Quantcast

Vaikus kankinti vežant į darželius – ne nusikaltimas

Vilniaus savivaldybės atstovai pernai išdidžiai skelbė pagaliau pasirūpinę, kad visiems vaikams pakaktų vietų sostinės darželiuose. Gal jų ir pakanka, jeigu pajėgi dvimetį kas rytą pažadinti, pavyzdžiui, penktą valandą ir visuomeniniu transportu iš Pašilaičių nugabenti į Grigiškes. Tik ar tai tikrai yra rūpestis vilniečių gerove?

Be darželio – iki mokyklos

Artėja gegužė, kai vilniečiai, auginantys mažylius, su nerimu naršys internete, tikėdamiesi, kad gal jiems pagaliau pasisekė gauti savo atžalai vietą miesto darželyje šalia namų. Deja, kaip rodo praktika, pasiseks ir vėl toli gražu ne visiems.

Štai Santariškės – sparčiai besiplečiantis gyvenamųjų namų rajonas, kur dauguma gyventojų – jaunos šeimos. O savivaldybės darželis čia vienas, ir tas kasmet priima labai nedaug vaikų. Tad daugumai šeimų savo atžalas tenka leisti į privačius darželius.

Kaip "Vilniaus dienai" pasakojo Santariškėse jau ne vienerius metus gyvenanti Ieva Žižienė, savo du vaikus, kurių vienam ketveri, kitam – pustrečių metų, šeima jau antrus metus priversta leisti į privatų darželį. Mat nors savivaldybė ir deklaruoja, kad vietų darželiuose pakanka visiems, nė viename darželyje netoli namų šeimai vietų gauti nepavyko. "Vietų visiems gal ir yra, tik ne mūsų rajone – gal kokioje nors Naujojoje Vilnioje, bet tai nereiškia, kad mums tinka. Juk tai – visai kitame miesto gale, dirbantiems žmonėms vežioti vaikus į kitą miesto galą – nerealu, – sakė I.Žižienė. – Aš jau beveik su tuo susitaikiau, kad iki mokyklos vietos Santariškių darželyje negausime."

Moteris pasakojo, jog, paskambinus į Vilniaus savivaldybę, kažkokia valdininkė jai tiesiai šviesiai pasakė, kad į Santariškių darželį jie gali net nesitikėti patekti. Mat jis statytas už ES lėšas, tad nors teritorija ir patalpos didelės, yra kažkokie specifiniai reikalavimai – vaikams turi būti daugiau erdvės nei įprastuose darželiuose, todėl jis nedaug vaikų priima.

"Kai ruošiausi grįžti į darbą, turėjau derintis, kad galėčiau pradėti darbą nuo 9 val., nes vyras pradeda dar anksčiau, jis nuvežti vaikų į darželį negali. Žodžiu, ne taip lengva turint du mažus vaikus susistyguoti gyvenimą. Todėl nebuvo kitos išeities – teko leisti vaikus į privatų darželį", – sakė I.Žižienė.

Jeigu vaikas lanko darželį visą mėnesį, šeimai tai kainuoja apie 190 eurų. Tad vien už darželį iš šeimos biudžeto kas mėnesį tenka sumokėti apie 380 eurų. Ir tai, anot jaunos mamos, vienas pigesnių privačių darželių. Ji teigė net neįsivaizduojanti, ką daro ir kaip gyvena tie žmonės, kurie negauna savivaldybės darželio ir kurie uždirba, pavyzdžiui, minimalų atlyginimą.

"Kai Santariškėse buvo pastatytas darželis, visi labai džiaugėsi, bet rezultatas, deja, nedžiugina. Tiesą sakant, aš net nelabai žinau, kas iš mūsų kaimynų veda vaikus į čia esantį darželį – daugiau žinau tokių, kurie taip ir negavo jame vietos. Štai vieni kaimynai – medikai, dirbantys Santariškių klinikose, kurių sūnui jau greitai bus penkeri, veža į privatų darželį Riešėje. Žodžiu, sukasi, kas kaip gali", – sakė moteris.

Eilėje – tik 60-ieji

Santariškėse 12 metų gyvenančios Lauros Šepetienės vienas vaikas jau pradėjo lankyti mokyklą, savivaldybės darželyje taip vietos ir negavęs, o dukra turės lankyti privatų, nes eilėje 60-a, tad, matyt, vietos darželyje netoli namų negaus. Net ir moduliniame.

"Iš tiesų slegia tokia situacija, – sakė moteris. – Taip, savivaldybės skiriami 100 eurų kas mėnesį yra nemaža parama. Tačiau, pavyzdžiui, mes vesime dukrą į darželį pusei dienos ir mokėsime dar 166 eurus. Ir tai – vienas pigiausių variantų, kurio kokybė atrodo geriausia iš nagrinėtų variantų. O juk tuos pinigus galėtume panaudoti šeimos gerovei, vaikų atostogoms."

Registracija į darželius pagal gyvenamąją vietą, L.Šepetienės įsitikinimu, yra absurdo viršūnė, nes vieša paslaptis, jog ta registracija neretai būna fiktyvi. Kaip absurdiškas ir reikalavimas, jog, norėdamas pretenduoti į darželį, turi tame rajone gyventi bent 2 metus.

"Žodžiu, jeigu nori grįžti į darbą, kaip varguolis blaškaisi, kol kažkur "sukiši" vaikus – čia tik toks žodis ir tinka, – sakė L.Šepetienė. – Kol nebus normalios tvarkos, tol bus statomi ir lipdomi butai be jokios infrastruktūros. Turėtų būti reglamentuota: statai kvartalą – pastatai darželį, kitaip kvartalų statyti leidimo neišduos. Valdžia kviečia emigrantus grįžti, žada duoti viską. O čia gyvenantys ir dirbantys – ką? Jie nesvarbūs? Esu kalta, kad baigiau mokslus, kad turiu darbą ir tik du vaikus. Vadinasi, pagal įstatymą esu paskutinė eilėje į darželį, nes nėra jokių prioritetų."

Iš Pašilaičių – į Grigiškes

Pašilaičių gyventoja Jolanta Grinevič apie savo "kryžiaus kelius", nueitus mėginant gauti vietą darželyje dukrai, kuriai jau treji, gali pasakoti ilgiausias istorijas. Trisdešimt metų pragyvenusi Pašilaičiuose, Gabijos gatvėje, vietos čia esančiame savivaldybės darželyje dukrai ji taip ir negavo. Savivaldybė pasiūlė vežioti vaiką... į Grigiškes.

"Kai reikėjo registruotis į darželį, nuvažiavau į savivaldybę, užpildžiau dokumentus, pasirinkau ne 5 darželius, kaip leidžiama, o 3, esančius arčiausiai namų. Laukėme. Kai jau atėjo eilių paskelbimo laikas gegužę, buvome apie 40. Paskambinau į "Gabijėlę", į "Aitvarą", paklausiau, kiek vaikų priims. Man pasakė 21, 24 vaikus. Supratau, kad mes pirmais metais nepateksime, – pasakojo moteris. – Atėjo antras etapas. Vėl skambinau į savivaldybę, klausiau, kokios galimybės. Man tarnautoja draugiškai rekomendavo pašalinti kuo daugiau darželių iš sąrašo, kad būtų didesnė galimybė patekti į tą, į kurį labiausiai norime, nes kai daug darželių, "mėto" iš vieno į kitą. Kadangi labiausiai norėjome patekti į "Gabijėlę" – strategiškai jis mums idealioje vietoje – pasirinkau tą vieną."

Neseniai skaičiavau, kad visus 2018 m. aš po 100–120 eurų turiu "minusą", ir dar vaikas dienas leidžia ne su manimi, o su svetimais žmonėmis.

Atėjo antras etapas – ir vėl J.Grinevič dukra į darželį nepateko.

"Nuvažiavau į savivaldybę klausti, ką man daryti, nes neturiu galimybės leisti vaiko į privatų darželį – kur man jį dėti? Darbuotoja pasakė, kad jau kitame etape mes tikrai pateksime, bet, norint tą užtikrinti, ir aš, ir vyras turime pervesti 2 proc. paramos "Gabijėlės" darželiui. Pervedėme. Priėmimas į darželius, mes ir vėl nepatekome. Prieš tai perskaičiau spaudoje, jog Vilniaus valdžia džiaugiasi, kad visi vaikai pateks į darželius. Nesupratau, kaip taip gali būti: visi pateko, tik mes ne? Vėl skambinau į savivaldybę, prašiau paaiškinti situaciją. Juk planuojame gyvenimą ir buvome tikri, kad rugsėjį į darželį pateksime. O man sako: taip, mes jums du darželius siūlome – Naujamiestyje ir Grigiškėse. Galite nors šiandien važiuoti užpildyti prašymą. Aš aiškinu, jog nevairuoju, kaip aš tą vaiką iš Pašilaičių į Grigiškes nuvešiu? Sako – čia jūsų problemos, darželiai jums pasiūlyti."

Labiausiai moterį papiktino tai, kad lapkritį šalia apsigyveno šeima iš Kupiškio su dviem vaikais, iš kurių vienas jau mokyklinio amžiaus. Savivaldybei lapkritį parašę prašymą, gruodį jie jau gavo atsakymą, kad pateko į "Gabijėlę". Faktas, kad J. Grinevič šiame rajone gyvena jau daugiau nei 30 metų, kad pervedė paramą darželiui, jokio vaidmens nevaidina, nes ji turi tik vieną vaiką.

2017 m. birželį, kai dukrai buvo vos metai ir mėnuo, J.Grinevič šeima pradėjo leisti ją į privatų darželį Fabijoniškėse. Už jį, pasirinkę vos du būrelius, pastaruoju metu kas mėnesį sumoka 380 eurų, nors kai pradėjo lankyti, mokėjo apie 320 – privatūs darželiai po truputį didina kainas.

"Nebeturėjau kitos išeities: arba turėjau eiti į darbą, arba jo netekti. Maniau, dirbsiu tuos kelis mėnesius, kad bent susimokėtume už darželį, o kai pateksime į savivaldybės darželį – bus lengviau. Būčiau žinojusi, kad nepateksime, tikrai nebūčiau grįžusi į darbą, nes neseniai skaičiavau, kad visus 2018 m. aš po 100–120 eurų turiu "minusą", ir dar vaikas dienas leidžia ne su manimi, o su svetimais žmonėmis", – sakė moteris.

Šiuo metu jos dukra eilėje į "Gabijėlės" darželį – 38-a. Teoriškai ji turėjo patekti į prie "Gabijėlės" statomą modulinį priestatą, kuris turėjo atsidaryti rudenį, bet... Iškastos duobės pamatams ir visi darbai stovi – darželis net nepradėtas statyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gala

Gala portretas
O kokio velnio brukatės čia visi į tą Vilnių ir savo vaikus kankinat? Rajonai merdėja - važiuokit į savo Gimtinę ir kurkit ją.

Asta pikta

Asta pikta portretas
Iš viso kvaila tvarka, kad galima (ir negėda) siūlyti šeimai darželį ne prie namų, o kažkur priešingoje miesto pusėje. Kas čia per pasityčiojimas? Kai į darželius užrašydavo be centralizuotos eilės, vaikai kažkaip sutilpdavo... Kas nutiko? Dabar prašymus patepti jau reikia kitoje vietoje???? Ir įdomu kiek laiko reikia tai modulinei dėžei pastatyti? Per metus pastatomi didžiausi pastatai, o čia...Visi senieji rajonai būdavo planuojami su infrastruktūra: mokyklom, darželiais, parduotuvėmis. Dabar lyg jau ne sovietmetis, o ritamės atgal, nes moralė voliojasi pažeme. Joks valdininkas nesigilina į problemas. O gal streikų ir protestų reikia? Juk įsprausti tarp namų dar vieną daugiaaukštį vertelgoms įmanoma? Tai kas miesto administratorius, kas miesto vadovas, kas atsakingas už netvarką????

Taip

Taip portretas
Siais laikais pries planuojant vaikus, reikia 150 kartu pagalvot ar verta. Dažniausiai- ne.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių