Quantcast

Vaikus nešyklėse nešiojančios mamos šeštadienį kviečia dar drąsiau eiti į pasaulį

  • Teksto dydis:

Vaikus specialiose nešyklėse nešiojančios šeimos jau ketvirtus metus Lietuvoje švenčia Tarptautinę vaikų nešiojimo savaitę.

Vaikus specialiose nešyklėse nešiojančios šeimos jau ketvirtus metus Lietuvoje švenčia Tarptautinę vaikų nešiojimo savaitę.

Šventės tema šiemet – "Neškis mane į pasaulį". Siekdamos atkreipti dėmesį, kad vaikus šitokiu būdu nešioti ne tik saugu, bet ir patogu, lengva bei smagu, Vilniaus šeimos šeštadienį, spalio 12 d., kviečia į spalvingą eiseną senamiesčiu, pasibaigsiančią jau tradicine akcija "Su vaiku – sutartinių ritmu".

Tarptautinė vaikų nešiojimo nešyklėse savaitė vyksta visame pasaulyje. Savo vaikus drąsiai į specialias nešykles dedantys tėvai įvairiomis gyvomis bei virtualiomis akcijomis bei renginiais siekia populiarinti šį vis dar neretai netradiciniu ar keistu laikomą vaikų auginimo būdą. Vis dėlto, pasak Tarptautinės vaikų nešiojimo savaitės sumanytojų, esama pakankamai duomenų, kad mažylių nešiojimas nešyklėse gali būti naudingas tiek vaiko, tiek mamos sveikatai ir netgi labai palengvinti kasdienybę.

Nešiojimo savaitės renginiai Vilniuje vyko visą savaitę: šią idėją palaikantys tėvai buvo kviečiami į paskaitas, konkursus, susitikimus. Pasak šventę kuruojančios VšĮ Tėvystės centras savanorės Julijos Jakimavičienės, Lietuvoje vis dažniau pamatysi mamą ar tėtį su mažyliu nešyklėje. "Nors mūsų šalyje vaikus nešioti kartais vis dar laikoma pavojingu ar nereikalingu dalyku, - dalijasi Julija, - susilaukę mažylio, patys drąsiai dėjome jį į nešyklę, keliavome į lauką, parką, kur sutikome daug bendraminčių. Pastebime, kad vyresnio amžiaus žmonių reakcijos darosi vis palankesnės, o jaunesnė karta, dažnai besilankanti Vakarų Europos, Skandinavijos šalyse, žino, kad tai tiesiog įprasta alternatyva mamos rankoms ar vežimėliui".

Jau tradiciškai lietuviška šventė vainikuojama šeimų su vaikučiais nešyklėse eisena Vilniaus senamiesčiu ir sutartinių dainavimu šokant kartu su vaiku. "Šitaip norime parodyti, kad su vaikučiu galima nuveikti daug smagių ir net visai nekasdienių dalykų, - teigia sutartinių programą ruošianti trijų sūnų  mama Ingula Rinkevičienė. - Įprastai tėvai, norintys laisvalaikiu pašokti ar padainuoti,  į tokius užsiėmimus eina be vaikų. Mes kviečiame daryti tai su mažyliu nešyklėje: tada jis girdi jūsų balsą, juda jūsų ritmu, o jūs galite drąsiai ir laisvai jaustis".

Eisena su vaikučiais nešyklėse prasideda šeštadienį 11.30 val. V. Kudirkos aikštėje Vilniuje.

Gedimino prospektu nukeliavusios iki atsinaujinusio Bernardinų sodo, šeimos 12.15 val. visus sodo lankytojus pakvies kartu padainuoti sutartines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių