Quantcast

Vilniečiams šildymas už sausį kainuos vidutiniškai 440 litų

Daugiausiai už sausio mėnesį suvartotą šilumą mokės kauniečiai, mažiausiai – Panevėžio gyventojai.

Tokią šilumos suvartojimo statistiką didžiausių šalies miestų senos statybos daugiabučiuose pateikė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA).

„Didžioji dalis daugiabučių yra seni ir nerenovuoti visuose šalies miestuose, todėl ir šilumos suvartojimo statistika labai panaši. Tai reiškia, mokėjimų už šilumą dydį apspręs šilumos kaina. Kuo ji aukštesnė, tuo didesnės sąskaitos laukia“, - sakė LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas.

LŠTA skaičiavimu, sausio mėnesį 1 kv. metrui apšildyti prireikė vidutiniškai 25 kWh šilumos. 60 kv. metrų ploto butų apšildymui didžiųjų šalies miestų senuose ir nerenovuotuose namuose prireikė vidutiniškai 1500 kWh energijos.

Kaune šiluma sausio mėnesį kainavo 31,47 ct/kWh, todėl 60 kv. metrų ploto buto šildymui vidutiniškai teks išleisti apie 472 litus.

Šiauliečiai už tokio paties ploto buto šildymą už sausio mėnesį sumokės vidutiniškai 447 litus. Šiauliuose šilumos kaina sudarė 29,82 ct/kWh.

Vilniuje šiluma kainavo 29,23 ct/kWh, todėl sostinės gyventojai už 60 kv. metrų ploto buto šildymą mokės vidutiniškai 440 litų.

Klaipėdiečiai už tokio paties ploto buto šildymą už sausio mėnesį sumokės vidutiniškai 402 litus. Klaipėdoje šilumos kaina sudarė 26,84 ct/kWh.

Panevėžyje šiluma sausį kainavo 24,05 ct/kWh, todėl šio miesto gyventojai už 60 kv. metrų ploto buto šildymą mokės mažiausiai tarp didžiųjų miestų – vidutiniškai 361 litą.

LŠTA prezidentas atkreipė dėmesį, kad vasarį Panevėžyje mokėjimai už šilumą vysis kitus miestus. Vasario mėnesį šiame mieste užfiksuotas didžiausias šilumos kainos augimas – iki 26,68 ct/kWh.

„Panašias sąskaitas už šilumą turėtų gauti visi didžiausių šalies miestų gyventojai, įsikūrę tipiniuose daugiabučiuose namuose – senos statybos ir nerenovuotuose“, - teigė V. Stasiūnas.

2011 m. sausį Lietuvos didžiųjų miestų gyventojai už šilumą mokėjo apie 100 litų mažiau, kadangi dujų kaina šilumos tiekimo įmonėms buvo apie 1420 Lt/tne, o šiemet - apie 1914 Lt/tne, t.y. kaina padidėjo 30 proc.

Anot jo, belieka tik apgailestauti, kad daugiau nei dukart pigesnio už gamtines dujas biokuro diegimo projektai didžiuosiuose šalies miestuose yra sustoję.

„Žalia ir todėl pigesne šiluma kol kas galimybę džiaugtis turi tik mažesnių šalies miestų gyventojai“, - sakė V. Stasiūnas.
Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) duomenimis, gamtines dujas vartojančiuose Lietuvos miestuose vidutinė šilumos kaina sausio mėnesį sudarė 30 ct/kWh, biokuru šildomuose – 20 ct/kWh.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių