Quantcast

„Vilniaus vandenų“ premija direktoriui – apeinant savivaldybę?

Vilniaus savivaldybės opozicija piktinasi „Vilniaus vandenų“ sudaryta beveik 200 tūkst. eurų informacijos viešinimo sutartimi ir išmokėta 27,5 tūkst. eurų premija vadovui Aidui Ignatavičiui.

Vilniaus savivaldybės administracijos vadovė Alma Vaitkunskienė įmonės praktiką vertina neigiamai, tačiau sako, kad savivaldybės deleguoti du iš septynių „Vilniaus vandenų“ valdybos nariai negali pasipriešinti likusiai „nepriklausomai“ valdybai.

Premiją skyrė buvę kolegos?

Kaip skelbiama Centriniame viešųjų pirkimų portale, 194 tūkst. eurų sutartis sausio pabaigoje pasirašyta su įmone „Via Media“, turėtų būti įgyvendinta per trejus metus, t. y. iki 2020-ųjų sausio.

Be to „Vilniaus vandenų“ valdyba šią savaitę patvirtino penkių mėnesių dydžio, t. y. 27,5 tūkst. eurų priedą A. Ignatavičiui už gerus įmonės rezultatus.

Tuo pasipiktinusios opozicinių Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos seniūnas Žilvinas Šilgalis kritikuoja ir Liberalų sąjūdžio vadovaujamos koalicijos deklaruojamą „nepriklausomų valdybų“ sistemą. Jis tvirtina, kad įmonės valdyboje keli valdybos nariai yra anksčiau dirbę su A. Ignatavičiumi bankininkystės sektoriuje, tad negali būti vadinami nepriklausomais.

„Vilniaus vandenų“ vadovas ir šiaip, jei neklystu, gauna didžiausią atlyginimą iš visų Vilniaus savivaldybės įmonių vadovų. Tvirtinti priedą, kuris siekia dar penkis mėnesinius atlyginimus – tai yra įžūlu, net jei įmonės rodikliai didėja, įmonė gauna daugiau pelno, daugiau sutaupo, tai nereiškia, kad pinigus turi pasidalyti įmonės valdybos nariai ir įmonės vadovai. Galbūt galima žmonėms geriau vandens kainą mažinti?“ – BNS dėstė Ž. Šilgalis.

„Vilniaus vandenų“ valdybos pirmininkas Darius Nedzinskas yra vadovavęs tuometinio „Hansabanko“ (dabar – „Swedbank“) valdybai. Šiame banke A. Ignatavičius yra vadovavęs Verslo klientų departamentui.

Anksčiau naujienų portalas 15min.lt skelbė, kad 2016-ųjų vasarą naujajam vadovui A. Ignatavičiui vykdant pertvarkas, į vadovaujančias pareigas paskirti ir prieš tai jo vadovautos valstybinės elektros tiekimo įmonės „Lesto“ (dabar „Eso“) buvę padalinių vadovai: „Vilniaus vandenų“ Prevencijos vadovu tapo buvęs „Lesto“ prevencijos ir kontrolės skyriaus vadovas Vidmantas Bruzgys, gamybos direktoriumi – buvęs „Lesto“ Elektros tinklo tarnybos vadovas Virgilijus Žukauskas, bendrovės vystymo vadove – buvusi „Lesto“ buvo personalo ugdymo departamento vadovė Jolanta Diskaitė. Pirkimu vadovu tuomet paskirtas buvęs „Lesto“ Pirkimų dokumentų administravimo grupės vadovas Arūnas Jurgelaitis, Vidaus audito vadove tapo „Lesto“ analogiškas pareigas turėjusi Živilė Perednė.

Premija – per didelė

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė A. Vaitkunskienė tarybos nariams šią savaitę teigė nieko nežinojusi apie 194 tūkst. eurų sutarties žiniasklaidos planavimo paslaugų pirkimą.

Anot jos, apie tai turėjo būti informuota valdyba, tačiau tokios informacijos negavo bent jau savivaldybės deleguotos atstovės valdyboje – administracijos direktorės pavaduotoja Vylūnė Urbonienė bei savivaldybės Teisės departamento laikinoji pavaduotoja Dovilė Mikalajūnė.

A. Vaitkunskienės teigimu, abi moterys šią savaitę valdyboje balsavo ir prieš premijos skyrimą A. Ignatavičiui, sprendimą lėmė būtent nepriklausomų valdybos narių balsai.

Pasak A. Vaitkunskienės, galimybė skirti priedus direktoriui už itin gerus rezultatus yra numatyta, bet tik vieno atlyginimo dydžio, o ne penkių, kaip buvo padaryta. A. Ignatavičiaus mėnesio atlyginimas vasarį, neatskaičius mokesčių, siekė 5,5 tūkst. eurų ir buvo didžiausias iš visų savivaldybės kontroliuojamų įmonių vadovų.

„Ką aš darysiu toliau, jei taryba neperžiūrės šio sprendimo? Tarsiuosi su stebėtojų taryba, nes bus akcininkų susirinkimas, kai bus tvirtinami įmonės rezultatai. Bet dabar savivaldybės administracijos deleguotų atstovų mažumos buvimas praktiškai eile klausimų negali nulemti sprendimų“, – aiškino administracijos vadovė.

Per daug pinigų viešiesiems ryšiams

A. Vaitkunskienė kritikavo ir „Vilniaus vandenų“ norą beveik 200 tūkst. eurų išleisti viešinimui.

„Šį faktą vertinu blogai (...) Įmonėje, kaip ir visoms įmonėms, yra patvirtintas mažųjų savarankiškų pirkimų limitas iki 30 tūkst. eurų. Kokiu būdu tokio dydžio sandoris padarytas neaptarus su valdybos nariais, kurie yra deleguoti savivaldybės administracijos, aš nežinau. Bet dar praėjusiais metais, kai savivaldybės kontrolierius atliko įmonės ankstesnį auditą, jau tada buvo savivaldybės kontrolieriaus pastabų, kad įmonė skiria viešiesiems ryšiams pakankamai daug lėšų“, – tvirtino A. Vaitkunskienė.

Ji sakė atkreipusi įmonės direktoriaus dėmesį į tai, bet tvirtino, kad administracija negali kištis į įmonės valdybos veiklą.

„Bet reaguoti į kontrolieriaus rekomendacijas yra būtina. Kai įmonė iš esmės yra reguliuojama monopolistė ir kažką ten gražiai ypatingai nušviesti kitaip, negu yra dirbama, nemanau, kad yra reikalo. Be abejo, tai yra labai didelė suma“, – aiškino A. Vaitkunskienė.

Tuo metu „Vilniaus vandenų“ BNS pateiktame atsakyme nurodoma, kad pagal nustatytą tvarką viešųjų pirkimų komisijoje savivaldybės paskirtas atstovas dalyvauja tik tuomet, kai pirkimų vertė viršija 200 tūkst. eurų. Pirkimas siekė beveik 194 tūkst. eurų. Įmonė nurodo, kad nuo sutarties pasirašymo iki kovo pabaigos „Vilniaus vandenys“ šioms paslaugoms pirkti išleido maždaug 1,3 tūkst. eurų.

Premija A. Ignatavičiui, anot bendrovės, skirta už gerus rezultatus, nes 2016 metais įmonė „ne tik įgyvendino, tačiau ir gerokai viršijo jai valdybos iškeltus tikslus“, t. y. įmonės pelningumo rodiklius, sėkmingą strateginių dokumentų parengimą, įgyvendintus organizacinius pokyčius, taip pat sumažino įmonės veiklos sąnaudas.

„Įvertindama sėkmingą įmonės ir jo vadovo darbą „Vilniaus vandenų“ valdyba savo kompetencijos ribose nusprendė skirti įmonės generaliniam direktoriui metinį priedą. Metinius veiklos priedus už pasiektus ir viršytus tikslus šiemet numatoma skirti ir visiems kitiems įmonės darbuotojams“, – teigiama įmonės atsakyme.

Verslo administravimo ir vadybos išsilavinimą turintis 41-erių A. Ignatavičius į „Vilniaus vandenų“ vadovo pareigas paskirtas 2016-ųjų sausį. Iki tol jis vadovavo „Lesto“, dirbo „Danske Bank“ Lietuvos filialo Verslo bankininkystės tarnybos direktoriumi. 2007–2009 metais jis vadovavo „NDX energijos“ ir „Leo LT“ valdytai bendrovei VST ir buvo jos valdybos pirmininkas, vėliau dirbo bendrovės KMT direktoriumi, laikinai vadovavo Lietuvos paštui.

2009 metų rugpjūtį VST palikęs A. Ignatavičius buvo atleistas tuometinio energetikos ministro Arvydo Sekmoko iniciatyva ir šalių susitarimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kada nemokamas priedas

o kada nemokamas priedas portretas
ar kai tik vaiksto i darba? Siaip cia aiskus pinigu tarpusavy dalinimasis.

Dargyvas

Dargyvas portretas
Kaip puiku - vis geriau gyvenam, Lietuvos žmonių uždarbio vidurkis vis kyla....

Anonimas

Anonimas portretas
ne tautos isrinktieji-cia stichine nelaime korupcijos prasme
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių