Quantcast

Valstybės atkūrimo šimtmečio proga – tūkstantinė eisena

Švenčiant valstybės atkūrimo šimtmetį penktadienio rytą sostinėje tūkstantinė eisena iš Katedros aikštės pajudėjo į Rasų kapines, kur palaidoti Vasario 16-osios Akto signatarai Jonas Basanavičius ir Jonas Vileišis.

„Manau, kad ši šventė labai svarbi, ypač, kai esu iš Jono Basanavičiaus gimnazijos. Mūsų gimnazijoje šia proga buvo ypač daug renginių, ir tikrai jaučiasi, kad šiemet Vasario 16-oji yra išskirtinė, šimtmečio“, – BNS sakė eisenos dalyvė, sostinės Jono Basanavičiaus gimnazijos gimnazistė Aušra Pabedinskaitė.

Jaunuoliai į renginį susirinko nešini Lietuvos trispalvėmis ir Vyčiais, mokyklų vėliavomis, dauguma buvo pasipuošę tautine simbolika, kai kurie šventės dalyviai dėvėjo tautinius drabužius.

Policijos duomenimis, į eiseną susirinko 2–3 tūkst. žmonių, dauguma jų – moksleiviai, bet kartu eisenoje žygiavo ir šeimos su vaikais, jaunimas, senjorai.

Eiseną iš Katedros aikštės palydėjęs sostinės meras Remigijus Šimašius kvietė džiaugtis, kad trispalvės dabar gali plazdėti laisvai.

„Ne taip seniai, kai man buvo 15 metų, važiuojant į svečius pas tokį labai šaunų dėdę paaiškėjo, kad jis apie dešimt metų praleido lageryje dėl labai paprastos priežasties – iškėlė prie savo mokyklos tokią vėliavą, trispalvę. Šiandien mes atsinešėme trispalves ir Vyčius, jie laisvai plevėsuoja mūsų mieste, mieste, kuris beveik 700 metų yra Lietuvos sostinė“, – sakė R. Šimašius.

Prie Signatarų namų jaunimą pasitiko prezidentas Valdas Adamkus, sveikindamas gausiai susirinkusius eisinos dalyvius.

„Nuoširdžiai džiaugiuosi matydamas, kokia Lietuva baigė pirmąjį šimtmetį ir žengia į antrąjį. Šiomis dienomis žmonių lūpose ir širdyse dažniau negu visada skamba žodžiai – buvome, esame ir būsime. Neabejoju, kad jie nusako esmę. Lietuvių tauta buvo, yra ir bus. Lietuvos valstybė buvo, yra ir bus. Sveikinu visus su 100- uju Lietuvos valstybės gimtadieniu, nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Tegul ši diena veda mus į antrąjį šimtmetį su aiškiu tikslu – gyventi, kurti ir būti nepalaužiamiems saugojant Lietuvos valstybę“, – į jaunimą kreipėsi prezidentas V. Adamkus.

Susirinkusius nuo scenos pasveikino tautos patriarcho Jono Basanavičiaus personažas – jis pasidžiaugė, kad artėjant atkurtos valstybės šimtmečiui buvo rastas ir jos Nepriklausomybės aktas, bet kartu sakė, kad tai yra tik dokumentas, o svarbiausia yra nepriklausomybės idėja.

„Atėjau jums pasakyti, kad ne archyvuose, muziejuose ieškotumėt nepriklausomybės, tai svarbus dokumentas, bet iš tikro tai tik popierius, tik dokumentas. Ieškokite savo nepriklausomybės savo širdyse ir savo galvose, turite tai atrasti šiandien, jei galvojate apie mūsų šalies ateitį“, – sakė J. Basanavičiaus personažą įkūnijęs aktorius.

Vasario 16-ąją jaunimo eisena „Lietuvos valstybės keliu“ vyksta jau trečius metus iš eilės. Pajudėję iš Katedros aikštės, eisenos dalyviai pakeliui aplankys Lietuvos istorijai svarbias vietas: Signatarų namus Pilies gatvėje, kur Vilniaus Taryba pasirašė valstybės atkūrimo Aktą, Filharmoniją, kur praėjusio amžiaus pradžioje posėdžiavo Didysis Vilniaus Seimas, pareikalavęs Lietuvos savarankiškumo, iš viso maršrute yra šešiolika objektų.

1918 metų vasario 16-ąją Vilniuje posėdžiavusi Lietuvos Taryba pasirašė nutarimą, kuriuo paskelbė „atstatanti nepriklausomą demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę“.

Vieną šio dokumento kopiją pernai Berlyno diplomatiniame archyve rado Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis, Vokietija jį Lietuvai paskolino penkeriems metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

graži šventė

graži šventė portretas
Tiek gražių, linksmų žmonių, spalvų ir šviesų

Nieko gero iš lietuvos

Nieko gero iš lietuvos portretas
Kur bėga Šiknupė, kur Nemunas dvokia, Tai mūsų tėvynė, prasmyrdus vatų lietuva; Čia broliai dalbajobai lietuviškai nusišneka, Čia skamba po kaimus Jadzzės daina. Bėkit, apsikakokit, mūsų srutų upės, į marias dumbliausias! Ir bezdėkit, mūsų dainos, po šalis mažiausias! Kur pūva žemčiūgai, kur Rūtos kūrvuoja Ir mūsų barakudžių dabina kasas, Kur sode kvailoji Šalčiūtė į kriauklę kakoja, Ten apšiktas sodybas keleivis atras. Kur žemčiūgai, pasileidusios Rūtos, kur durna Šalčiūtė, Ten tėvynė, ten vatnikynė, ten sukriošus močiutė.

nupistgalviu koloborantu -mankurtu lietuvoj

nupistgalviu  koloborantu -mankurtu lietuvoj   portretas
niekados netruko ,o per paskutinius ,,,nepriklausomybes ,,, 28 metus apsirupino dar 100 metu y prieky......
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių