Quantcast

Vilniaus Savivaldybėje – seniūnijų nuotraukų ir darbų paroda

Miestas prasideda nuo seniūnijų, o Vilnius, tai ne tik Senamiestis. Šias ir kitas neabejotinas tiesas pabandė įrodyti parodos „Vilniaus seniūnijų mozaika“ organizatoriai.

Priminė pirklį Šnipį

Ar žinote iš kur kilo Šnipiškių pavadinimas? O ar esate kažką girdėję apie turtingą pirklį Šnipį? Būtent jis, kaip skelbia legenda, gavo iš Vytauto dovanų žemės sklypą, kuriame įkūrė savo vardo amatininkų kaimą. Pastarasis išaugo iki stambaus sostinės pramonės rajono, o jau vėliau nuo šio kaimo atsirado ir Šnipiškių pavadinimas.

Apie šį ir daugelį kitų, tačiau beveik negirdėtų faktų galima sužinoti apsilankius Vilniaus savivaldybėje veikiančioje fotografijų parodoje „Vilniaus seniūnijų mozaika“. Parodoje, kurios organizatoriumi yra Vilniaus miesto seniūnų sueiga pristatyta 14 iš 21 sostinės seniūnijų. Lankytojai gali ne tik susipažinti su nuotraukose užfiksuota seniūnijų kasdienybę, tačiau ir patyrinėti atskirų miesto dalių istoriją, jų kasdienybę.

Čia taip pat galima išvysti kiekvienos seniūnijos „vizitinę kortelę“ – kasmet organizuojama tradicinę šventę. Verkiuose tai Užgavėnės, Pilaitėje Joninės, Kalėdinis krepšinio turnyras ir Gatvės šventė Žirmūnuose, Keramikų dienos Šnipiškėse, tradicinis Pašilaičių pavasaris, labdaringos Kalėdinės akcijos Antakalnyje.

Gina seniūnijų garbę

Parodos kuratorė Žirmūnų seniūnė Ona Suncovienė papasakojo, kad paroda tai ne tik galimybė susipažinti su seniūnijų kasdienybę, tačiau ir atsakas tiems, kurie teigia, kad seniūnijos nereikalingos.

Pasak pašnekovės kiekvienas parodoje apsilankęs žmogus, nuotraukose gali pamatyti, kiek daug darbo seniūnijų darbuotojai skiria būdami mikrorajonu gyventojus bendrai veiklai ir savo gyvenamosios aplinkos gražinimui.

„Kiekvienoje seniūnijoje verda darbas: organizuojamos šventės, sodinami medeliai, tvarkoma aplinka, organizuojamos Kaimynų, gatvės dienos. Bet to labai svarbios yra seniūnijų patalpos – jomis naudojasi gausūs meniniai kolektyvai, čia vyksta renginiai, repeticijos. Jeigu seniūnijos bus panaikintos, ši veikla apmirs, o drauge apmirs ir gyvenimas miegamuosiuose rajonuose“, - parodą pristatė O.Suncovienė.

Atnešė vėliavų ir rankdarbių

Be nuotraukų, parodoje galima pamatyti ir kasdienės seniūnijų aktyvistų veiklos rezultatų. Pavyzdžiui, Vilkpėdės seniūnija savo stende pristatė rankdarbių, mezginių kolekciją. Galima buvo parodoje susipažinti ir su kai kurių seniūnijų simboliką – Pilaitė prie stendo iškabino savo vėliavą.

Tai, kad ir pilki daugiabučiai gali atrodyti gražiai, puikiai pademonstravo Justiniškių seniūnijos stendas. Vienoje nuotraukoje spindi naktį apšviestas televizijos bokštas, kitoje – užfiksuotas seniūnijos vaizdas iš viršaus.

„Kažkokios ypatingos tvarkos, kaip turi būti sustatyti stendai nenumatėme. Tai pirmas kartas, kai visos savivaldybės mastu organizuojama tokia paroda, tačiau manau pavyko visai neblogai. Štai Žirmūnai nuotraukas pakabino ant aprastų stendų, Justiniškės ant vientisų lapų, Pilaitė padarė nespalvotų kopijų. Ir visa tai tarpusavyje puikiai dera“, - džiaugėsi Žirmūnų seniūnė.

Maloniai nustebino lankytojus

Nors paroda pradėjo veikti visai neseniai – praėjusį penktadienį, ją jau spėjo apžiūrėti keliasdešimt  žmonių. Daugelis praeidami džiaugiasi galėdami išvysti savo gimtojo kiemo, ar kvartalo nuotrauką, susipažinti su seniūnijoje nuveiktų darbų sąrašu.

„Būna ir kritikų. Štai viena moteriškė atėjo, sako: kam čia ta paroda, kas čia tuose Žirmūnuose gero, tik duobės, šiukšlių pilna. O kai paklausiu, tai paaiškėja, kad šiukšlės buvo prieš penkis metus ir seniausiai išvežtos. Štai taip ir būna, bloga mato, o gera ne“, - skėstelėjo rankomis O.Suncovienė.

Keliaus po seniūnijas

Po dviejų savaičių paroda iš savivaldybės keliaus atgal – į seniūnijas. Dalis eksponatų bus išdėliota specialiuose patalpose – ten galės apsilankyti visi konkrečios seniūnijos gyvenimu besidomintys žmonės.

„Na, o nuotraukos bus pakabintos koridoriuose, tad kiekvienas kokiu nors reikalu apsilankęs seniūnijoje turės kur akis paganyti. Manau, kad renginys pavyko, o jei seniūnijos nebus sunaikintos, tai ateityje tokių parodų bus tik daugiau“, - optimistiškai pabrėžė O.Suncovienė.


Šiame straipsnyje: seniūnijosVilniusA.Zuokas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių