Quantcast

Vilniaus mikrorajonams siūlomos bendruomenės? Jos jau veikia

Kiekviename mikrorajone turėtų atsirasti centrai, kur rajono gyventojai vienoje vietoje galėtų gauti visas jiems būtinas paslaugas, – tokią idėją Lietuvai ir Vilniui siūlo Lietuvos inovacijų centras.

Tik ši idėja nėra nauja. Pavilnio bendruomenė apie tokio centro idėją prabilo jau prieš keletą metų.

Pavilnio bibliotekos teritorijoje, visuomeninės paskirties žemės sklype, bendruomenė nori įkurti daugiafunkcį centrą.

Kaip "Vilniaus dienai" teigė Pavilnio bendruomenės pirmininkas Rytis Mėdžius, bendruomenės planas – ne tik pastatyti pastatą, bet ir padaryti, kad jis būtų gyvas, naudingas visai vietos bendruomenei.

"Tas centras turėtų atsirasti vietoj dabartinės bibliotekos, ir jis turėtų apimti gerokai daugiau sričių, – sakė bendruomenės atstovas. – Biblioteka vienareikšmiškai turėtų jame išlikti, bet turėtų būti ir salė, kuri būtų transformuojama – mažinama, didinama, dalijama į įvairias atskiras multifunkcines patalpas renginiams ar paskaitoms vykti, turėtų veikti dienos centras jaunimui, nes nieko, skirto jaunimui, Pavilnyje nėra. Būtinai norime įtraukti į veiklas ir senjorus. Ir dar galėtų atsirasti kažkokių kitokių veiklų, tarkime, pašto skyrius ir panašiai."

Tiesa, Pavilnyje Bendruomenės namai yra ir šiuo metu. Tačiau pastatas, kuriame jie įsikūrę, įrengtas dar "lenkų laikais" – dabar jis šiek tiek paremontuojamas tik bendruomenės suaukojamomis lėšomis. Negana to, Bendruomenės namai ir šiandien jau pakankamai apkrauti – juose renkasi įvairūs vietiniai kolektyvai: pučiamųjų orkestras, simfoninis orkestras, moterų choras, vyksta treniruotės, meno užsiėmimai, parodos.

Mes ir taip jaučiamės apleisti, nes rajonas labai stipriai plečiasi, o dėmesio iš savivaldybės sulaukia labai mažai – tik statybos leidimų daug.

Bendruomenės namų teritoriją, vietinių gyventojų manymu, galima ir toliau vystyti kaip laisvalaikio zoną: ten vyksta bendruomenės šventės, yra didelis plotas, laužavietė, krepšinio aikštelė, kitų sporto įrenginių, dabar įrenginėjama tinklinio aikštelė. Jeigu teritorija bus užstatyta pastatais, rajone liks dar mažiau atvirų zonų. O bendruomenės tikslas – kad ne toliau kaip 500 metrų nuo namų žmonėms būtų išsaugotos žaliosios miesto zonos, kurių Pavilnyje šiandien jau mažai liko. Vis daugiau teritorijų užstatoma, tad už likusiąsias bendruomenei tenka kovoti. Bendruomenės namus kažkada savivaldybė norėjo parduoti – žmonės juos atsikovojo. Prieš porą metų grėsmė buvo iškilusi ir senajai bibliotekai – bendruomenei teko ją gelbėti. Sukilusius gyventojus Vilniaus savivaldybė išgirdo, biblioteką Pavilnyje paliko ir dar savo lėšomis atnaujino šildymą pastate.

Rytis Mėdžius. Asmeninio archyvo nuotr.

Koks turėtų būti senojo bibliotekos pastato likimas, jei tame sklype būtų statomas naujas bendruomenės centras, pavilniečiai dar neapsisprendė.

"Man asmeniškai labiausiai priimtina, kai sena integruojama į nauja, senovinis – į modernų. Nors architektūrine prasme tas bibliotekos pastatas ir nėra vertingas, bet juk turi tam tikrą istoriją", – mano R.Mėčius.

Pavilnio bendruomenė suvokia, kad patys, be Vilniaus savivaldybės pagalbos, bendruomenės centro nepastatys. Todėl dabar aktyvūs vietos gyventojai nori susikurti koncepciją, įrodyti, kad bendruomenės centras būtų naudingas žmonėms ir nereikalautų iš savivaldybės daug priežiūros bei lėšų, pats save galėtų išlaikyti. Tada planuoja pateikti projektą savivaldybei.

Pavilnys pastaraisiais metais labai greitai plečiasi – žmonių daugėja, poreikiai didėja. Skaičiuojama, kad gyventojų skaičius mikrorajone per ateinančius kelerius metus turėtų pasiekti 15 tūkst. Todėl bendruomenė net svarsto, kad dalį seniūnijos funkcijų reikėtų perkelti iš Naujosios Vilnios į Pavilnį, kad žmonės būtų atstovaujami čia pat, vietoje, nes dabar visi klausimai, aktualūs Pavilniui, derinami su Naujosios Vilnios seniūnija, finansavimas taip pat yra bendras.

"Savivaldybė juk turi rūpintis miesto gyventojais. Mes ir taip jaučiamės apleisti, nes rajonas labai stipriai plečiasi, o dėmesio iš savivaldybės sulaukia labai mažai – tik statybos leidimų daug, – sakė R.Mėdžius. – Savivaldybė deklaruoja, kad arti gyvenamųjų namų turi būti žaliosios zonos, turi būti skiriamas dėmesys jaunimo užimtumui. Pavilnyje nieko nėra. Ką mes sukuriame patys Bendruomenės namuose – kažkokius būrelius, veiklas, tą ir turime. Tad tikimės, kai paruošime koncepciją, pristatysime ją Vilniaus savivaldybei, ir kartu ieškosime būdų, kaip tai įgyvendinti."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Jau seniai reikalinga nauja atskira Pavilnio seniūnija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių