Quantcast

Vaikų globos namų pertvarka Vilniuje: vaikai kuriasi šeimai artimoje aplinkoje

  • Teksto dydis:

Vilnius – pirmasis miestas Lietuvoje, ėmęsis pertvarkyti vaikų globos namus, kurdamas globotiniams šeimai artimą gyvenamąją aplinką.

Trečiadienį sostinės Taryba pritarė sprendimui reorganizuoti „Minties“ ir „Žolyno“ vaikų globos namus: „Žolyno“ globos namų vaikai jau persikėlė gyventi mažesnėmis šeimynomis į butus ir namą, o netrukus jų geruoju pavyzdžiu paseks ir „Minties“ globos namai. Išformuotų vaikų namų pastatus savivaldybė efektyviai panaudos vaikų lopšeliams-darželiams įkurti.

„Mano tikslas – kad visi vaikai augtų šeimoje su tėvais arba įtėviais. Šeimynose jie auga su socialiniais darbuotojais, tačiau jų gyvenimo aplinka jau yra daug artimesnė šeimai: vaikai mokomi gyventi savarankiškai, turi savo asmeninę erdvę. Džiaugiuosi, kad „Žolyno“ vaikų namai išformuoti, jų pastatas panaudotas vaikų darželiui įkurti, o netrukus šiuo geruoju pavyzdžiu paseks ir „Minties“ vaikų globos namai“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Šiuo metu iš Vilniaus „Žolyno“ vaikų namų suformuotos trys šeimynos, dvejuose butuose ir name gyvena 25 vaikai, o „Žolyno“ pastate įkurtas naujas vaikų lopšelis-darželis „Žolynas“, į kurį netrukus įsikels apie 150  Vilniaus darželinukų.

Po šiandienos Tarybos priimto sprendimo, planuojama 38 „Minties“ vaikų globos namų auklėtinius perkelti į naujai įrengtus butus ir namus jau kitąmet, o Minties g. 1 pastate bus  įkurtas naujas vaikų lopšelis-darželis.

Šiuo metu likusiuose trijuose dar nereorganizuotuose savivaldybės vaikų globos namuose gyvena 115 vaikų. Vilniaus savivaldybė tikisi, kad artimiausiu metu visi šie vaikai galės gyventi šeimynose butuose, bendruomenėse, o ateityje – ir tėvų arba įtėvių šeimose.

Po reorganizavimo veiksianti BĮ „Vilniaus Žolyno vaikų socialinės globos namai“ likusiems be tėvų globos vaikams teiks bendruomenines trumpalaikės bei ilgalaikės socialinės globos paslaugas. Vaikai bus mokomi savarankiškumo, bus skatinami aktyviai įsitraukti į bendruomenės renginius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių