Quantcast

Vilniaus valdžia VEKS programai ieškos 3,5 mln. litų

Vilniaus miesto savivaldybės vadovai žada rasti papildomus 3,5 mln. litų programos „Vilniaus - Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) renginiams, atsidūrusiems Kultūros ministerijos sudarytame rezerviniame projektų sąraše.

Lėšų ieškos reorganizuodami įstaigą

Pagal planą už 25 mln. litų ribos atsidūrę projektai turėtų būti finansuojami tik programai skyrus papildomus 7 mln. litų.

Vyriausybei pareiškus, kad šių trūkstamų lėšų VEKS negaus, Vilniaus vadovai užsimojo pusę sumos sukrapštyti kovo 4 dieną tvirtinamame savivaldybės biudžete.

„4 mln. litų biudžete numatyti „Žmonių programai“, 5 mln. – viešosios įstaigos valdymo išlaidoms dengti. Šiandien po pietų susitiksime su naujuoju įstaigos vadovu ir revizuosime įstaigos struktūrą ir jai reikalingas išlaidas. Manau, 1-1,5 mln. litų vien iš to susitaupys“, - susitikimo su žurnalistais metu kalbėjo sostinės vicemeras, nuo pirmadienio VEKS valdybos narys Gintautas Babravičius.

Apie viešosios įstaigos reorganizavimą prabilta iškart po to, kai pirmadienį jos vadovu buvo paskirtas Kultūros ministerijos sekretorius Rolandas Kvietkauskas.

Jis pats apie numatomus pokyčius įstaigoje kalbėjo aptakiai, sakydamas, kad reikia laiko įsigilinti ir išsiaiškinti, kas už ką atsakingas.

Tuo metu G.Babravičius pirmadienį žurnalistams užsiminė, kad gali būti atsisveikinta net su puse iš 43 įstaigoje šiuo metu dirbančių žmonių.
 
Nuo šiol viskas bus kitaip?

G.Babravičius sakė, kad bus peržiūrėti ir tie savivaldybės 4 mln. litų, planuoti „Žmonių programos“ projektams įgyvendinti.

„Galima peržiūrėti ir perskirstyti programas, kurios yra nepradėtos ir planuotos kaip rezervinės - čia vėl gali likti potencialiai milijonas kitas“, - finansų paieškos mechanizmą atskleidė vicemeras, atkreipdamas dėmesį, kad sutaupius įstaigos administravimui ir nepradėtų programų sąnaudos ir sudarytų pusę iš 7 mln. litų VEKS programai šiandien trūkstamos sumos.

Be to, G.Babravičius užtikrino, kad nuo šiol darbas su privačiais rėmėjais bus efektyvesnis. „Rėmėjų paieška vyko vidutiniškai, todėl ir parama buvo kukli. Nuo dabar tai pasikeis“, - tikino G.Babravičius.

Žada būti aktyvūs

Sostinės meras Vilius Navickas žadėjo, kad miestas skirs didesnį dėmesį VEKS projekto reklamai užsienyje. „Kad būtų žinojimas apie Vilnių visame pasaulyje. Tai darysime ir per savivaldybės viešųjų ryšių skyrių. VEKS projektas buvo nutolęs į labai savarankiškas veiklas, nuo šiol savivaldybės įsikišimas bus didesnis. Aktyviai dalyvausime procesų valdyme, tapsime aktyviais veikėjais“, - miesto poziciją atskleidė Vilniaus mero postą vasario 11 dieną užėmęs V.Navickas.

Naujoji Vilniaus valdžia ne kartą yra užsiminusi, kad Juozo Imbraso laikais VEKS programai buvo skirtas per menkas savivaldybės dėmesys.

„Mes paveldėjome situaciją ir per savaitę laiko sugebėjome ją suvaldyti“, - džiaugėsi G.Babravičius.

Teko nusileisti ministerijai

Siekiant, kad VEKS programa pagaliau pajudėtų iš mirties taško Vilniaus vadovai prisipažino leidęsi į kompromisus su Kultūros ministerija. Savivaldybei teko nusileisti ir paklusti ministerijos ultimatumui – iš pareigų pirmadienį buvo atleista nuo 2006 metų liepos VEKS vadovavusi Elona Bajorinienė. Postas perleistas R.Kvietkauskui.

Taip pat nuspręsta naikinti VEKS tarybą, kuriai iki šiol vadovavo kompozitorius Faustas Latėnas, bei pakeisti VEKS valdybos sudėtį.

Pirmadienį patvirtintas ir galutinis VEKS programos variantas, priimtinas abiem VEKS steigėjams - Kultūros ministerijai ir sostinės savivaldybei. Programa esą jau nebebus keičiama. Į ją nepateko Andriaus Mamontovo inicijuota Gatvės muzikos diena, festivalis „Be2gether“, išgyvenimo stovykla „1984“, „LUX - šviesos festivalis“, romų muzikos festivalis „Terno Vilna“, projektas „Menas netradicinėse erdvėse“ ir kiti projektai, kurie bus finansuojami tik radus papildomų pinigų.


Šiame straipsnyje: VEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių