Quantcast

Vilniečiai per keturis mėnesius išrūšiavo 5 kartus daugiau antrinių atliekų

  • Teksto dydis:

Per keturis mėnesius Vilniuje plastiko ir popieriaus atliekų surūšiuota 5 kartus daugiau, o stiklo atliekų – daugiau nei 7 kartus. Tai lėmė 2012 m. startavęs projektas, per kurį individualiems namams dalyti antrinių žaliavų konteineriai. Iki šiol individualiems namų ūkiams Lietuvoje išdalyta beveik 70 tūkst. konteinerių, iš jų beveik 12 tūkst. – Vilniaus miesto individualių namų gyventojams.

Rūšiavimo skatinimo projektas vykdomas bendradarbiaujant Aplinkos ministerijai, kuri skyrė lėšas savivaldybėms, o šios nupirko antrinių žaliavų konteinerius, ir atliekų vežėjams, kurių iniciatyva antrinių žaliavų konteineriai buvo pristatyti individualių namų gyventojams. Kaip teigia antrinių žaliavų konteinerius gyventojams dalijusios bendrovės „Ecoservice“ Vilniaus padalinio vadovas Marius Katkus, iš beveik 12 tūkst. Vilniaus miesto individualiems namų ūkiams skirtų antrinių žaliavų konteinerių jų įmonė išdalijo beveik 40 proc.

„Pagal mūsų skaičiavimus žymiai padaugėjo išrūšiuotų atliekų. Tai rodo, jog žmonės teigiamai žiūri į šį projektą ir gavę reikalingų priemonių noriai prisideda prie gamtos saugojimo. Iš pradžių kai kurie gyventojai atsargiai žvelgė į šią naujovę, manė, kad tai sudėtingas procesas, reikalaujantis daug pastangų, tačiau iniciatyvai įsibėgėjus ir gyventojams suvokus rūšiavimo proceso paprastumą bei naudą,  norinčiųjų įsigyti konteinerius bei rūšiuoti antrines žaliavas vis daugėjo“, – pasakojo Marius Katkus.

Siekiant padidinti rūšiuojamų atliekų srautą bei sumažinti į sąvartyną patenkančių antrinių žaliavų kiekį, LR Aplinkos ministerija iš mokesčio už aplinkos teršimą gaminių ar pakuotės atliekomis skyrė lėšų antrinių žaliavų konteineriams įsigyti. Šiuo projektu siekiama, kad kiekvienas gyventojas būtų maksimaliai aprūpintas atliekų rūšiavimo priemonėmis ir būtų skatinamas pirminis rūšiavimas, kai tam tikros rūšies atliekos, tinkančios panaudoti antrąkart, atskiriamos jų susidarymo vietoje.

Aplinkos viceministro Almanto Petkaus teigimu, pirminis rūšiavimas ir toliau bus skatinamas, tik keisis strateginė kryptis. 2012 m. buvo nutarta antrinių žaliavų konteinerius išdalyti visiems Lietuvos regionams, kiekį paskirstant proporcingai jų dydžiui. Šiais metais pasirinkti du prioritetiniai regionai, kurių visiems individualių namų gyventojams bus skirti antrinių žaliavų konteineriai. Šiuo metu žinomas tik vienas iš jų – Alytus, kitas bus nurodytas artimiausiu metu.

„Tęsiame pirminio rūšiavimo skatinimo projektą, nes Lietuvoje atliekų rūšiavimo įgūdžių vis dar stinga. Šiais metais iš už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis mokesčio surinkome beveik 5 mln. litų, kuriuos ir skiriame šiai iniciatyvai. Tikimės, kad prie šio projekto prisidės ir gamintojai bei importuotojai, priklausantys įstaigoms, organizuojančioms visų rūšių pakuočių tvarkymą“, – teigė aplinkos apsaugos viceministras.

Skatinant rūšiavimą buvo imtasi ir dar vienos priemonės. Šių metų liepos pabaigoje šalies Vyriausybė patvirtino įmokų už atliekų tvarkymą skaičiavimo metodiką, kurioje numatyta mažinti mokesčius atliekas rūšiuojantiems gamintojams ir importuotojams už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valio

Valio portretas
Penkmeti per tris metus, valio!!! Kas ima plesikiskus mokescius uz siuksliu isvezima, tas tegul ir rusiuoja. Gerai imt milijonus, beveik nieko nedarant.

Nerka

Nerka portretas
Noreciau rusiuot ir zalias atliekas, bet VAATC neduoda kompostavimo konteineri. Noreciau zalias vezt aiksteles, bet VATC ju nepaleidzia.. Tad kartonas tai tik dalinis rusiavimas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių