Quantcast

Vilniečiai vis aktyviau rūšiuoja šiukšles

  • Teksto dydis:

Lietuvoje daugėja žmonių, kurie namų atliekas vertina ne kaip į sąvartynus keliaujančias šiukšles, o kaip medžiagas, kurias galima perdirbti ir vėl naudoti. Per pastarąjį pusmetį Vilniaus individualių namų gyventojai išrūšiavo beveik 4 kartus daugiau plastiko ir popieriaus atliekų, kuomet stiklo atliekų rūšiavimo tempai padidėjo beveik 5 kartus. Per šių metų lapkritį išrūšiuota 21 t plastiko ir popieriaus atliekų bei 17,4 t stiklo atliekų. 2013 m. birželį atitinkami skaičiai siekė tik 4,5 t ir 3,2 t.

Tendenciją aktyviau rūšiuoti antrines atliekas skatina individualiems namams nemokamai dalijami žaliavų, kurias galima perdirbti, konteineriai. Tai atskiri konteineriai stiklui, popieriui ir kitai pakuotei.

„Europoje seniai įsigalėjo požiūris, kad dauguma namuose susikaupiančių atliekų yra ne šiukšlės, kurios dūlės sąvartyne, o medžiagos, kurios perdirbtos vėl pasieks žmones. Iki europinio lygio mums dar toli, tačiau Lietuvos gyventojai tampa vis sąmoningesni – daugiau domisi ir išmano apie rūšiavimą. Todėl vertina priemones, tokias kaip antrinių žaliavų rūšiavimo konteineriai, kurios leidžia tai daryti tinkamai“, – teigia Marius Katkus, antrinių žaliavų konteinerius gyventojams dalijančios bendrovės „Ecoservice“ Vilniaus padalinio vadovas.

Specialūs konteineriai leidžia tinkamai rūšiuoti ir pagreitinti antrinių žaliavų perdirbimą. Perdirbta antrinė žaliava naudojama pramonės, statybos srityse, pritaikoma buityje. Pavyzdžiui, perdirbtas stiklas naudojamas cemento mišiniams, popierius – įvairių pakuočių gamybai, plastikas – pakuočių, skirtingų plastikinių produktų gamybai.

„Norint, kad antrinės atliekos atgimtų naujam gyvenimui, labai svarbu, kad žmonių pastangos jas rūšiuoti nenueitų perniek – atliekos būtų išgabentos laiku, tinkamai paruoštos perdirbti. Todėl, atkreipiame dėmesį, kad iškilus bet kokiems nesklandumams ar klausimams dėl rūšiavimo, gyventojai gali kreiptis į savo atliekų vežėją, arba pasirinkti vežėją, kuris labiau atitinka jų poreikius“,  – teigia M. Katkus.

Projektas, kurio metu individualiems namams dalijami antrinių žaliavų konteineriai, Lietuvoje startavo 2012 m. Iki šiol individualiems namų ūkiams Lietuvoje išdalyta beveik 70 tūkst. konteinerių, beveik 12 tūkst. – Vilniaus miesto individualių namų gyventojams.

Rūšiavimo skatinimo projektas vykdomas bendradarbiaujant Aplinkos ministerijai, kuri skyrė lėšas savivaldybėms, o šios nupirko antrinių žaliavų konteinerius, ir atliekų vežėjams, kurių iniciatyva antrinių žaliavų konteineriai buvo pristatyti individualių namų gyventojams.

Šiuo projektu siekiama, kad kiekvienas gyventojas būtų maksimaliai aprūpintas atliekų rūšiavimo priemonėmis ir būtų skatinamas pirminis rūšiavimas, kai tam tikros rūšies atliekos, tinkančios panaudoti antrąkart, atskiriamos jų susidarymo vietoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių