Quantcast

Valstybės kontrolė: Vilniaus valdžios veiksmai kainavo pusę milijono eurų

  • Teksto dydis:

Vilniaus valdžiai nevykdant įsipareigojimo valstybei perduoti buvusios Vilniaus apskrities viršininko administracijos patalpas, valstybės biudžetui per dešimtmetį tai kainavo 478,4 tūkst. eurų, pareiškė Valstybės kontrolė.

Šias išlaidas sudarė Valstybės saugumo departamento, kuris nuomojosi dalį valstybei neperduotų patalpų, sumokėtos lėšos. Valstybės kontrolė pasiūlė Turto bankui įvertinti, ar šios išlaidos gali būti vertinamos kaip valstybės patirti nuostoliai dėl savivaldybės netinkamai įvykdytos sutarties, ir imtis priemonių dėl jų išieškojimo.

„Savivaldybė daugiau nei 11 metų delsė įvykdyti įsipareigojimą valstybei perduoti patalpas, nes pasirinko patalpų įsigijimo būdą, dėl kurio perduotinos patalpos tapo ne savivaldybės, o bendrovės (Vilniaus vystymo kompanijos - BNS) nuosavybe. Įsipareigojimai valstybei būtų buvę įgyvendinti greičiau, jeigu patalpas būtų įsigijusi pati savivaldybė“, - rašoma audito ataskaitoje.

Europos aikštėje esančios beveik 3,1 tūkst. kv. metrų ploto administracinės patalpos ir ne mažiau kaip 30 automobilių stovėjimo vietų požeminėje aikštelėje Turto fondui turėjo būti perduotos pagal Vilniaus apskrities viršininko administracijos 2002 metų sutartį su Vilniaus savivaldybe.

Pagal šią sutartį senasis administracijos pastatas Gedimino prospekte atiteko savivaldybei, kuri vėliau jį už 3,9 mln. eurų pardavė ir pastatė du naujus pastatus dešiniajame Neries krante. Vienas jų turėjo tapti apskrities administracijos nuosavybe. Į naujas patalpas pastaroji persikėlė 2004 metų gegužę, tačiau iki pat apskričių administracijų likvidavimo 2009 metų liepą jas valdė pagal panaudos sutartį su tuomete savivaldybės įmone „Vilniaus kapitalinė statyba“ (dabar - Vilniaus vystymo kompanija).

Vilniaus apskrities viršininko administracijai panaudotos teise buvo perduota naudotis 2,5 tūkst. ploto patalpomis, o likvidavus apskričių administracijas, 2011 metais nauja šių patalpų panaudos sutartis buvo sudaryta su Valstybine ligonių kasa. 554 kv. metrų ploto patalpų dalį Vilniaus vystumo kompanija nuo 2005 metų nuomojo Valstybės saugumo departamentui.

Tiek miesto savivaldybė, tiek Vilniaus vystymo kompanija tvirtino negalėjusios įgyvendinti susitarimo dėl patalpų perdavimo, nes Seimas uždraudė mažinti įstatinį kapitalą, iš jo išimant ir akcininkams perduodant turtą. Ginčas persikėlė į teismus ir tik 2015 metų kovą Lietuvos Aukščiausiasis Teismas galutine ir neskundžiama nutartimi įpareigojo perduoti šias patalpas valstybei.

Anot Valstybės kontrolės, savivaldybė administracijos patalpas Turto bankui perdavė tik šių metų vasarį, kai jau buvo atliekamas savivaldybės auditas. Įpareigojimo perduoti Turto bankui ne mažiau kaip 30 automobilių stovėjimo vietų savivaldybė dar nėra įvykdžiusi, nes aikštelė vis dar yra Vilniaus vystymo kompanijos nuosavybė, ji taip pat yra įkeista bankui, užtikrinant paskolą.

Anot Vilniaus savivaldybės, ji nei vilkina, nei atsisako vykdyti įpareigojimus valstybei (perduoti automobilių stovėjimo vietas - BNS), tačiau tarp Turto banko ir savivaldybės yra kilęs ginčas dėl likusių įsipareigojimų vykdymo apimties. Savivaldybė teigimu, šiuo metu yra pateikusi Turto bankui konkretų pasiūlymą dėl šio turto perdavimo būdo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių