Quantcast

Vilniaus savivaldybės profsąjunga pirmininku perrinko D.Šalugą

Profesinė sąjunga vienbalsiai pirmininku antrai kadencijai perrinko Darių Šalugą. Ant pastarojo pečių guls našta ginant darbuotojus nuo Vilniaus valdžios rengiamo darbuotojų atleidimo vajaus. Pastaroji užsimojo atleisti apie 300 savivaldybės tarnautojų.

Vienintelis ir nepakeičiamas

D.Šaluga iš pradžių buvo vieninteliu kandidatu, tačiau pats pasiūlė, „negrįžti į komunizmą“ ir siūlyti daugiau kandidatų. Profsąjungos nariai iškėlė dar penkias kandidatūras: Gintaro Tamošiūno, Mariaus Skarupsko, Ginto Kimčio, Sigito Bargailos ir Žilvino Abaravičiaus. Visi jie kandidatuoti atsisakė.

„Siūlau visiems kandidatams gerai pagalvoti, ką reiškia tapti profesinės sąjungos primininku. Dirbdami administracijoje mes esame labai pažeidžiami, priklausomi nuo savo departamentų vadovų. Manau, kad iki šiol geriausiai mūsų interesus atstovavo D.Šaluga, todėl aš atsiimu savo kandidatūrą ir siūlau balsuoti už jį“, - ragino G.Tamošiūnas, šiuo metu einantis savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pareigas.

„Aš ateityje siūlyčiau pagalvoti apie samdomą pirmininką, kuris būtų mažiau pažeidžiamas ir galėtų geriau ginti mūsų interesus. Galbūt ne šiandien, bet po dar dviejų metų, per kitus pirmininko rinkimus. O dabar raginčiau balsuoti už Ž.Abaravičių arba M.Skarupską, nes D.Šalugos tempiamas (baudžiamosios bylos – red. past.) šleifas krinta ir ant profesinės sąjungos“, - atsiimdamas savo kandidatūrą pasiūlė savivaldybės Personalo departamento direktoriaus pavaduotojas G.Kimtys.

Tačiau du jo pasiūlyti kandidatai pretenduoti į profesinės sąjungos vadovus taip pat atsisakė.

Kaltinamas kyšininkavimu

D.Šaluga kaltinamas paėmęs 100 tūkst. litų kyšį už tarpininkavimą suinteresuotam asmeniui Vilniaus miesto savivaldybėje siekiant geresnių sąlygų detaliojo planavimo dokumento parengimui. Prokuratūros duomenimis, D.Šaluga verslininkui Mariui Benečiui pranešė, kad paveikė savivaldybės tarnautojus bei savivaldybės tarybos narius, kad būtų priimtas verslininkui palankus sprendimas. M.Benetis siekė, kad jo turimuose sklypuose Vilniuje, Smalinės kaime, būtų padidintas leidžiamas užstatymo procentas.

Dėl iškeltos bylos nuo 2007 m. liepos D.Šaluga nedalyvavo profesinės sąjungos veikloje. Jį laikinai, iki šių metų vasario, pavadavo Personalo departamento direktoriaus pavaduotojas G.Kimtys.

Grįžęs vasarį D.Šaluga ėmėsi aktyvios veiklos kovojant už savivaldybės tarnautojų interesus. Šiuo metu didžiausias dėmesys skiriamas artėjančiai savivaldybės reorganizacijai. Mat jos planą rengianti savivaldybės Saulėlydžio komisija siūlo atleisti apie 300 tarnautojų. Dalis jų pereitų dirbti į seniūnijas kita dalis – į savivaldybei priklausančias bendroves, o likusiems bus išdalyti atleidimo lapeliai.

„Jau dabar įvairių ir keistų nuobaudų pasipylė. Neužsidarykite, jeigu manote, kad darbe patiriate spaudimą, jaučiate, kad su jumis nori politiškai susidoroti, kreipkitės, samdysime advokatus, bandysime apginti kiekvieno iš jūsų interesus“, - žadėjo naujai išrinktas pirmininkas.

Vadovybė dirba neatlygintinai

Savivaldybės profesinė sąjunga vienija 658 narius. Profsąjungos pirmininkas renkamas dviejų metų kadencijai ir dirba visuomeniniais pagrindais. Profesinė sąjunga atstovauja savivaldybės darbuotojų interesus santykiuose su darbdaviais bei, kiek leidžia finansinės galimybės, gina jų interesus teismuose. Taip pat profsąjunga organizuoja savivaldybės darbuotojų laisvalaikį, šventinius renginius.

Organizacija disponuoja nemenkomis lėšomis – per pastaruosius dvejus metus profsąjungos biudžetas siekė apie 165 tūkst. litų. Pusę lėšų surinkta iš nario mokesčio ir jos panaudotos tarnautojų kelionėms organizuoti.

Per dvejus metus profsąjungai pavyko pagerinti tarnautojų darbo sąlygas. Pavyzdžiui, pavyko suderėti su administracija, kad tarnautojų užmokestis beveik nesiskirtų nuo ministerijų tarnautojų. Taip pat profsąjunga įtikino savivaldybės administraciją, kad būtina pakeisti dalį savivaldybės langų į varstomus.

Savivaldybės profesinės sąjungos nariams teikiamos ir 30-40 proc. nuolaidos Vilniaus sporto ir šokių klubuose, žemesnėmis nei rinkos kainomis jie poilsiauja Palangos svečių namuose. Nariams laisvalaikiu organizuojamos išvykos po Lietuvą bei Europą. Per pastaruosius dvejus metus profsąjungos nariai dalyvavo išvykoje į Ventės ragą, keliavo po Estiją, Lenkiją, Austriją.


Šiame straipsnyje: šalugavilniaus savivaldybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių