Quantcast

Vilniaus taryba tvirtins 23 proc. mažesnę šilumos kainą

Trečiadienį Vilniaus tarybos posėdyje miesto valdžia ketina patvirtinti 23 proc. mažesnį šildymo paslaugos tarifą. Ateinantį sezoną vilniečiams šiluma turėtų kainuoti 17,3 ct/kWh be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Praėjusį sezoną vilniečiai už šildymą mokėjo 22,56 ct/kWh.

Lyginant su didžiaisiais Lietuvos miestais, Vilniaus vartotojai už šildymą nuo kito sezono turėtų mokėti brangiau tik už klaipėdiečius. Jiems preliminariai tarifas sieks 16,77 ct/kWh. Vilniaus miesto meras Vilius Navickas pabrėžė, kad vilniečiai būtų galėję mokėti dar mažiau, virš 15 ct/kWh, jeigu pernai šildymo kaina būtų ne viena, o du kartus perskaičiuota.

Antrą kartą „Vilniaus energija“ prašė kainą pakoreguoti vasarį – norėjo ją padidinti dar 50 proc. Tačiau tuo metu į pabaigą ėjo bazinės kainos galiojimas. Ji perskaičiuojama kas penkerius metus. Reiškia, norint keisti kainą reikėjo gauti visus dokumentus ir naujai bazinei kainai perskaičiuoti, tačiau tuometinė Vilniaus miesto valdžia komisijai reikiamų dokumentų nepateikė. Dėl to per praėjusį šildymo sezoną „Vilniaus energija“ patyrė apie 118 mln. litų nuostolių, kuriuos šiemet privalės padengti Vilniaus miesto šilumos vartotojai.

Tačiau tiek Vilniaus miesto savivaldybė, tiek ir pati „Vilniaus energija“ nusprendė nuostolių grąžinimą gyventojams išdėstyti ne per 2 metus, kaip tai įpareigoja įstatymai, o per 4 metų terminą ir taip papildomai 1,5 ct atpiginti šildymo kainą Vilniaus miesto vartotojams. Tiesa, šiam variantui dar privalės pritarti VKEKK. Būtent ši komisija priima galutinį sprendimą dėl paslaugos kainos.

„Mes rugsėjo 9-ąją tarybai siūlysime pritarti tam variantui, kad Vilniaus miesto šilumos vartotojai susidariusius nuostolius kompensuotų ne per 2, o per 4 metus. Šį sprendimą ketiname priimti skubos tvarka ir tikimės, kad tokiam sprendimui pritars ir VKEKK. Jos nariai mūsų sprendimą turėtų po to svarstyti ne ilgiau kaip mėnesį, bet tikimės, kad sprendimas bus priimtas greičiau, kad mažesnė kaina už šildymą vilniečiams būtų taikoma jau nuo spalio 1-osios“, - vylėsi Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius.

Preliminarūs šilumos tarifai didžiuosiuose Lietuvos miestuose (be PVM) artimiausiam šildymo sezonui:

Vilniuje – 17,3 ct/kWh
Kaune –  19,11ct/kWh;
Klaipėdoje – 16,77 ct/kWh;
Šiauliuose – 21,19 ct/kWh;
Panevėžyje – 19,19 ct/kWh.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių