Quantcast

V.Grigaravičius: apie policiją, politiką ir atsakomybę (papildyta)

Portalo forume viešėjęs Vytautas Grigaravičius, buvęs generalinis policijos komisaras, griežtai vertina iš posto verčiamą Seimo pirmininką Arūną Valinską. Esą tokio rango politikas, pripažindamas ryšius su nusikalstamu pasauliu, padarė nedovanotiną klaidą.

Politika nežavi

„Trūksta daug ko, - sakė V.Grigaravičius, paklaustas, ko trūksta šalies policijos sistemai. - Visų pirma nėra tinkamos pareigūnų ruošimo sistemos, norėtųsi, kad viešosios tvarkos ir nusikaltimų tyrimų klausimai visuomet būtų vieni iš prioritetų valstybėje - šalia švietimo ir medicinos, mano nuomone. Taip pat labai svarbu pradėtų darbų tęstinumas, tinkamas policijos finansavimas, aprūpinimas.“

Portalo svečias teigė suprantatis, kad valstybė prislėgė didžiulė finansinė našta. Dėl to jis esą neprieštaraus, jei bus nutarta sumažinti ir jam mokamą solidžią pensiją.

Paklaustas, ar neketina eiti į politiką, V.Grigaravičius atsakė lakoniškai: „Politika, bent kol kas, manęs nežavi“.

Policijai stinga racionalumo

Paprašytas įvertinti savo įpėdinio V.Telyčėno darbą, portalo svečias nuo atsakymo išsisuko - esą policijos vado darbą bus galima vertinti pasibaigus jo kadencijai. Tačiau V.Grigaravičius vis vien pažėrė kritikos kai kuriems policijos veiksmams.

Paprašytas pakomentuoti portalo aprašytą istoriją, kuomet dviratininką partrenkęs ir iš įvykio vietos pabėgęs pareigūnas atsipirko šimto litų bauda, V.Grigaravičius tiesiai pareiškė, kad tokie pareigūnų veiksmai yra netoleruotini.

Buvusio komisaro kritikos susilaukė ir sprendimas įsigyti, portalo skaitytojo manymu, neekonomiškus visureigius. Anot V.Grigaravičiaus, reikėtų keisti viešųjų pirkimų reglamentavimą, perkant transportą specialiosioms tarnyboms.

Ramina dėl nusikalstamumo

Portalo skaitytojui priminus, kad nusikalstamumas sostinėje auga neįitikėtinais tempais, buvęs generalinis komisaras pamėgino kiek nuraminti aistras.

„Apie viską vienu metu neįmanoma kalbėti. Nusikalstamų grupuočių Lietuvoje yra daug. Jų veikla tiriama. Kalbėti galima tik apie baigtus tyrimus. Vilniuje taip pat egzistuoja organizuotos nusikalstamos grupuotės. Jų veiklą stebi , tiria ir renka įkalčius atitinkami policijos padaliniai. Tyrimo metu apie grupuotės ir jų veiklą garsiai nekalbama, nes tai gali pakenkti pačiam tyrimui“, - aiškino V.Grigaravičius.

„Galbūt“ išmestas dėl populiarumo

Neišvengta klausimų apie konfliktą su vidaus reikalų ministru Raimondu Šukiu, po kurio iš porto pasitraukė ir V.Grigaravičius, ir pats ministras. „Galbūt“, - sakė buvęs policijos vadovas, paklaustas, ar nemano, kad iš posto galėjo būti išverstas dėl per didelio savo populiarumo visuomenėje.

Tuo tarpu apie naudojimąsi tarnybiniu butu, dėl ko buvo kilę nemažos aistros, portalo svečias kalbėjo kiek dviprasmiškai. Viena vertus, jis peikė pačią tarnybinių butų sistemą ir teigė, esą tokie butai yra nereikalingi. Tačiau V.Grigaravičius sykiu pareiškė, kad dėl buto jam mesti kaltinimai buvo nepagrįsti - neva butas toli gražu nebuvo toks prabangus, kaip skelbta. Be to, jis esą buvo naudojamas liudytojų apsaugai bei operatyviniam darbui.

H.Daktaro sulaikymo nekritikuoja

Portalo skaitytojas pažėrė nemažai priekaištų Henriko Daktaro sulaikymo operacijai. Esą Henytė Bulgarijoje gyveno kone nevaržomai, jį be vargo lankė giminaičiai, taigi nusikalstamo pasaulio autoritetą esą buvo galima sučiupti kur kas anksčiau.

Tačiau buvęs generalinis komisaras nesiima kritikuoti H.Daktarą gaudžiusių pareigūnų. „Dėl sulaikymo taktikos: sprendžia bylos tyrėjas ir ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras. Turėdami byloje įvairias aplinkybes ir surinktus įkalčius, jie geriausiai mato, kada galima sulaikyti įtariamąjį“, - sakė V.Grigaravičius.

Darbas televizijoje - į naudą

Priminus apie televizijos laidos vedėjo karjerą, portalo svečias teigė, esą jo ir Gedimino Jauniaus vesta laida „Kriminaliniai tyrimai“ tikrai nebuvo eilinis TV šou. „Tai buvo tiriamoji laida, kurios metu buvo nustatyta nemažai ieškomų asmenų, gauta kitokios informacijos, dominančios policijos tyrėjus bei prokurorus“, - teigė V.Grigaravičius.

Tokios laidos, anot jo, yra reikalingos, tačiau turėtų glaustis ne komercinėje, o valstybinėje televizijoje.

Žavisi estų požiūriu

V.Grigaravičius gana niūriai žvelgia į policijos perspektyvas, įvertinus sumažintas algas ir apkarpytą finansavimą. Pasak jo, politikai turėtų bent simboliškai pademonstruoti, kad jiems rūpi kokybiškas pareigūnų darbas ir gyventojų saugumas.

Kaip tokio gero požiūrio pavyzdį buvęs komisaras pateikė kaimynus estus. „Šiuo atveju man imponuoja Estijos politikų pozicija: net ir sunkmečio laikotarpiu, visoms valstybinėms institucijoms mažinant finansavimą, Estijos policijai finansavimas buvo padidintas 1 proc. Aišku, tai simboliška, bet parodo politikų požiūrį į viešo saugumo užtikrinimą ir kovą su nusikalstamumu“, - sakė V.Grigaravičius.

A.Valinskas smarkiai suklydo

Paklaustas apie Seimo pirmininko A.Valinsko ryšius su „daktarais“, V.Grigaravičius pabrėžė, kad jį stebina politiko elgesys, o ypač - tai, kad A.Valinskas neslepia bendravęs su nusikaltėliais ir laikosi įsikibęs savo kėdės.

„Kiek teko skaityti, jis ir pats neneigia buvusių kontaktų su H. Daktaru ir kai kuriais jo aplinkos žmonėmis. Mano nuomone, A. Valinskui tapus politiku nuo panašių kontaktų jam reikėjo griežtai ir kategoriškai atsiriboti“, - svarstė portalo svečias.

Vis dėlto V.Grigaravičius teigė neturintis žinių apie nusikaltėliams tarnaujančius parlamentarus. „Aš manau, kad dalis Seimo narių vienokiu ar kitokiu būdu įgyvendina savo ar verslo struktūrų interesus. Politikų, susijusių su nusikalstamomis struktūromis, nežinau“, - teigė jis.

Neigia politinius ryšius

Portalo skaitytojai iškėlė net dvi V.Grigaravičiaus politinės priklausomybės versijas. Pirmoji - esą jis buvo iš politikos elito iškritusio Artūro Paulausko statytinis. Antroji - buvusį komisarą į savo komandą neva kvietė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Į abi šias versijas portalo svečias pateigė labai trumpą atsakymą: „Paneigiu“.

Pareigūnams - toli iki tobulybės

Buvęs policijos vadovas pripažino, kad dažni nusiskundimai pareigūnų darbu - pagrįsti, ir į juos derėtų atsižvelgti. V.Grigaravičius teigė girdėjęs ne vieną atvejį, kai policininkai tiesiog atsisako tirti nusikaltimą, pvz., smulkią vagystę, ir taip tik įsiutina pagalbos laukiančius žmones.

„Man skaudu, kad tai vyksta, - atsiduso buvęs komisaras. - Reforma yra būtina. Manau, kad kažkokių teigiamų poslinkių bus. Svarbiausia - kad pasikeistų pareigūnų mentalitetas į gerąją pusę.“

Grįžti neketina

Šiuo metu V.Grigaravičius turi nuosavą verslą, sekasi gerai, darbas įdomus. Paklaustas, ar neketina grįžti į tarnybą policijoje, portalo svečias teigė, jog jo laikas jau praėjo.

„Policijoje ištarnavau 31 metus - tai pakankamai ilgas laiko tarpas. Todėl planuoti sugrįžimą į tarnybą policijoje neketinu - yra pakankamai daug gabaus jaunimo, kuris puikiai dirba“, - sakė V.Grigaravičius.


Šiame straipsnyje: grigaravičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių