Quantcast

Tuskulėnų kolumbariume suspindo auksu žėrinti mozaika

Tuskulėnų rimties parko kolumbariume antradienį visuomenei pristatyta Gitenio Umbraso skliauto mozaika „Trejybė“. Mozaika simbolizuoja Likimą, Laimę ir Laisvę.

Iš balto ir geltono aukso gabaliukų sulipdytas meno kūrinys skirtas sovietinio režimo aukoms, nužudytoms 1944-1947 metais ir slapta užkastoms buvusioje Tuskulėnų dvaro parko teritorijoje, atminti.

Skliaute įkomponuotos mozaikos fragmentai vaizduoja trijų paukščių - sakalo, pelėdos ir gulbės - sparnų konfigūraciją. Šis akį traukiantis didingas meno kūrinys padarytas iš spalvoto stiklo, balto ir geltono aukso gabaliukų. Grindyse įrengtų lempelių šviesa šauna į viršų ir ryškiai apšviečia kupole įlietą mozaiką.

Mozaikos autorius, dailininkas monumentalistas G.Umbrasas pasidžiaugė, kad mozaikos darbai jau baigti. Tačiau menininkas atkreipė dėmesį, kad pačioje Tuskulėnų dvaro teritorijoje dar liko nemažai ką nuveikti.

„Prie šio kūrinio dirbau pusantrų metų. Man talkino dar dvidešimt šeši padėjėjai. Be jų pagalbos būčiau užtrukęs 10–15 metų. Smagu, kad pagaliau tautiečiai gali pasigrožėti šiuo kūriniu“, – darbo vaisiais džiaugėsi mozaikos autorius.

Tuskulėnų rimties parkas tvarkomas jau ne vienus metus. Mozaikos pristatyme G.Umbrasas  nuogąstavo, kad netoliese plytintis lauko teniso aikštynas nedera prie Tuskulėnų parko architektūros. Menininko nuomone, jį būtų pravartu perkelti kitur.

30 kv. m ploto dydžio mozaiką, kainavusią 180 tūkst. litų, pašventino Telšių vyskupas Jonas Boruta.

Tuskulėnų dvaras XVI amžiuje priklausė Žygimantui Augustui.  Pokario metais dvaras perduotas į NKVD rankas. 1944-1947 m. parke buvo užkasami KGB rūsiuose sušaudyti žmonės, tarp jų - vyskupas Vincentas Borisevičius ir partizanų vadas Jonas Noreika.

Prieš keletą metų, kai buvo nustatytos nužudytojų tapatybės, palaikai perkelti į Tuskulėnų parko teritorijoje esantį kolumbariumą.

 


Šiame straipsnyje: Tuskulėnų kolumbariumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių