Quantcast

Vilniaus centre sparčiai kyla MO muziejus

  • Teksto dydis:

Sostinės meras Remigijus Šimašius kartu su mecenatu prof. Viktoru Butkumi apžiūrėjo sparčiai kylančios naujos kultūrinės erdvės statybas Vilniaus centre – MO muziejus svečiams duris atvers jau 2018 rudenį.

Vilniečiai jau dabar kviečiama įsigyti MOdernisto kortelę, kuri suteiks unikalią galimybę aplankyti MO muziejų anksčiau už kitus.

Prieš 8 mėnesius į būsimo muziejaus pamatus miesto meras kartu su muziejaus steigėjais ir komanda įkasė simbolinę laiko kapsulę, o šiandien čia jau iškilusi išskirtinė pastato konstrukcija, iškelti trys pastato aukštai ir dengiamas stogas. Pasibaigus šiam statybų etapui, MO muziejaus erdvėse prasidės vidaus apdailos darbai bei sudėtingų inžinerinių sistemų įrengimas.

„Vilniaus meno žemėlapyje neabejotinai atsiras ryški, aktyvi kultūrinė erdvė. Kurdamas sėkmės istoriją kartu su MO muziejumi, miestas galėtų pritraukti ne tik daugiau turistų, bet ir suteikti Vilniaus moksleiviams galimybę pažinti meną gyvai, ugdyti jų kūrybiškumą įdomiai, modernioje aplinkoje, – taip, kaip visi penktokai mokosi programuoti gavę dovanų po mikrokompiuterį, kaip antrokai turės galimybę mokytis plaukti baseinuose,“ – aptariant būsimą bendradarbiavimą sakė Vilniaus meras R. Šimašius.

„Lietuvoje dar neturime stiprios menų edukacijos mokyklose, reikėtų sustiprinti menų dėstymą, kad menas mokiniams būtų įdomus. Mes mokysime mokytojus, o mokytojai galės atsivesti moksleivius į muziejų ir vesti čia dailės pamokas. Mes matome čia savo misiją, tai vienas būdų užsiauginti žiūrovus, plėsti daile besidominčių žmonių ratą ir mūsų muziejai būtų pilni. Mūsų kolekcija – unikali ir nepakartojama,“ – sako muziejų Lietuvai ir Vilniui dovanojantis mecenatas prof. Viktoras Butkus.

Kol vyksta muziejaus statyba, puikiai veikia Keliaujantis muziejus be sienų: 2017 metus MO muziejaus komanda skyrė susipažinimui, bendravimui, žaidimams su mokiniais: aplankyta 20 mokyklų, suorganizuota apie 40 edukacinių užsiėmimų, susipažinta su 1 200 mokinių. Susitikimuose išgirsti mokytojų ir mokyklų poreikiai ir kasdienybė, drauge svarstyta, ką daryti, kad menas mokiniams būtų įdomus.

Unikalios architektūros pastatą suprojektavo tarptautinė architektų įmonė „Studio Libeskind“ ir Lietuvos architektų komanda „Do architects“.

Muziejus įsikurs 3658 kv.m ploto pastate. Pirmame aukšte išsidėstys holas su universalios paskirties sale, knygų parduotuvė, kavinė, saugyklos. Antrame aukšte veiks mažoji parodų salė bei skaitykla, taip pat įsikurs administracinės patalpos. Pagrindinė ekspozicijų salė bus įrengta trečiame aukšte. Muziejaus svečiai galės lankytis atviroje stogo terasoje bei skvere.

Nuo 2009 m. iki atidarymo muziejus veikia kaip „muziejus be sienų“ – įgyvendina visuomenei ir miesto svečiams atvirus kultūrinius projektus („Literatų gatvė“, „Vilniaus kalbančios skulptūros“, „Keliaujantis muziejus“), leidžia meno edukacijai skirtas knygas. Būsimo muziejaus pagrindą sudaro nuosekliai kaupiama Lietuvos meno nuo 1960-ųjų iki šių dienų kolekcija. Šiuo metu joje yra daugiau nei 4300 tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros, videomeno ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje pripažintų menininkų kūrinių.

MO muziejaus statybos finansuojamos išskirtinai privačiomis filantropų Viktoro ir Danguolės Butkų lėšomis. Tai pirmas tokio masto kultūros mecenatystės projektas, įgyvendinamas Nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje. Naujos kultūrinės erdvės mieste sukūrimas mecenatams kainuos apie 15 mln. eurų.


Šiame straipsnyje: Mo muziejusstatybosVilnius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių