Quantcast

Už šiukšlių išvežimą sostinėje - metinis mokestis

Sostinės valdžia planuoja įvesti metinį mokestį už šiukšlių išvežimą mieste. Šiuo verslu Vilniuje užsiimančios bendrovės teigia, kad neprieštarautų atliekų šalinimo sistemos pertvarkai.

Vilniaus vicemeras socialdemokratas Romas Adomavičius antradienį per spaudos konferenciją pranešė, kad efektyvinti atliekų šalinimo sistemą ketinama suskirstant miestą į tam tikras zonas. Iš jų kiekvieną prižiūrės atskira įmonė, o gyventojai mokės metinį mokestį. Taip esą bus įvesta visiems vienoda kaina, ir daugiabučių administratoriai su šiukšlių vežėjais negalės diktuoti savo sąlygų.

„Taikinys ir tikslas - metinė rinkliava. Gyventojas, sumokėjęs už šiukšlių šalinimą ir utilizavimą metinį mokestį, galės bet kur mesti šiukšles, kur jam patogu - ar prie namų, ar sode, ar pakeliui", - kalbėjo jis.

Metinio mokesčio tarifas dar neaiškus. Vilniaus miesto vadovai antradienį svarstė, kad jis galėtų siekti 70 ar 80 litų metams.

Bendrovės „Švarus miestas" pardavimų vadovės Marinos Tiurko teigimu, tinkamai atlikta pertvarka būtų sveikintina.

„Jeigu būtų teisingai surengtas konkursas, manau, kad būtų tvarka pačiam mieste. Lengviau būtų ir atliekų tvarkytojams, ir lengviau gyventojams, kurie žinotų, kas dirba jo mieste ir kur kreiptis", - teigė ji.

Anot M.Tiurko, šiuo metu atliekų vežėjai dirba nuostolingai, ypač dėl to, kad jie nėra pasiskirstę pagal atskiras miesto teritorijas.

„Taip, kaip veikia atliekų tvarkymo sistema Vilniuje, šiuo metu veikti ji toliau negali. Realiai kiekvienas vežėjas patiria nuostolių veždami gyventojų buitines atliekas. (...) Problema ta Vilniaus mieste - kad dirba mažiausiai 7 įmonės ir jos nėra pasidalijusios teritoriškai - viena įmonė gali turėti privačius gyventojus skirtinguose miestų galuose", - kalbėjo „Švaraus miesto" pardavimų vadovė.

Tačiau, jos teigimu, šiuo metu mokestis vienam gyventojui už šiukšlių vežimą per mėnesį siekia 20-50 litų. Per metus tai sudaro mažiausiai 240 litų mokestį. Tad R.Adomavičiaus minėtas 70-80 litų metinis mokestis būtų gerokai mažesnis.

Bendrovės „Ecoservice" komercijos direktorė Daiva Skrupskelienė taip pat BNS sakė mananti, jog atliekų vežėjų paskirstymas Vilniaus mieste pagal atskiras zonas ir metinės rinkliavos įvedimas būtų sveikintinas.

„Nesakau, kad dabar tvarka netinkama, bet šis (metinis - BNS) principas taikytinas", - sakė ji.

Vasarį išrinkta Vilniaus valdžia taip pat teigia per pirmas 100 veiklos dienų skyrusi daug dėmesio tvarkai mieste gerinti - pradėti bausti ne vietose šiukšlinę gyventojai ir įmonės.
„Mes sugriežtinome atsakomybę už švaros atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimus, ne viena įmonė nubausta tūkstančio ar kelių tūkstančių litų bauda, šuniukų ekskrementams rinkti jau perkamos dėžės (...), surašytas pirmas protokolas už nuorūkos numetimą Gedimino prospekte", - antradienį sakė meras Vilius Navickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių