Quantcast

Vilniaus valdžia skirs kompensacijas ir nesulaukusiems socialinio būsto

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybei nusprendus skirti kompensacijas būsto nuomai vietoj socialinio būsto ir tiems, kurie nesulaukė būsto eilės, tokia parama jau suteikta keliasdešimčiai vilniečių.

Vilniaus savivaldybė informavo, kad šiuo metu pasirašyti 46 trišaliai susitarimai su laukiančiais socialinio būsto asmenimis ir jų nuomotojais dėl būsto nuomos ir išperkamosios būsto nuomos mokesčių kompensacijos, dar 12 asmenų patvirtinta teisė į būsto nuomą, laukiama galutinių sutarčių pasirašymų.

Anot vicemero Gintauto Palucko, atsakingo už socialinę rūpybą, ankstesnė tvarka neleido siūlyti kompensacijų tiems, kurie iš tiesų norėtų jomis pasinaudoti. Pakeitus tvarką, norą pasinaudoti nuomos kompensacija pareiškė per šimtą asmenų, tačiau jie dar nėra pristatę reikiamų dokumentų.

„Buvo nulis, dabar bus gerokai daugiau. Pakeitėme teisės aktų interpretavimą. Įstatyme parašyta, kad siūlyti kompensacijas gali tik tam, kas sulaukė pasiūlymo nuomotis socialinį būstą, bet negalime taip, nes tuomet niekas nejuda. Todėl pasiūlėme kompensacijas visiems: kiek atsiliepė, suformuojame atskirą eilę, sąrašą, jie atsineša sutartį, oficialiai registruotą, tvarkingą – ir visiems suteikiame“, – BNS sakė vicemeras G.Paluckas.

Jis pripažino, kad toks įstatymų interpretavimas vis dėlto gali užkliūti Valstybės kontrolei. Tačiau lėšas savivaldybių kompensacijoms skirianti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) tokiai tvarkai priekaištų neturi. Jos požiūriu, savivaldybė laikosi įstatymų.

„Socialinio būsto fondo plėtra yra pakankami brangus ir didžiulių investicijų reikalaujantis procesas. Tokių lėšų nei valstybė, nei savivaldybės šiuo metu skirti negali. Atsižvelgusi į tai, kad beveik visi žmonės (šeimos), įrašyti į  laukiančių socialinio būsto nuomos sąrašą, nurodė, kad jie šiuo metu gyvena kitiems asmenims nuosavybės teise priklausančiuose būstuose, Vilniaus miesto savivaldybė, kaip ir numatyta Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatyme, siūlo pasinaudoti būsto nuomos kompensacijomis“, – BNS atsiųstame atsakyme teigia ministerijos Paramos būstui skyriaus vedėjas Aloyzas Stapulionis.

Kartu pažymima, kad kompensacijos būsto nuomai „nėra ir negali būti alternatyva socialinio būsto nuomai“, o yra tik galimybė laukiantiesiems socialinio būsto nuomos laikinai pasinaudoti valstybės pagalba.

Norintieji gauti kompensacijas turi sudaryti ir įregistruoti būsto nuomos sutartį. Tiek ministerija, tiek savivaldybė pripažįsta, kad iki šiol kompensacijos buvo skiriamos vangiai, kadangi būstų nuomotojai, t. y. savininkai nenori legalizuoti  būsto nuomos.

Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, sostinėje socialinio būsto laukia kiek mažiau nei 2 tūkst. šeimų.

SADM duomenimis, iš viso 60-yje savivaldybių kompensacijomis jau yra pasinaudojusios 99 šeimos, jose yra 276 asmenys. Didžiausia dalis – 118 – pasinaudojusiųjų ar artimiausiu metu gausiančiųjų kompensacijas yra Vilniuje, dar 27 asmenys šia parama naudojasi Kauno miesto savivaldybėje, 15 – Raseinių rajono, po 13 – Anykščių rajono ir Panevėžio miesto, 11 – Klaipėdos miesto savivaldybėse.

Įstatymų pataisos, leidžiančios pasinaudoti parama būsto nuomai laukiantiems socialinio būsto, įsigaliojo nuo 2015-ųjų pradžios, tačiau tuo šeimos iki šiol naudojosi vangiai. Pernai lapkritį SADM 60 proc. padidino mėnesines kompensacijas vietoj socialinio būsto pasirinkusiems nuomotis butus, tačiau nesulaukusi didesnio efekto sausį SADM su savivaldybėmis sutarė imtis naujų priemonių. Viena iš pasiūlytų idėjų – savivaldybėms taikyti lengvatinį 1 euro mokestį buto nuomotojų verslo liudijimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių