Quantcast

Vilniaus šokliai atverė naują „parkūro“ aikštelę

Sostinės jaunimą jau kuris laikas valdo naujas pomėgis – laipioti sienomis, vaikščioti tiltų turėklais, šokinėti per kliūtis. Tai - ne chuliganizmas, o judėjimo menas – „parkūras“. Nuo šiol vilniečiai turės savo "parkūro" aikštelę.

Šventė 1 tūkst. „treiserių“

Šeštadienį judėjimo meno „Le Parkour“ klubas „Vilnius Tracers“ ir ES programa „Veiklus jaunimas”atidarė naują "parkūro" aikštelę prie Vilniaus pedagoginio universiteto – Studentų g. 39.

Šventės žiūrovams buvo parodytas ne tik įspūdingas profesionalų pasirodymas, bet ir atidarymo svečių – „breakerių“ bei „trickerių“ („gatvės akrobatų“) – triukai.

Pasak „Vilnius tracers“ klubo atstovų, Lietuvoje parkūras populiarinamas jau penkerius metus. Manoma, kad šalyje iš viso yra apie 1 tūkst. „treiserių“.

Tikimasi, kad naujoji parkūro aikštelė taps vieta, kurioje šį judėjimo meną puoselėjantys žmonės galės saugiai ir taisyklingai užsiimti įgūdžių tobulinimu.

Be to, „Vilnius tracers“ klubo nariai siekia propaguoti sveiką gyvenseną bei ugdyti tokias jaunimo asmenines savybes kaip drąsa, pasitikėjimas savimi, kūrybiškumas, laisvas ir platus mąstymas. Todėl aikštelės atidarymo metu jaunimas bus kviečiamas užsirašyti į nemokamas "parkūro" treniruotes.

"Parkūro" aikštelės atidarymą „Vilnius Tracers“ organizuoja kartu su kino filmų platinimo kompanija „Meed Films“, kuri kitą penktadienį Lietuvos žiūrovams pristatys filmą „13 Rajonas – Ultimatumas“.

Tai - kultiniu tapusio filmo „13 Rajonas“ tęsinys. Ši kino juosta visame pasaulyje išpopuliarino "parkūro" meną. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė garsiausi parkūro atstovai – Davidas Belle‘as ir Cyrilas Raffaellis.

Užsukę į Vilniaus "parkūro" aikštelės atidarymą miestiečiai turės galimybę laimėti kvietimą į šį filmą.

Nėra ribų, yra tik kliūtys

"Parkūras" (pranc. parkour - distancija, kliūčių ruožas) – tai sportinio tipo veikla, kurios pagrindinis principas neatsiejamas nuo judėjimo. Patekti iš vienos vietos į kitą kiek įmanoma greičiau ir efektyviau – toks pagrindinis šio judėjimo meno aistruolių tikslas. Viskas jų aplinkoje traktuojama kaip kliūtys, kurias siekiama įveikti, pasikliaujant vien savo kaip asmens galimybėmis.

"Parkūras" gimė 1987 m. Prancūzijoje. Jo pradininkais laikomi Davidas Belle‘as ir Sébastienas Foucanas. "Parkūre" naudojamos gimnastikos, lengvosios atletikos, kovos menų technikos, taip pat ir tam tikra suvokimo filosofija. Žmonės, kurie užsiiminėja "parkūru", vadinami treiseriais (pranc. traceur).

"Parkūras" – tai savo kūno judesių kontroliavimas ir jų pritaikymas įvairiuose gyvenimo situacijose. Pagrindiniai veiksniai, kuriuos naudoja "treiseriai" – tai jėga ir teisingas jos panaudojimas, mokėjimas greičiau nei kiti atsidurti reikiamoje miesto vietoje. "Parkūro" šūkis - nėra ribų, yra tik kliūtys, kurias galima įveikti. "Parkūras" - gyvenimo filosofija ir judėjimo menas.

"Parkūras" nemoko naudoti kokių nors priemonių, specialios įrangos ar ginklų. "Parkūras" leidžia naudoti savo įgūdžius „čia ir dabar“. Medžiai, stogai, sienos - įprastos treiserių kliūtys. Labai svarbus reakcijos greitis ir mokėti įvertinti aplinką bei savo galimybes.




Šiame straipsnyje: parkūras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Darius

Darius portretas
Laba diena Man 9 metai. ir aš noriu mokėti parkuro. Mano numeris +37060265181
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių