Quantcast

„Vilniaus energija“ ir miesto valdžia nesutaria dėl šilumos ūkio turto vertintojų

  • Teksto dydis:

Prancūzijos koncerno „Veolia“ (buvusi „Dalkia“) valdomai bendrovei „Vilniaus energija“ ir Vilniaus valdžiai nesusitariant, kas ieškos šilumos ūkio techninės būklės ekspertų, bendrovė pareikalavo miesto valdžios sudaryti ginčų sprendimo grupę, kuri spręstų visus su besibaigiančia šilumos ūkio nuomos sutartimi susijusius klausimus.

Šilumos tinklų techninės būklės vertinimas yra vienas svarbiausių darbų, 2017 metais „Vilniaus energijai“ perduodant ūkį Vilniaus miestui, nes jis lems, kuri pusė - „Vilniaus energija“ ar miesto valdžia - turėtų sumokėti kompensaciją kitai sutarties šaliai.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas sako, jog miestas jau anksčiau siūlėsi skelbti ekspertų konkursą, o „Vilniaus energija“ su tuo buvo sutikusi.

„Mes vertiname tai kaip piktnaudžiavimą sutartimi ir punktų neapibrėžtumu. Vyko komunikacija paskutinius du mėnesius - Vilniaus šilumos tinklai ruošė technines specifikacijas, jas derino su „Vilniaus energija“ ir procesas vyko gana sklandžiai. Mūsų vertinimu, situacija yra priešinga negu „Vilniaus energija“ pateikė, nes jie pakeitė paskutinę minutę savo pozicijas dėl to, kas vykdys konkurso procedūras. Mes pageidaujame, kad tas procedūras vykdytų savivaldybė, nes atstovauja viešajam interesui, turi patirties ir yra turto savininkė“, - BNS kalbėjo V.Benkunskas.

Anot jo, „Vilniaus energija“ vilkina procedūras ir blokuoja bet kokį konstruktyvų bendravimą.

„Dabar jie vilkina visas procedūras, formaliai reikalauja, kad savivaldybė sukurtų ginčų sprendimų komisiją, ką numato sutartis. Nepavykus susitarti, sprendimo būdas yra Vilniaus arbitražas. Dėl tokių smulkmenų „Vilniaus energija“ yra pasiruošusi blokuoti bet kokį konstruktyvų bendravimą ir net dėl tokių dalykų eiti į arbitražą“, - kalbėjo V.Benkunskas.

Tuo metu „Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis sako, jog viešojo pirkimo komisija turėjo būti suformuota iš visų nuomos sutarties šalių atstovų ir skelbiamas techninio eksperto konkursas, tačiau prieš jo paskelbimą savivaldybė nutarė iš esmės pakeisti procedūras.

Anot jo, Vilniaus šilumos tinklai anksčiau ne kartą tvirtino, kad perkančioji organizacija turi būti „Vilniaus energija“, tačiau sausio 29 dienos rašte savivaldybė pareikalavo, kad šios pareigos tektų jai.

„Tikimės, kad ginčų sprendimo grupė bus sudaryta kaip galima greičiau, jos darbo metu išaiškės tikrieji savivaldybės veiksmų motyvai ir bus išspręsti kilę klausimai. Prieš pat paskelbiant konkursą staiga radikaliai pakeista savivaldybės pozicija jau dabar verčia mus atsilikti nuo nuomos sutartyje numatytų šilumos ūkio įrengimų perdavimo darbų grafiko“, - pranešime sakė L.Samuolis. 

V.Benkunskas pridūrė, kad savivaldybė tikisi dar antradienį deleguoti savo atstovus į grupę, tačiau kada juos pasiūlys „Veolia“ ir „Vilniaus energija“, jis pasakyti negalėjo.

Vilniaus šilumos tinklų vadovas Mantas Burokas BNS sakė, kad antradienį su „Vilniaus energijos“ atstovais turėjo būti nuspręsta, kas turėtų surengti pirkimą.

„Esminis dalykas - tai nėra procedūros keitimas, o diskusija, kas turėtų organizuoti pirkimą. (...) Problema kilo dėl to, kas būtų įgaliota perkančioji organizacija. Šiandien mes aptarėme esminius dalykus. Aš asmeniškai ir savivaldybė pateikėme pasiūlymus „Vilniaus energijai“, bet gaila, kad iš įmonės neišgirdome jokių pasiūlymų“, - teigė M.Burokas.

Jo teigimu, pirkimo komisijoje kiekviena šalis turės po du savo atstovus ir kol kas nėra aišku, kaip bus sprendžiama, kai balsai bus pasiskirstę po lygiai. Antradienį „Vilniaus energijai“ buvo pasiūlyta sukurti reglamentą, kuris išspręstų šią problemą. Pasak M.Buroko, „Vilniaus energija“ mano, jog pirkimo vykdytojas automatiškai gaus komisijos pirmininko balsą.

„Jeigu taip tampysimės ir problemas spręsime viešojoje erdvėje, tai turbūt užtruksime“, - teigė M.Burokas.

VŠT vadovas praėjusią savaitę BNS sakė, jog bendrovė pirmąjį šių metų pusmetį tikisi baigti konsultantų paiešką ir pradėti turto vertinimą. Konsultantų paieška suskirstyta į keturias dalis: projekto valdymo, finansinių, teisinių ir techninės būklės klausimų. Pastarasis konkursas yra svarbiausias, nes bus nustatyta šilumos ūkio techninė būklė ir jo vertė.

Kai kurie ekspertai teigia, kad jo vertė gali būti mažesnė nei 2002 metais, kai ūkis buvo išnuomotas, o tai reiškia, kad „Vilniaus energija“ turėtų sumokėti kompensaciją miestui.

Vilniaus šilumos tinklai tikina, kad 2002 metais išnuomoto 108 mln. eurų vertės turto likutinė vertė šiuo metu siekia apie 14 mln. eurų, be to, 160 mln. eurų vertės „Vilniaus energijos“ investicijų likutinė vertė kitąmet turėtų siekti apie 80 mln. eurų. M.Burokas tada teigė, jog didžioji jų dalis atlikta nuomos sutarties pradžioje, tad infrastruktūra nusidėvėjo.

Vilniaus šilumos tinklų stebėtojų tarybos pirmininkas, konservatorius Arvydas Sekmokas BNS anksčiau sakė, jog bus siekiama, kad iestui būtų primokėta. Jis pripažįsta, kad ginčas dėl žalos atlyginimo gali baigtis arbitražu.

Tuo metu „Veolia“ prieš dvi savaites jau pateikė Lietuvai maždaug 100 mln. eurų vertės ieškinį Tarptautiniame investicinių ginčų arbitraže (ICSID) Vašingtone.

Nuomos sutartyje numatyta, kad ekspertą techniniam šilumos ūkio įrenginių įvertinimui būtina parinkti likus metams iki sutarties pabaigos - tai yra iki šių metų balandžio 1 dienos. Tam iki vasario 1 dienos buvo būtina suformuoti pirkimo komisiją, kuri suderintų bei paskelbtų pirkimo sąlygas ir pagal visus viešųjų pirkimų reikalavimus išrinktų konkurso laimėtoją.

Šilumos ūkį iš Prancūzijos koncerno „Veolia“ (buvusi „Dalkia“) valdomos „ Vilniaus  energijos“ VŠT perims iki 2017 metų balandžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių