Quantcast

Užbaigti Lukiškių aikštės darbus sutrukdė lietus

Daugiau nei po metų rekonstrukcijos atidaroma Lukiškių aikštė Vilniuje.

Dėl lietingos vasaros ir rudens kai kurių darbų laiku nespėta atlikti. Juos ketinama pabaigti kitąmet. Kol kas nėra nuspręsta ir dėl čia stovėsiančio memorialo.

Diskusijos dėl Lukiškių aikštės tęsiasi porą dešimtmečių, pastaruoju metu ji buvo užtverta tvoromis, čia darbavosi statybininkai

Atidaromoje aikštėje pasodinta naujų medžių ir krūmų, įrengta dalis takų, apšvietimas, taip pat pastatyti laikini suoliukai. Pasak Vilniaus Miesto ūkio ir transporto departamento vadovo Virginijaus Paužos, kai kuriuos darbus – tarp jų ir fontano įrengimą – sutrukdė lietus.

Lukiškių aikštėje ketinama pastatyti paminklą, skirtą kovotojams už Lietuvos laisvę. Koks jis bus, spręs visuomenė ir ekspertų komisija, rinkdamiesi iš 5 jau atrinktų idėjų.

Kaip teigiama pranešime spaudai, nuo lapkričio 3 d. iki lapkričio 19 d. visuomenė kviečiama balsuoti už vieną iš penkių Lukiškių aikštės memorialo pasiūlymų. Balsavimas vyksta vyriausybės administruojamoje e. pilietis platformoje, kuri pasiekiama interneto puslapyje www.lukiskiuaikste.lt. Visus penkis pasiūlymus Lukiškių aikštės memorialui galima išsamiai apžiūrėti Lukiškių aikštėje įrengtuose specialiuose stenduose arba www.cac.lt/lt/lukiskiu/.

„Lukiškių aikštės sutvarkymo komisija išrinko ir patvirtino penkis projektus. Norime, kad atrenkant tinkamiausią projektą dalyvautų visa Lietuvos visuomenė, todėl inicijuojame elektroninį balsavimą e-pilietis platformoje. Elektroninio balsavimo rezultatas sudarys 50 procentų įvertinimo“, – pažymėjo kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė.

Viešosios konsultacijos tikslas – išgirsti šalies gyventojų nuomonę ir kartu priimti sprendimą dėl tinkamiausio Lukiškių aikštės memorialo. Šiuo metu renkamasi iš penkių autorių bei autorių kolektyvų darbų – galutinis sprendimas bus priimtas atsižvelgiant tiek į specialiai sudarytos ekspertų komisijos, tiek į visuomenės nuomonę. Visuomenės ir ekspertų komisijos balsai bus vienodos svarbos, t. y. ir ekspertų, ir visuomenės balsai turės po 50 proc. sprendimo galios.

Primenama, kad 2017 m. liepos pabaigoje ekspertų komisija atrinko penkias iš daugiau nei 30 idėjų. Į kūrybines Kultūros ministerijos ir Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) dirbtuves pakviesti šie autoriai ir kolektyvai: kūrybinė grupė, kurią sudaro architektai Gintaras Čaikauskas, Kęstutis Akelaitis, Linas Naujokaitis, dailininkas Rimantas Dichavičius ir skulptorius Arūnas Sakalauskas; architektų grupė, kurią sudaro Tomas Grunskis, Jūratė Kindurytė, Eglė Dimaitytė, Jovita Laurukėnaitė ir Martynas Mankus; skulptorius ir dizaineris Andrius Labašauskas; buvęs tremtinys, kraštotyrininkas Algimantas Lelešius; fotografas, filmų ir meno instaliacijų kūrėjas Darius Žiūra.

Kūrybinėse dirbtuvėse menininkai sukūrė memorialų projektus kovojusiųjų ir žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimui įamžinti ir pagerbti.

Planuojama lapkričio pabaigoje paskelbti galutinius visuomenės ir ekspertų komisijos balsavimo rezultatus. Lukiškių aikštės memorialas pagal kvietimo sąlygas turėtų būti įgyvendintas iki 2018 m. gruodžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYČIO BAIMĖ

VYČIO BAIMĖ portretas
liko Lukiškių skveras- tik ne aikštė.

memorialas

memorialas portretas
tai reiškia kapinės ........... to tik ir betrūko Vilniaus centre

Nasvytytis

Nasvytytis portretas
Mizerija... Pinigai įsisavinti, pasidalinti. Ir didelė suma. O ką turime ? Jei lyginti su tarybinių laikų aikštės sutvarkymu - tai čia beskonybė. Ten vien aštuoni šviestuvai ko buvo verti. Dabar vieno tokio be 120 tūkst. eurų už pagaminimą niekas net į kalbas nesileistu. O raudona skaldele barstyti takai ?! Ten buvo monumentalumas, maštabas, o čia ? Prekybcentrio imitacija...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių