Quantcast

Vilniaus valdžia pritaria Žaislų muziejaus kūrimui

Vilniaus senamiestyje, Šiltadaržio gatvėje, turėtų atsirasti Žaislų muziejus.

Trečiadienį sostinės savivaldybės taryba atvėrė kelią šio klausimo svarstymui, galutinai bus apsispręsta jį aptarus komitetuose.

Siekiama Šiltadaržio gatvėje esančias 184 kvadratinių metrų ploto patalpas, priklausančias savivaldybei, muziejui išnuomoti ne konkurso būdu.

Žaislų muziejaus idėjos autorius ir steigėjas Povilas Blaževičius BNS sakė, kad tikimasi, jog Žaislų muziejus sostinėje duris galėtų atverti dar šiais metais.

Anot jo, tikimasi įrengti modernų muziejų, kuriame vaikai galėtų ir žaisti, ir susipažinti su Lietuvos žaislų istorija.

„Tikslas - tardisciplininė įstaiga: ir muziejus, ir intelektualus laisvalaikio centriukas, kur bus skirtingų epochų žaislų istorija pristatoma. Tai bus modernus centras vaikams, kur jie žaisdami mokysis pradedant nuo tos pačios žaislų istorijos, baigiant valstybės istorija. Mėginsime truputį kitu kampu žvelgti į šeimų, klasių ir grupių laisvalaikio praleidimo formą, bet intelektualiau, kad tai nebūtų tik žaidimų kambarys, o vaikai ir jų tėvai ar globėjai išeitų su tam tikru žinių bagažu, išmokę kažko naujo“, - pasakojo muziejaus steigėjas.

Pasak P.Blaževičiaus, nuo 2010-ųjų pradžios kaip viešoji įstaiga veikiantis, bet patalpų kol kas negavęs Žaislų muziejus jau sukaupė apie 1000 žaislų, daugiausia sukurtų XX amžiuje.

„Ankstyviausių žaislų, matyt, muziejus nesaugos, nes tam reikia gana sudėtingos vitrinos su mikroklimatu. Bet jų kopijos, kurias vaikai galės pačiupinėti, tikrai bus. O naujesnių, XX amžiaus žaislų, muziejus jau prikaupęs apie 1000 pavyzdžių, tad retrospektyvą galima padaryti rimtą“, - kalbėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių