Quantcast

Užupis tampa visuomeniniu tualetu?

Užupyje, prie Vilnios upės, gyvenantys žmonės kasdien mato tuos pačius vaizdus - Paupio gatvėje besišlapinančius turistus, vairuotojus ir vestuvininkus. Tualetui nėra pinigų ir ateityje nebus.

"Anksčiau Užupio dalis palei Vilnios upę buvo vadinama paplavų rajonu. Dabar šitas pavadinimas irgi puikiai tinka. Kartais jaučiamės kaip didelis visuomeninis tualetas", - kalbėjo Užupio gyventojas Žilvinas Ramanauskas.

Kaip šeštadienį rašo "Lietuvos rytas", neseniai Užupyje buvo pastatytos specialios dėžutės keturkojų paliktoms išmatoms išmesti, tačiau nėra kur nusilengvinti žmonėms.

Nuo upės sklindančiu dvoku Paupio, Aukštaičių gatvėse gyvenantys vilniečiai skundžiasi jau ne vienerius metus, tačiau valdininkai čia nesugeba įrengti ir biotualeto.
Užupio šerifas Vytautas Ratkevičius užsakė šalia Tymo kvartalo pastatyti biotualetą. Tačiau jo valymas kainuoja 300 litų, o užupiečiams tai - nemenki pinigai.

"Tualetą valome savo lėšomis. Todėl jį atidarytą laikome tik ketvirtadieniais, kai vyksta turgus. Kitomis dienomis užrakiname, nes valyti tektų kasdien, o tai jau mums būtų per brangu", - kalbėjo V.Ratkevičius.

Sostinės savivaldybės Komunalinio ūkio poskyrio vedėjas Saulius Valickas teigė negirdėjęs, jog Aukštaičių ar Paupio gatvėje lankytųsi ypač daug turistų. Jis patikino, kad artimiausiu metu įrengti tualetų ar bent atvežti biotualetų į šią sostinės vietą neketinama.

S.Valickas išvardijo arčiausiai paupio esančias vietas, kur reikalo prispirti turistai, vairuotojai ar jaunavedžiai galėtų atlikti gamtinius reikalus.

Tai - tualetas transporto stotelėje netoli Šv.Onos bažnyčios bei tualetai Sereikiškių parke ir Barboros Radvilaitės gatvėje - iki jų kulniuoti tektų apie kilometrą.

"Kai buvo geri laikai, statėme biotualetus. Bent pora buvo prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų, kur irgi autobusams galima stovėti. Galinėse autobusų stotelėse jų buvo apie 40. Bet dabar šis skaičius mažesnis. Dabar pinigų nėra", - kalbėjo S.Valickas.

Per metus už biotualetą bei jo priežiūrą savivaldybei tenka mokėti apie 8 tūkst. litų. Artimiausiu metu mieste jų statyti neplanuojama.

Gintaro Tamošiūno, Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo, teigimu, policininkai už gamtinių reikalų atlikimą netinkamoje vietoje gali žmogų nubausti bauda nuo 100 iki 300 litų arba areštu iki 30 parų.


Šiame straipsnyje: Užupisvilniavilnelė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių