Quantcast

Vilniaus valdžia sako, kad romų taboras mažėja

Vilniaus valdžia sako, kad romų taboras sparčiai mažėja. Savivaldybės duomenimis, prieš dvejus metus tabore gyveno apie 500 žmonių, dabar jų liko mažiau nei 300.

Vicemeras socialdemokratas Gintautas Paluckas sako, kad 15 šeimų išsikėlė į kitas Vilniaus vietas gavusios socialinius būstus, dar per 40 šeimų išsikraustė pasinaudojusios savivaldybės kompensacijomis būsto nuomai.

„Kai pradėjome iškeldinimo programą, šnekėjome, kad trejų metų tikslas būtų 30 šeimų, bet per nepilnus dvejus metus mes tikslą beveik pasiekėme – vieni išsikėlė į socialinį būstą, kiti pasinaudojo kompensacijomis už būsto nuomą. Aišku, reikėjo įdėti daug pastangų tarpininkaujant, kad jiems butus gyventojai išnuomotų. Bet svarbiausia tai, kad visos šeimos, išsikėlusios iš taboro, nekelia problemų aplinkoje, į kurią jie atsikėlė: netriukšmauja, neprekiauja narkotikais, o vaikų lankomumas mokyklose pagerėjo“, – BNS sakė vicemeras, vadovaujantis darbo grupei dėl romų integravimo.

Šioje grupėje taip pat dirbantis liberalas Vaidotas Ilgius sako, kad dalis romų išsikėlė iš taboro dėl policijos reidų prieš narkotikų prekeivius, nemažai emigravo į užsienį.

Pasak savivaldybės atstovų, prie taboro mažėjimo prisideda ir narkotikus vartojančių asmenų reabilitacija, gydymas metadonu: kasmet apie 70 narkotikus vartojančių asmenų priimama gydytis Priklausomybių ligų centre, dalis jų sėkmingai integruojasi į visuomenę.

„Beveik pusė visos Romų populiacijos tabore buvo jauni žmonės, 17-18 metų, nemaža jų dalis yra išsikėlę dirbti į užsienį. Teko girdėti atsiliepimų, kad jiems ypač Anglijoje neblogai sekasi, į jų kilmę taip nežiūrima tame didesniame „tautų katile“ , jie nejaučia diskriminacijos, ir uždarbiai juos tenkina“, – sakė V. Ilgius.

Anot G. Palucko, iškeliant šeimas tabore jau nugriauta iki dešimties pastatų, tabore pastatytos keturios vaizdo kameros, jų skaičius augs.

Vilniaus savivaldybės trejų metų romų integracijos programoje anksčiau buvo numatyta skirti iki 700 tūkst. eurų taboro gyventojams iškeldinti, švietimui, sveikatos apsaugai, aplinkai tvarkyti, saugumui užtikrinti, čia besilankančių narkomanų reabilitacijai ir kitoms problemoms spręsti.

Rengiant planą dalyvavę nevyriausybininkai tuomet kritikavo jį dėl per didelio dėmesio nusikalstamumui ir per mažos reikšmės švietimui bei kitoms problemoms.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno apie 2100 romų. Vilniaus taboras yra didžiausia koncentruotai romų tautybės asmenų gyvenama vieta Baltijos šalyse. Vilniaus romų tabore 2016-aisiais gyveno apie 500 žmonių, dabar, savivaldybės duomenimis, nuolatinių gyventojų yra apie 260-280.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Visi bega uk.

ALGIS

ALGIS portretas
Reikėjo nedrausti narkotikų , tai būtų likę 200 , patys išsitručintų .

Anonimas

Anonimas portretas
NETIKEK ka sako valdzia. Valdzia MELUOJA.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių