Quantcast

Užupis praplėtė Senamiesčio ribas

  • Teksto dydis:

Aktyvi ir sparčiai auganti būsto rinka Vilniuje išjudino ir prestižinio būsto sektorių. „Ober-Haus“ duomenimis, per 2015 metų I-III ketvirtį Vilniuje prestižinės klasės pardavimo rodikliai išaugo dvigubai, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2014 metais, šiemet pirminėje rinkoje realizuota 2 350 naujų butų, iš kurių 385 yra prestižinės klasės – parduodami ir rezervuojami vidutiniškai 43 prestižinės klasės butai per mėnesį. Anot specialisto Audriaus Šapokos, šiam šuoliui įtakos turėjo smarkiai ūgtelėjęs prestižinės klasės butų kiekis bendroje pasiūloje. Taip pat NT pardavėjai pastebi jau kurį laiką išaugusį prabangaus būsto poreikį, kuomet pirkėjai, turėdami konkrečius ir dažnai labai individualius reikalavimus, ieško būsto ne vienerius metus ir kantriai laukia, kol rinkoje atsiras maksimaliai jų poreikius atitinkantis variantas.

Prabangaus buto plotas varijuoja nuo 50-70 kv. m iki 200 kv. m, o kvadratinio metro kaina – nuo 2 000 eurų iki 3 800 eurų. Analizuojant pastarųjų metų kainų pokyčius, matyti, kad prestižinio NT kainos auga sparčiau nei senos ir naujos statybos butų. „Ober-Haus“ duomenimis, per pastaruosius 12 mėnesių naujos statybos prestižinės klasės butų kainos Vilniuje augo 4,1 proc., kai tuo metu senos ir naujos statybos ekonominės bei vidutinės butų kainos vidutiniškai ūgtelėjo 2,9 proc..

Specialisto nuomone, paprastai prestižinės klasės projektai išsiskiria nedideliu butų skaičiumi, aukštos kokybės medžiagomis įrengtomis bendromis patalpomis, technologiniu pažangumu, uždaromis kiemo erdvėmis. „Tokie projektai taip pat pasižymi išskirtinės architektūros elementais tiek eksterjere , tiek interjere – aukštomis lubomis, autentiškais fasado ornamentais ar netgi kolonomis, vienas tokių pavyzdžių – „Užupio vartai““, - priduria A. Šapoka.

Prabangus būstas yra prestižinėse, turinčiose gerą reputaciją miesto vietose su išvystyta infrastruktūra bei solidžia kaimynyste. Tarp pirkėjų šiuo metu paklausiausi Senamiestyje, Užupyje, Žvėryne plėtojami projektai. „Ober-Haus“ analitikai skaičiuoja, kad 2015 metais pastatytų ir šiuo metu statomų prestižinės klasės projektų Vilniuje yra 24, butų skaičius juose siekia 958. Užupyje pastatytų ir statomų prestižinės klasės projektų yra 5 (320 butų), Žvėryne – 4 projektai (95 butai), Antakalnyje (Valakampiuose) – taip pat 4 projektai (72 butai), tuo metu centrinėje miesto dalyje ir Senamiestyje (be Užupio) vykdoma 11 projektų (471 butas).

Kadangi Vilniaus Senamiestyje mažėja laisvų erdvių, kurias būtų galima rekonstruoti ir įgyvendinti naujus būsto projektus, projektų plėtotojai, sureagavę į paklausą, atsigręžė ir į gretimus rajonus – Užupį, Žvėryną. „Prestižinio būsto segmente miesto centras visada buvo vienas patraukliausių ir brangiausių rajonų, tad dėl savo lokacijos ir neišnaudotų erdvių Užupis tapo itin patrauklus vystytojams, kaip alternatyva Senamiesčiui. Galima sakyti, kad Užupis praplėtė Senamiesčio ribas“, - pastebi A. Šapoka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių