Vokietijos medelyne kainuoja apie 760 eurų“, - BNS informavo G.Čeponytė.

Savivaldybė nurodo, kad Vilnius šiuo metu atsinaujina 14 metų medelyne augintais 3,5 metrų aukščio medžiais – liepomis, uosiais, beržais, paprastaisiais ir švediniais šermukšniais. Vilniuje daugiausiai sodinamos liepos, kurios yra vienos iš atspariausių miesto medžių.

G.Čeponytės teigimu, Lietuvoje nėra nė vieno medelyno, kuris galėtų pasiūlyti medžius su jau suformuotu šaknų gumulų iš vadinamųjų kapiliarinių šaknų - toks medis, anot jos, greitai ir „pakankamai garantuotai“ prigyja sudėtingomis miesto sąlygomis.

„Tas medis pasodinamas ir persodinamas keturis kartus per savo gyvavimo laikotarpį medelyne, kad formuotųsi kapiliarinės šaknys. Ir tai sudaro medžio kainą - jo priežiūra nuo kūdikystės ir vaikystės“, - sakė ji.

G.Čeponytė pripažįsta, kad Lietuvoje pušų sodinukų galima įsigyti ir už 50 euro centų, tačiau sako, kad tokie medžiai nėra tinkami sodinti mieste.

„Mūsų medelynai tokių medžių neaugina. Jie tokių neturi, jie - perpardavinėtojai Vakarų Europos produkcijos. Neturi tokios apimties, aukščio, kokybės, todėl mes jų neperkame. Jie turi 4 centimetrų skersmens - mes tokių neleidžiame sodinti centrinėse miesto gatvėse, nes norime greito, patikimo rezultato“, - paaiškino ji, paklausta, ar lietuviški pigesni medžiai mieste neprigytų.

Balandį kelios dešimtys liepų jau pasodinta Antakalnio gatvėje, po beveik 60 planuojama sodinti Pylimo, Mindaugo, Pamėnkalnio gatvėse, apie 30 - Jasinskio gatvėje. Kęstučio gatvėje bus pasodinta apie 60 uosių, medžiai bus sodinami ir kitose vietose.

Apie 750 įvairių medžių pasodinta Žvėryne, Senamiestyje, Justiniškėse, Fabijoniškėse, Lazdynuose. Akcijos „Darom“ dieną Vingio parke pasodinta 1000 pušaičių - čia ateityje atsiras dar 2000 medelių.

Artimiausiu metu apie 200 pušų ir 200 beržų bus pasodinti Oslo gatvėje, palei Vakarinį aplinkkelį.


Šiame straipsnyje: Vilniusmedžiailiepos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Laima

Laima portretas
Na ir kas is tu musu rasomu nepasitenkinimu,vistiek niekas nesikeicia.

Jule

Jule portretas
Aš manau kažkas turėtų sustabdyt tą pinigų plovimą?Miškai pas mus kertami ,medeliai sodinami ,net ąžuoliukai ,pinigai europiniai už tai gaunami ir matai netinka.Nebesuprantu kas daros toj Lietuvoj?

Kis

Kis portretas
Nu, kurvos, ne kitaip.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių