Quantcast

Umiastovskių rūmus Vilniaus klubui siūloma leisti naudoti dar du dešimtmečius

  • Teksto dydis:

Buvusiuose grafų Umiastovskių rūmuose esančias patalpas, kuriose įsikūręs žymius vilniečius vienijantis Vilniaus klubas, siūloma šiai organizacijai suteikti dar beveik dviems dešimtmečiams.

Kadenciją baigianti Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį svarstys, ar pratęsti beveik 700 kv. metrų patalpų Trakų ir Pylimo gatvių sankryžoje panaudos sutartį su Vilniaus klubu iki 2034 metų. Klubo vienas steigėjų, šiuo metu - ir jo prezidentas, yra kadenciją baigiantis meras Artūras Zuokas.

Tarybai pritarus, klubas už patalpas, kaip ir iki šiol, nemokėtų, tačiau mainais už naudojimąsi įsipareigotų jas sutvarkyti ir tam iki 2016-ųjų liepos 12-osios turėtų skirti 57,9 tūkst. eurų.

Kaip BNS sakė Vilniaus savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius Vytautas Grinius, patalpos šiuo metu yra naudojamos nekomerciniais tikslais renginių organizavimui, o tokio ilgo panaudos sutarties termino klubas pageidavo, nes restauruoja rūmus savo lėšomis bei siekia užsitikrinti veiklos tęstinumą.

„Klubas nori turėti maksimalų panaudos sutarties terminą, kadangi deda savo privačias lėšas remontuodami patalpas. Šiuo metu jau yra rekonstruotas stogas, mansardos patalpos, restauruoti langai, pakeista šildymo sistema. Investavo jau beveik 2 milijonus litų, iš viso buvo skaičiuota sąmata apie 10 mln. litų. Jie nori padaryti „mažąją rotušę“: jei Vilniaus rotušė užimta, o reikia rengti renginį, tai bus parodos, pristatymai ar konferencijos“, - sakė jis.

Vilniaus klubo prezidentu tradiciškai yra Vilniaus meras, jais yra buvę ir kiti ankstesni merai - konservatorius Vilius Navickas bei „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas. Tad A.Zuoką šiose pareigose turėtų pakeisti Vilniaus meru išrinktas Liberalų sąjūdžio atstovas Remigijus Šimašius. Kad jam bus siūloma užimti prezidento postą, BNS  sakė ir Vilniaus klubo direktorė Judita Bartoševičienė. Pats R.Šimašius BNS antradienį patvirtino priimsiantis tokį pasiūlymą.

„Be abejonės. Vilniaus klubas puiki organizacija“, - BNS sakė R.Šimašius.

Jis taip pat teigė pritariantis parengtam tarybos sprendimui pratęsti panaudos sutartį klubui.

„Manau, kad Vilniaus klubas yra gera organizacija ir tų patalpų kaina, kokias ji gavo, ir ką iš jų padarė - tai yra geras procesas. Tai, kokią veiklą Vilniaus klubas vysto, irgi yra geras procesas“, - tvirtino išrinktasis meras.

J.Bartoševičienė tvirtino neabejojanti, kad A.Zuokas taip pat liks klubo nariu.

Ji patvirtino, kad klubas planuoja patalpų tvarkymui skirti kur kas daugiau lėšų, nei  beveik 60 tūkst. eurų, kuriuos investuoti įsipareigojama Vilniaus tarybos sprendime.
„Kai įdėti tokie pinigai, kai praktiškai iš griuvėsių yra prikeliamas pastatas, žmonės nori turėti garantiją. Nė vieno cento nėrėa gauta iš kitur, nes visos investicijos daromos iš žmonių asmeninių pinigų“, - sakė klubo direktorė.

1998-aisiais įkurtas Vilniaus klubas vienija žinomus politikus, menininkus, verslininkus, visuomenės veikėjus. Vilniaus klubo garbės nariais yra operos solistas Virgilijus Noreika, prezidentas Valdas Adamkus ir kiti žinomi asmenys.

Be kitų asmenų, organizacijos nuolatiniu nariu yra buvęs banko „Snoras“ valdybos pirmininkas Raimondas Baranauskas, kuris kartu su kitu akcininku Vladimiru Antonovu Didžiojoje Britanijoje teisiamas dėl galbūt iššvaistytų 490 mln. eurų indėlininkų lėšų.

„Pagal klubo įstatus, žmogus, nepareiškęs noro išeiti, yra klubo dalininkas. Čia, žinote, kaip ir telefone - nėra galimybės susisiekti. Norime žmogaus apsisprendimo“, - paaiškino J.Bartoševičienė.

XVIII amžiuje statyti grafų Umiastovskių rūmai yra įtraukti į saugomų paveldo objektų sąrašą.

Vilniaus klubui 322 kv. metrų patalpos Umiastovskių rūmuose buvo išnuomotos prieš aštuoneris metus, 2007-ųjų balandį, 2009-aisiais išnuomota dar vienos 371 kv. metrų patalpos. Vilniaus savivaldybei priklauso tik dalis rūmų patalpų, likusi dalis priklauso privatiems savininkams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių