Quantcast

Vilniečiai daugiabučių renovaciją vertina skirtingai

Praėjusią savaitę Aplinkos ministerija paskelbė renovuoti numatomų daugiabučių sąrašą. Nors iki detalizuotų projektų ir darbų pradžios dar laukia ilgas kelias, sostinės gyventojai nesidrovi dalintis nuomonėmis apie ministerijos inicijuojamą projektą.

Viename iš Architektų gatvės daugiabučių gyvenanti Genutė tikino pritarianti renovacijos planams, tačiau bijo, jog pastato atnaujinimas gali suduoti skaudų smūgį šeimos finansams.

„Ilgą laiką klausomės kalbų apie daugiabučių renovacijas, bet susidaryti aiškios nuomonės nepavyksta. Gal todėl, kad nėra aišku, kiek tai mums atsieis? Žinom tik tiek, kad kainuos nemažai. Bet kokiu atveju, atsinaujinti jau seniai laikas daugumai pastatų“, - sakė Genutė, kurios daugiabutis įtrauktas į renovuoti planuojamų pastatų sąrašą.

Tiesa, moteris teigia, kad šildymo kainos šaltuoju sezonu jos irgi nedžiugina.

„Žiemą mokam daug, norėtųsi kad komunaliniai būtų mažesni. Aišku dėl mažesnių šildymo sąnaudų neabejoju. Tik kyla klausimas, per kiek laiko visa tai atsipirks? Preliminariais skaičiavimais nepasitikiu, todėl su vyru dar gerai pagalvosim“, - abejonių neslėpė dviejų vaikų motina.

Panašiai mąsto ir Karoliniškėse gyvenantis Alvydas. Pensinio amžiaus vyriškis teigia norintis, kad daugiabutis, kuriame gyvena, būtų atnaujintas, tačiau šiek tiek abejoja dėl projekto kainos.

„Skaičiau, kad dalį pinigų turėtų padengti valstybė. Iš pirmo žvilgsnio puiku, tačiau žinant, kaip Lietuvoje su tokiais projektais viskas vyksta, iškart imi abejoti, ar nebus taip, kad viduryje statybų kas nors ims ir pabrangs“, - svarsto pensininkas.

Vienas trijų kambarių bute gyvenantis vyriškis teigia, kad žiemą verstis tampa gerokai sunkiau, todėl yra linkęs pritarti renovacijai.

„Žinau tiek, kad iš savo dabartinių namų jau tikrai niekur nebesikraustysiu. Kalbant apie atsinaujinimą, tai turėsiu tam naudoti savo santaupas. Bus brangus malonumas, bet bent jau kas mėnesį nereikės tiek daug mokėti. Galų gale, ir buto vertė padidės, ir anūkams šiltesnius namus galėsiu palikti“, - kalbėjo Alvydas.

Vyriškis pridūrė, kad renovacijų projektu daug nesidomėjo, tačiau iš turimų žinių linkęs susidaryti labiau teigiamą nuomonę.

„Pora žodžių persimetėm ir su kaimynais – ne visi pritaria šiam reikalui. Sako, neapsimoka. Bet galutinis sprendimas dar tik bus, todėl laukia kol sužinosim daugiau detalių“, - šypsojosi senyvo amžiaus vilnietis.

Tuo tarpu Vilniaus centre gyvenantys miestiečiai džiaugiasi renovacijomis. Viename iš atnaujinti planuojamų senamiesčio daugiabučių gyvenanti Julija apie renovacijos sąrašą negirdėjo, tačiau apsidžiaugė, kad jos namas į jį įtrauktas.

„Aišku, kad vertinu gerai. Kad sovietinės statybos namai šaltį praleidžia tai ir taip aišku, bet jūs pažiūrėkit į kai kuriuos senamiesčio pastatus. Vien į išorę žiūrint matosi, kad jiems reikia apšiltinimo ir kosmetinio atnaujinimo“, - kalbėjo gatvėje sutikta moteris.

Ji tikino, jog dauguma greta gyvenančių kaimynų vieningai pasisakė už renovacijos planus, mat jų būstai energiją naudoja ypač neefektyviai.

„Baisu pagalvoti, kiek šilumos iššvaistoma, kai galima padaryti taip, kad ji laikytųsi ilgiau. Renovacija yra tarsi investicija. Kuo anksčiau atsinaujinsi – tuo paprasčiau bus ateityje“, - mano Julija.

Praėjusią savaitę Aplinkos ministerija paskelbė renovuoti numatomų daugiabučių sąrašą. Ministerijos duomenimis, šiuo metu renovacijos programoje dalyvauti pageidauja 58 šalies savivaldybės. Iš visų 1680 sąraše esančių daugiabučių, Vilniuje atnaujinti norima daugiau kaip du šimtus.


Šiame straipsnyje: renovacijavilniečiainuomonės

NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Kiškit pinigus...o ką sutaupysite jau Kauno valdžia sugalvojo kaip atimti: Gavau UAB Būsto valda saskaitas už biržęlį- rugpjutį...tai daugiabučio administravimo kaina padidėjo 3 TRIS KARTUS..saskaitoje parašyta, kad tai padaryta pagal Kauno miesto tarybos nutarimą'...manau čia tik pradžia
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių