Quantcast

Valdovų rūmuose - 100-tūkstantasis lankytojas

  • Teksto dydis:

Nuo oficialios Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų atidarymo dienos apsilankiusiųjų muziejuje skaičius šiandien, spalio 30 d., pasiekė 100 tūkstančių. Jubiliejinį lankytoją, kuriuo tapo muzikantas Mindaugas Paulikas, visų Valdovų rūmų muziejaus bendruomenės vardu pasveikino ir apdovanojo muziejaus vadovai dr. Vydas Dolinskas ir dr. Jolanta Karpavičienė.

100-tūkstantajam lankytojui dovanota muzikinė dovana, įteiktas nemokamas bilietas ir individuali ekskursija su gidu, taip pat Valdovų rūmų muziejaus albumas ir kiti naujausi leidiniai, suvenyrai.

M. Paulikas sakė nežinojęs, kad šiandien Valdovų rūmai laukia 100-tūkstantojo lankytojo, tad jam tai buvo labai netikėta. „Lankausi čia ne pirmą sykį ir tai natūralu: esu muzikantas, tad man šioje vietoje išties yra ką veikti. Šį kartą atvykau su sūnumi ir mama, kuri, beje, atvažiavo dėl Valdovų rūmų iš Kretingos“, – sakė jis.

Pasak Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus dr. V. Dolinsko, tai, kad per beveik keturis mėnesius muziejaus ekspozicijas apžiūrėjo šešiaženklis skaičius lankytojų, ir džiugina, ir įpareigoja. „Nors turizmo sezonas baigėsi, lankytojų srautas Valdovų rūmuose nemažėja, atvirkščiai – stebime vis didėjantį žmonių susidomėjimą čia atveriama Lietuvos praeitimi, pristatomu lituanistiniu paveldu. Malonu, kad Lietuvos gyventojai ir sostinės svečiai atsigręžia į mūsų senos valstybėspraeitį, ja domisi, ją tyrinėja, tačiau kartu tai mus įpareigoja parodyti tą praeitį įvairiais aspektais, atskleisti dar nežinomų atodangų, daryti viską, kad kartą Valdovų rūmuose apsilankęs žmogus norėtų čia sugrįžti ir rastų ką nors nauja, jaustųsi muziejuje gerai. Ypač mus džiugina tai, kad pasibaigus vasaros sezonui, muziejų užplūdo moksleiviai. Viliamės, kad pažintinių ekskursijų ir edukacinių užsiėmimų metu patirti įspūdžiai, pagilintos žinios leis prisijaukinti, permąstyti Lietuvos istoriją ir protėvių paveldą, suvokti jo europines dimensijas, ugdyti istorinę atmintį, pilietiškumą ir patriotizmą. Leis didžiuotis esant lietuviu, Lietuvos piliečiu, leis pajusti, jog nuo seno esame kultūringa Europos tauta“, – sako muziejaus direktorius.

Remiantis Valdovų rūmų muziejaus statistika, per beveik keturis mėnesius vidutinis vienos dienos lankytojų skaičius siekė apie 1,1–1,2 tūkstančio. Per šį laiką Valdovų rūmai jau perkopė kai kurių Lietuvos muziejų metinį lankytojų skaičių ir pretenduoja tapti vienu lankomiausių muziejų šalyje. Tai byloja ir edukacinių užsiėmimų bei ekskursijų populiarumas: šiuo metu į edukacinius užsiėmimus šiems metams registracija jau baigta, netrukus baigsis ir registracija šių metų ekskursijoms. Šias muziejaus paslaugas bus galima užsisakyti tik kitiems metams.

Šiuo metu Valdovų rūmų muziejuje galima apžiūrėti dvi nuolatines ekspozicijas, atspindinčias istorinės rezidencijos funkcijas. Autentiški įvairių laikotrapių rūmų mūrai, gausūs ir unikalūs archeologiniai kartu su rūmų raidos maketais, ikonografine medžiaga ir tekstiniais komentarais rodomi Rūmų istorinės ir architektūrinės raidos ekspozicijoje (I maršrutas). Rūmų atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų ekspozicija (II maršrutas) lankytojus kviečia į reprezentacines menes su atkurtais istoriniais vėlyvosios gotikos, renesanso ir ankstyvojo baroko reprezentaciniais interjerais, taip pat į specialią Lobyno salę.

Šių metų liepos 6-ąją vartus atvėręs Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų muziejus lankytojus priima kasdien, išskyrus pirmadienius ir valstybinių švenčių dienas. Darbo dienomis muziejus atviras nuo 11 iki 18 val., šeštadieniais ir sekmadieniais – nuo 11 iki 16 val. Bilietų kasos uždaromos likus vienai valandai iki darbo laiko pabaigos. Bilieto kaina suaugusiesiems – 10 litų, moksleiviams, studentams ir senjorams – 5 litai, neįgalieji ir vaikai iki 7 metų įleidžiami nemokamai, taip pat taikomos įvairios nuolaidos pavieniams asmenims ir šeimoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

amb

amb portretas
o per kiek laiko tie rumai atsipirks lietuvos mokesciu moketojams?koks pelnas?

Džiugu

Džiugu portretas
Super!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių