Quantcast

Vilniaus tabore griaunami nelegalūs statiniai

Įgyvendinant teismo nutartį, pirmadienį Kirtimų tabore, Čigonų gatvėje, griaunami trys negyvenami, nelegalūs statiniai.

Nugriauti pasmerktus pastatus apsupę romai įtikinėjo, kad savivaldybė apie savo ketinimus juos informavo tik penktadienio popietę, tad svarbių daiktų iš statinių šie susirinkti nespėjo.

Savo ruožtu teismo nutartį vykdyti paskirtas antstolis Valdas Čeglikas aiškino, kad susirinkti daiktus ir patys nugriauti neteisėtus statinius čigonai turėjo trejus metus.

„Teismo sprendimas priimtas prieš trejus metus. Jūs puikiai žinojote, kad šitie pastatai gali būti nugriauti, kad jie negali čia stovėti. Laiko tikrai turėjote viskam, bet nieko nedarėte. Dabar jau ne laikas piktintis“, - romams sakė antstolis.

Kol prie pastatų vyko sujudimas, čigonai iš jų puolė nešti likusius svarbesnius daiktus. Dviejuose pastatuose iš trijų šios pareigos buvo patikėtos mokyklos nelankantiems vaikams, trečiame kartu su „Grindos“ darbininkais daiktus kraustė pats namo šeimininkas.

Namų turtas neįspūdingas – keli maišai deginti jau paruoštų malkų, senas muzikinis centras, aplūžusi sofa, medžio plokštės, įvairūs namų statybai praverčiantys varžtai, vinys, sienų apšiltinimo plokštės.

Darbininkai jėga į griauti paruoštus namus nesiveržė, čigonų neskubino, leido pasiimti visu reikiamus daiktus.

Į Vilniaus taborą suvažiavo apie 10 policijos ekipažų, taip pat „Grindos“ ir „Lesto“ atstovai.

Vilniaus romų bendruomenės lyderis Stepas Visockas piktinosi, kad valdžia per vėlai įspėjo žmones dėl planuojamų griauti namų, esą jie net nespėjo išsinešti būtiniausių asmeninių daiktų.

„Visi namai nelegalūs. Pagal tokią logiką visus juos reikėtų griauti“, - sakė S.Visockas.

Sostinės meras Artūras Zuokas ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas penktadienį lankėsi Kirtimų tabore, kur apžiūrėjo planuojamus nugriauti negyvenamus namus, pranešė savivaldybė.

Esant poreikiui, Vilniaus miesto savivaldybė žada pasirūpinti, kad taboro gyventojai susitvarkytų dokumentus ir galėtų gauti gyvenamąją vietą.

2004-ųjų gruodžio 2–3 dienomis romų taboro teritorijoje tuometinio mero A.Zuoko iniciatyva Vilniaus tabore buvo nugriauti penki gyvenamieji ir vienas negyvenamasis pastatas. 2010 metais Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas Vilniaus miesto savivaldybei priteisė devyniolikai romų sumokėti 55 tūkst. 600 litų neturtinės žalos atlyginimo, nors ir pripažino, kad statiniai buvo nelegalūs.

Tuomet į teismą savivaldybę padavę romai nurodė, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracijos tarnautojai, vykdydami pastatų (statinių) romų taboro teritorijoje griovimo (demontavimo) darbus, pažeidė jų teisę į būstą, į būsto neliečiamumą. Be to, jie neatsižvelgė į tai, kad dėl tokių savavališkų ir neteisėtų veiksmų romų šeimos (dauguma jų su mažamečiais vaikais) liks be gyvenamosios vietos.

Praėjusiais metais Vilniaus apskrityje iš viso nugriauta 17 nelegalių statinių.


Šiame straipsnyje: taborasVilniaus taboras

NAUJAUSI KOMENTARAI

HM

HM portretas
GUT

guenter

guenter portretas
cigonus i duso kameras

Jooooooo

Jooooooo portretas
Hitleris žvelgia iš pragaro ir džiaugiasi.........
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių