Quantcast

Vilniaus centre aptikti Radvilų rūmų fragmentai

  • Teksto dydis:

Vilniaus centre, buvusios Vilniaus Raudonojo kryžiaus ligoninės teritorijoje, archeologai aptiko iki šiol netyrinėtus XVII amžiaus pradžios Radvilų rūmų fragmentus, gausybę radinių, seniausi jų – XV amžiaus.

Tyrimus vykdė Archeologijos projektų centro „Antiqua“ archeologų komanda, jai vadovavo archeologas Ignas Sadauskas. Tyrimus  užsakė teritorijos savininkė, nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Vastint Lithuania“. Jos atstovai informavo, kad rūmų fragmentus tikimasi išsaugoti ir eksponuoti visuomenei.

Pranešime teigiama, kad archeologai teritorijoje aptiko itin didelį kiekį radinių, datuojamų nuo XV amžiaus iki šių laikų: buitinės keramikos šukių, koklių fragmentų, monetų, plombų, stalo įrankių, molinių pypkių.

Tyrimų metu atidengti XIX amžiaus antroje pusėje – XX amžiaus pirmoje pusėje šioje teritorijoje stovėjusių mūrinių pastatų pamatų ir skliautinių rūsių fragmentai. Tačiau, kaip teigiama, svarbiausias šių tyrimų atradimas – iki šiol plačiau neatrasti ir netyrinėti XVII amžiaus pradžios Radvilų rūmų fragmentai.

Atidengtos rūmų pirmo aukšto patalpų plytų grindys, buvusių sienų pamatų ir kolonų fragmentai bei dvi krosnys. Taip pat aptikta archeologinių radinių, siejamų su rūmų gyvenimu ir kasdienybe.

„Iš istorinių šaltinių žinoma, kad Radvilos reprezentacinius rūmus pasistatė XVI amžiuje. Tai buvo dideli, puošnūs, vieningo italų manierizmo stiliaus, trijų aukštų rūmai su cilindriniu bokštu kampe, juos supo didelis itališko tipo sodas su gėlynais ir tvenkiniais. Rūmai per 1655–1661 metų karą su Maskva buvo apgriauti, XVIII amžiuje galutinai apleisti, o 1828 metais rūmų griuvėsiai parduoti kaip statybinė medžiaga. Tiksli buvusių Radvilų rūmų vieta iki šiol nėra žinoma“, – teigiama pranešime.

Raudonojo kryžiaus ligoninė šioje teritorijoje veikė 1939–2013 metais – „Vastint Lithuania“ čia planuoja vystyti mišrios paskirties kvartalą.

Dalis tyrinėjamos teritorijos pagal detalųjį planą yra komercinės paskirties, tad vystytojai, prieš pradėdami būsimo viešbučio techninį projektą, lauks specialistų išvadų dėl atrastų fragmentų išsaugojimo.

„Džiaugsimės, jei bus įmanoma geriausiai išlikusius Radvilų rūmų fragmentus ne tik užkonservuoti, bet ir eksponuoti visuomenei integravus į numatomą vystyti projektą“, – pranešime cituojamas „Vastint Lithuania“ generalinis direktorius Kęstutis Vedeckis.

Toje pačioje teritorijoje bendrovė ruošia ir Juozapo Tiškevičiaus žiemos rūmų bei šalia esančio sodo restauravimo projektus. 

Pastatus sostinės Žygimantų gatvėje su investiciniu projektu bendrovė „Vastint Lithuania“ už 12,35 mln. eurų įsigijo 2016-aisiais iš Turto banko.

Parduotą kompleksą Vilniaus centre sudaro valstybei priklausantis 1,82 ha ploto sklypas, kur stovėjo 16,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatai, išsidėstę Žygimantų, Radvilų ir Tilto gatvėse.

„Vastint Lithuania“ netiesiogiai valdo Šveicarijos investicijų kompanija „Interogo Holding“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių