Quantcast

Vilniaus prokuratūra prašo leisti patraukti V. Uspaskichą baudžiamojon atsakomybėn

  • Teksto dydis:

Tyrimą dėl Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho žodžių atliekanti Vilniaus apylinkės prokuratūra prašo leidimo patraukti parlamentarą baudžiamojon atsakomybėn.

Sostinės prokurorai atlieka tyrimą dėl V.Uspaskicho viešų pasisakymų Darbo partijos bylą nagrinėjusių teisėjų ir teismo atžvilgiu. Seimas jau yra panaikinęs V.Uspaskicho neliečiamybę kitoje - vadinamojoje Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė BNS antradienį patvirtino, kad generalinis prokuroras Darius Valys praėjusią savaitę gavo Vilniaus apylinkės prokuratūros kreipimąsi. Jame prokuratūros vadovo prašoma kreiptis į Seimą dėl leidimo patraukti V.Uspaskichą baudžiamojon atsakomybėn.

Pagal Konstituciją, Seimo nario negalima patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvės be Seimo leidimo.

D.Valys kol kas sprendimo dėl kreipimosi į Seimą nėra priėmęs. Generalinė prokuratūra išsamesnių komentarų neteikia.

Ikiteisminį tyrimą dėl nepagarbos teismui prokuratūra pradėjo rugpjūčio 7 dieną. V.Uspaskichas apie Darbo partijos bylą nagrinėjusius teisėjus yra pasakęs: "Tiesiai šviesiai kalbu – jie nusikaltėliai priimdami tokius sprendimus. Tegu jie mane apskundžia. Jie pabijos, jie bailiai, jie nesavarankiški."

Dėl V.Uspaskicho kalbų į Generalinę prokuratūra kreipėsi Teisėjų taryba.

Anot tarybos pranešimo, kreiptis į prokurorus nuspręsta po to, kai liepos 28 dieną žiniasklaidoje pasirodė informacija, leidžianti įtarti, kad atsakinėdamas į žurnalistų klausimus, V.Uspaskichas "sąmoningai be jokio pagrindo užgauliojo jo bylą nagrinėjusius teisėjus, taip pat ir teismą už jų veiklą, vykdant teisingumą, juos niekinamai išvadindamas nusikaltėliais bei bailiais".

Kreipimesi į Generalinę prokuratūrą nurodoma, kad pagal baudžiamąjį įstatymą už nepagarbą teismui atsako tas, kas viešai veiksmu, žodžiu ar raštu užgauliai pažemino teisingumą vykdančius teismą ar teisėją dėl jų veikos. Šių baudžiamojo įstatymo nuostatų paskirtis – saugoti teismų ir teisėjų garbę, orumą, ginti juos nuo viešo pažeminimo, niekinimo dėl jų veiklos vykdant teisingumą, taip pat saugoti ir apskritai visą teisingumo sistemą nuo jos diskreditavimo.

Liepą V.Uspaskichą teismas pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Nuosprendį apskundė ir jis, ir kiti byloje nuteistieji, taip pat prokurorai.

Jei nuosprendis liktų nepakeistas, V.Uspaskichui tektų ne tik keliauti į pataisos namus, bet ir atlyginti milijoninę žalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių