Quantcast

Vilniaus savivaldybė bankų prašo šimtamilijoninės paskolos

Sostinės savivaldybės administracija skelbia konkursą gauti paskolų daugiau kaip už 100 mln. litų. Ši suma iš geriausias sąlygas pasiūlysiančių bankų bus gauta per penkis etapus. Paskolos bus imamos septyneriems metams.

Skelbimas apie šį savivaldybės konkursą jau pasirodė Viešųjų pirkimų tarnybos duomenų bazėje. Dokumente skelbiama, kad pasiūlymus bankai miestui gali teikti iki vasario 23 dienos.

Iš viso miestas per penkis skelbiamus etapus ketina pasiskolinti maždaug 130 mln. litų. Šios skolos bus pradėtos grąžinti nuo 2014 metų birželio. Paskolos bus grąžinamos kreditoriams atsiskaitant du kartus per metus – vasarą ir žiemą.

Savivaldybės Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Nėnius portalui diena.lt sakė, kad didžioji dalis šių skolintų pinigų bus skirti atsiskaityti su anksčiau paskolas miestui išdavusiais kreditoriais.

„Svarbiausiai yra pratęsti paskolų grąžinimo terminus, atsiskaityti su esamais kreditoriais. Nemanau, kad lėšos bus skirtos kokiems nors naujiems projektams finansuoti. Tačiau jų reikia, kad nesustotų jau pradėti darbai, jei savivaldybė nebegalės grąžinti bankams savo paskolų“, - kalbėjo K.Nėnius.

Jis yra sakęs, kad šių metų savivaldybės iždą galima vadinti „išgyvenimo“ biudžetu, mat svarbiausia bus vykdyti svarbiausias miesto funkcijas, o apie brangius projektus dar teks pasvajoti.

2012 m. biudžeto projekte numatyta išleisti beveik 190 mln. litų skolintų pinigų. Didžioji dalis šios sumos, maždaug 128 mln. litų, skirta Miesto ūkio ir transporto departamentui. Pinigai turėtų būti leidžiami programoms „Socialinės apsaugos plėtojimas, skurdo bei socialinės atskirties mažinimas“, „Miesto infrastruktūros objektų priežiūra ir modernizavimas“, „Miesto infrastruktūros objektų plėtra“ finansuoti.

Praėjusiais metais savivaldybė asignavimams iš skolintų lėšų skyrė kiek daugiau – beveik 212 mln. litų.

Per 2012 m. iš viso savivaldybė ketina grąžinti per 175 mln. litų skolintų pinigų. Tačiau skolų našta greičiausiai nė kiek nesumažės, nes didžiąją dalį skolų ketinama dengti naujais kreditais. Tam biudžete jau numatyta kiek daugiau kaip 120 mln. litų.

Kita didelė skolų dalis, maždaug 54 mln. litų, bus dengiama iš savivaldybės biudžeto. Skoloms grąžinti taip pat numatyta per 1,4 mln. litų skirti iš Privatizavimo fondo.

Šie skaičiai galėjo būti ir kitokie, nes tvirtindamas 2012 m. Vilniaus savivaldybės biudžetą Seimas atsižvelgė į sostinės vadovų išsakytus nuogąstavimus ir nesumažino savivaldybės skolinimosi limito.

Vyriausybė Seimui siūlė miesto skolinimosi limitą kitiems metams sumažinti nuo 40 iki 35 proc. Su nerimu Seimo sprendimo laukusi savivaldybės taryba džiaugėsi, kad skolas ir toliau kamšyti galės nemažindamas skolinimosi iš įvairių bankų tempo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ryta

ryta portretas
dar snorui negrazino, o jau vel praso )))grazinkit snorui, tada snoras man grazins

laisve

laisve portretas
Baisu, idomu is ko ruosiasi grazinti... Pabus valdzioje iki kitu rinkimu ir kas toliau? Taip ir liks tos skolos, lengva imti, kai negalvojama kaip atiduoti. Kai Juozas Imbrasas buvo Vilniaus meru, tokiu bardaku nebudavo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių