Quantcast

Vilnietė studentė apie vegetarizmą ir abstinenciją: su manimi viskas geriau negu gerai

Adrė Zakrauskaitė – jaunoji žurnalistikos studentė iš Vilniaus. Ši veikli ir gyvybinga mergina iš savo bendraamžių labiausiai išsiskiria tuo,  kad jau dvejus metus yra vegetarė ir  beveik niekada nevartojo alkoholio. Juk ne vienam paskutinieji metai mokykloje, o juolab, studijų metai asocijuojasi ne tik su mokslais, bet ir su vakarėliais, kuriuose išbandomi stiprieji gėrimai. Atrodytų, kam jaunai merginai tokie rėmai? Tačiau Adrė tiki savo sprendimu ir tvirtai sako: „Jau seniai supratau, kad su manim viskas geriau negu gerai“.

- Kada sugalvojai tapti vegetare ir kokius produktus pašalinai iš savo raciono?

- Pirmą kartą mėsos nusprendžiau nevalgyti kai man buvo gal 13 metų. Bet tada nuspendžiau tai daryti daugiau iš mados. Galvojau gal reikėtų pabandyt, nors niekada mėsos nemėgau ir kažkaip pradėjau bandyti jos nevalgyti, nors neturėjau daug informacijos apie tą vegetarizmą, kaip reikia derinti maisto medžiagas, maisto produktus ir panašiai, pabandžiau, pabuvau aš ta vegetare kokius puse metų, bet nelabai gerai sekėsi neturėjau kada rūpintis savo mityba. Valgiau bandeles ir t.t. ir vėl grįžau prie senos mitybos. O vėliau savaime ėmiau vis mažiau valgyti mėsos ir supratau, kad man jos nebereikia. Prieš dvejus metus, bebaigdama 11 klasę, ėmiau ir visiškai atsisakiau mėsos. Dabar nevalgau mėsos, žuvies, kiaušinių. Tačiau jeigu kiaušinių yra pyraguose, nepuolu jų krapštyt, nedarau iš to tragedijos.

- Kokie yra tavo mėgstamiausi patiekalai?

- Daržovių troškiniai, trintos sriubos, indiški patiekalai. Labai patinka Ajurvedinė virtuvė - stebina patiekalų gausa ir įvairovė; vegetariški saldumynai: žirnių miltų saldainiai - skamba keistai, bet yra beprotiškai skanu! Avižirnių maltinukai - sutrynus išmirkytus apvirtus avižirnius ir įdėjus i juos žolelių, prieskonių galima iškepti puikią ir sveiką kotletų alternatyvą.

- Kaip į sprendimą tapti vegetare reagavo tavo šeima?

- Mama reagavo labai ramiai, nes ji visada mane palaikė. „Daryk vaikeli, ką nori, tik būk laiminga,“ – sakydavo ji. Seneliai priešingai, tikindavo kaip reikia kotletuką kokį suvalgyti, gąsdino, kad negalėsiu gimdyti, susirgsiu mažakraujyste, neaugsiu, numirsiu, sakydavo, kad esu perbalus. Tėtis iš vis sakė, kad atrodau paliegėlė. Kai nesusiderini, mitybos visko gali būti, tačiau mano aplinkoje gausu vegetarų, kurie po 10-12 metų propaguoja tokią mitybą ir yra stiprūs, sveiki, šaunūs ir šviesūs žmonės.

- Ar kiti žmonės pastūmėjo tave vegetarizmo link?

- Vegetare tapau ne dėl kažkokio žmogau įtakos. Mano aplinkoje gal ir buvo vienas kitas vegetaras, bet tai neturėjo įtakos mano apsisprendimui. O ypač, kai pradėjau eiti tuo keliu, aplink mane atsirado daug bendraminčių - 80% mano draugų yra vegetarai, net atrodo, kad tai yra savaime suprantama, nes tave supantys žmonės tokie kaip tu. Jie padeda dar akyliau stebėti ką valgai.

- Ar daug dėmesio skiri savo dietai?

- Ankščiau jai skirdavau daugiau dėmesio, dabar jau vis mažiau ir mažiau, nes tai natūraliai susitvarko, ypač vasara. Yra visokios daržo gėrybės, tad pasiimi agurką, pomidorą. Be to, turime mes to riebaus, sotaus maisto, tad ir žiemą problemų visiškai nekyla.

- Kaip tu žiūri į veganus ir kitus labai griežtai savo mitybą dėliojančius žmones?

- Jų yra ir jie man netrukdo. Tačiau fanatiški žmonės dažniausiai būna tie, kurie  yra labai netvirti dėl to, ką jie pasirinko. Todėl jie labai už to užsikabina. Aš nesu prieš, tačiau, aišku, labai nemalonu būna, kai jie visiems aplinkui perša savo nuomonę, o juk tai nėra būtina. Tai turi būti asmeninis žmogaus pasirinkimas ir neturi būti spaudimo. 

- Kada nusprendei atsisakyti alkoholio?

- Alkoholio iš tikrųjų aš niekada nevartojau. Galbūt tokį pasirinkimą lėmė tai, kad vaikystėje, vienas mano šeimos narių sirgo alkoholizmu ir aš mačiau, ką jis daro, kokios yra to pasekmės. Labai daug skausmo dėl to patyriau, daug prisikentėjau ir, kai žinai, kur tai veda ir ką tai daro, tai manęs niekada netraukdavo.

- Kaip tu linksminiesi?

- Prieš metus atradau, kad yra blaivūs tūsai - „Joga rave“, kad yra tokių kaip aš, kurie negeria. Tokių žmonių yra labai daug. Galvojau, kad kažkas negerai, jog negeriu, bet supratau, kad su manimi viskas geriau negu gerai. Štai neseniai grįžau iš trijų dienų "blaivaus" festivalio. Per tris dienas susirinko 1,5 tūkst. žmonių. Tūsinom visi be alkoholio ir buvo tikrai nerealu. Sulaukėm labai daug palaikymo iš visų žymių atlikėjų. A. Kaušpėdas iš „Anties“, S. Prūsaitis iš „Happyendless“ - visi sako, kad yra visai kitas lygis groti blaiviems, sąmoningiems žmonėms, o ne girtiems. Mane tas dalykas palaiko ir motyvuoja palaikyti blaivų gyvenimo būdą.

- Kaip į tavo sveikos mitybos bei gyvensenos pasikeitimus reagavo bendraamžiai?

- Kai tik pradėjau blaiviai gyventi bei vegetariškai maitintis, manęs nesupo bendraminčiai. Sakydavo: „Ką tu mėsos nevalgai, ką čia išsigalvoji?“ , „Čia mada, svorio numest nori“. Pradžioje, tokie prikišinėjimai truputį nervindavo, dabar nebekreipiu dėmesio.

- Kas tau yra vegetarizmas?

- Vegetarizmas nėra tai, kad žmogus tiesiog sugalvoja nevalgyti mėsos. Tai yra sąmoningas sveikos gyvensenos būdas. Kai pradedi sąmoningai gyventi, kai pradedi galvoti apie tą nesmurtinę filosofiją. Galbūt tikrai galime išgyventi ir nežudydami kitų būtybių, kai pradedi daugiau dėmesio skirti sau pačiam, save pajausti, suprasti, kas tu esi, kokia tavo sveikata - tai tas vegetarizmas ateina savaime.

- Koks tavo požiūris į mėsą? Ar nepasiilgai jos?

- Aš niekada nebuvai mėsos mėgėja, jei galėdavau rinktis rinkdavausi košę, dar ką nors, bet tik ne mėsą. Dabar ji man kelia nedidelį šleikštulį.

Mėsa yra smurtinis maistas. Niekas nemiršta užkutentas, visos gyvos būtybės mirdamos patiria milžinišką stresą. Streso energija lieka mėsoje, ji persiduoda ją valgančiajam, ir pastebėta, jog mėsos valgymas dideliais kiekiais iššaukia agresiją, smurto proveržius.

- Ar norėtum, kad tavo vaikinas irgi būtų vegetaras, negertų alkoholio?

- Jei vaikinas negertų, būtų vegetaru, tai būtų prioritetas, bet tai nėra pagrindinis rodiklis, nes ne nuo to priklauso žmogus geras ar ne. Tikrai yra žiaurių vegetarų, net Hitleris buvo vegetaras. Aišku, būtų labai smagu, labai norėčiau, kad negertų.

- Ar savo vaikus irgi pratinsi prie vegetariškos mitybos?

- Jeigu dabar reikėtų turėti vaikų, manau, aš juos tikrai auginčiau vegetariškai. Kai jie paūgės ir jeigu norės valgyti mėsą - tegul. Žinau vieną žmogų, kuris užaugo be mėsos, valgė tik vegetarišką maistą. Per visą gyvenimą jis sirgo tik 2 kartus. Gydytojai sako, kad vaikams reikia mėsos, bet yra labai daug literatūros, informacijos, mokslinių tyrimų ir t.t. , kuriuose rašoma, kad tai tikrai nėra būtina, kad mes nebegyvenam tais šaltais, gūdžiais laikais, kai mėsa būdavo būtina.


Dietologės Rūtos Petereist komentaras

Tapimas vegetaru yra daugiau žmogaus įsitikinimų paveiktas sprendimas, o ne organizmo noras atmesti mėsą ar žuvį. Šiuose produktuose yra mūsų organizmui labai reikalingų baltymų (amino rūgščių), juos reikėtų kompensuoti kitais būdais. Šį trūkumą šiek tiek padengia ankštiniai produktai, tačiau tai nėra tas pats. Reikėtų valgyti jūros gėrybes, vartoti maisto papildus. Jei vegetarai savo mitybos raciono nesusitvarko gresia hemoglobino trūkumas – mažakraujystė. Todėl jie tūrėtų nuolat tikrintis kraują. Vegetarai gali būti labai žvalūs, bet tik jei susitvarko savo racioną.

Vaikus nuo pat gimimo pratinti prie vegetarizmo nėra gerai. Vaikui reikia gauti visko, juolab, kai jis auga. Tačiau, tai yra įprotis - kai vaikas įpranta taip valgyti, jis ir valgo. Taip pat yra ir šeimose, kuriose nevalgomi pusryčiai. Vaikai taip pat nevalgo jų, nes įpranta prie tokios mitybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulė

Saulė portretas
Interviu patiko, bet dietologės komentaras keistas. Taip, pritariu, kad hemoglobino kiekis priklauso nuo to, ar balgai mėsą, ar ne... Tik dažniausiai ta įtaka būna kiek kitokia, nei dietologė tikisi - jo padaugėja. Ir kraują tikrintis tenka vien dėl to, kad mėsos mėgėja šeimos gydytoja tiki, kad ankštiniai neatstoja mėsos.

fsafsafas

fsafsafas portretas
grazi pana, daug bachuru jos kurse matyt nori ja isdulkinti bet va kad nelabai neiseina nes pana nenusigeria ir savivertes nepraranda... ech o juk panoms alkoholis tik tam ir reikalingas... kad lengviau nutempti i lova ir tiek :))
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių