Quantcast

Vilniaus senamiestis šeštadienį buvo uždarytas automobiliams

Vilniuje šeštadienį minėta diena be automobilio, kurios metu siekiama atkreipiant visuomenės dėmesį į neigiamą transporto poveikį aplinkai ir žmogui, pranešė LTV naujienų tarnyba.

Sostinės Gedimino prospekte su dviračiais suvažiavo keli šimtai vilniečių, nusiteikusių padovanoti sau ir miesto bendruomenei švaresnį orą. Dviratininkai surengė žygį nuo Seimo rūmų iki Rotušės aikštės, kur vyko miesto bendruomenės šventė, skirta dienai be automobilio. Automobiliams įvažiuoti į senamiestį šeštadienį uždrausta, tad čia karaliauja pėstieji ir dviratininkai.

„Visame pasaulyje yra labai daug transporto. Ir patys matom, kad ir kvėpuoti sunkiau. Tad jei galim gabaliuką dviračiais pavažiuoti, labai džiaugiamės“, – teigė šventės dalyvė.

Vilniuje diena be automobilio rengimą jau dešimtą kartą rengiama, o Europos judriojoje savaitėje dalyvauja tarp beveik 1,5 tūkst. miestų. Šventės entuziastų vis daugėja. Akcija organizuojama nuo 2002 metų.

„Lietuvoje neįsivaizduojama tai, kas yra, pavyzdžiui, Kopenhagoje. Ten 50 proc. žmonių į darbą atvyksta dviračiais. Jei ir Vilniuje taip būtų, transporto spūsčių tikrai sumažėtų. Aš įsitikinęs, kad jei tęsim šią tradiciją, kitąmet čia dalyvaus jau tūkstančiai dviratininkų, o žmonės žinos apie tą savaitę, mažiaus terš orą, o mašina bus palikta stovėti bent kartą per metus“, – kalbėjo europarlamentaras Justas Vincas Paleckis.

Pasak aplinkosaugininkų Lietuvos miestuose beveik 70 procentų oro teršalų išmeta automobilių transportas. Vilniaus valdžia, anot mero, ketina kitąmet uždrausti automobilių tranzitą per senamiestį, taip pat senamiestyje įrengti dviračių nuomos punktų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių