Quantcast

Bėgime „Gyvybės ir mirties keliu“ – rekordinis dalyvių skaičius

  • Teksto dydis:

Šeštadienio rytą prie Antakalnio kapinių rinkosi sportine apranga vilkintys gyventojai. Visi jie registravosi bėgti gyvybės ir mirties keliu. Šiemet bėgime dalyvauja rekordinis skaičius žmonių - per 4 tūkst. dalyvių.

Anot renginio organizatorių, tai beveik 1 tūkst. daugiau nei pernai.

"Šiemet vien iš anksto registravęsi bėgimui buvo virš 3,5 tūkst. žmonių, o iš viso startavo 4 tūkst. 200 dalyvių, daugiausia vilniečių, bet taip pat yra daug atvykusiųjų iš daugelio kitų Lietuvos miestų", - BNS šeštadienį sakė bėgimą organizuojančios Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos prezidentas Vidmantas Dobrovolskas. 

"Paprastai visą trasą baigia apie 95 proc. dalyvių, tai nėra greičio rungtynės, vyresnio amžiaus žmonės neretai išbėga anksčiau ir pamažu taip pat įveikia trasą", - sakė V.Dobrovolskas.

Tarptautinis pagarbos bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“, skirtas 1991 m. sausį žuvusiems Lietuvos laisvės gynėjams atminti. Šiuo bėgimu jau dvidešimt trečius metus iš eilės buvo pagerbtos Sausio 13-osios įvykių aukos - beginkliai žmonės, savo kūnais gynę šalies nepriklausomybę nuo sovietų armijos, kai jų kariniai daliniai šturmavo Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą.

Per kruvinuosius 1991-ųjų sausio įvykius žuvo keturiolika žmonių. Tai Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas, Algimantas Petras Kavoliukas, Vytautas Koncevičius, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis, Vytautas Vaitkus. Visų jų vardais buvo pavadintos Lietuvos miestų gatvės.

Be bėgimo entuziastų, renginyje dalyvavo ir Lietuvos kariai, Lietuvos karo akademijos kariūnai, Lietuvos šaulių sąjungos atstovai.

"Manau, kad ir stiprėjanti pilietinė sąmonė, patriotinis jausmas lemia tai, kad kasmet susirenka vis daugiau žmonių. Šiemet tai tikrai pats masiškiausias bėgimas", - sakė V.Dobrovolskas.

Prieš vidurdienį paskelbtą bėgimo startą Antakalnio kapinėse vyko žuvusiųjų už Lietuvos laisvę kovotojų pagerbimo ceremonija. Ant jų kapų nugulė gėlių žiedai.

Bėgikų palydėt atvykęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė, jog bėgime šiemet dalyvauja apie 1 tūkst. karių iš įvairių šalies dalinių.

"Džiaugiuosi, kad tas ratas žmonių, bėgimo dalyvių kasmet didėja. Metai bėga, o mūsų susirenka ne mažiau, o kaip tik daugiau. Manau, kad tai labai graži pagarba tiems, kurie žuvo, tiem kurie buvo sužeisti, manau, kad tikrai galime didžiuotis, kad patriotizmo, pilietiškumo dvasia Lietuvoje tikrai yra stipri", - BNS sakė J.Olekas.

Pats ministras sakė kol kas negalįs dalyvauti bėgime dėl pernai patirtos kojos traumos.

Trasa prasidėjo žuvusiųjų poilsio vietoje Antakalnio kapinėse. Nuo čia Vilniaus gatvėmis – Karių Kapų g., Kuosų g., Jūratės g., Sapiegos g., Antakalnio g., per Žirmūnų tiltą, Šeimyniškių g., Konstitucijos pr., Narbuto g., Laisvės pr., L.Asanavičiūtės g., Kavoliuko g., Sausio 13-osios g. – ji driekėsi iki Televizijos bokšto.

Visiems bėgimo dalyviams, kurie sėkmingai įveikė 9 km ilgio trasą, buvo įteikti atminimo medaliai.

Nuo 1992 m. organizuojamas bėgimas kasmet sulaukia daugybės dalyvių. Pernai bėgime dalyvavo 3280 bėgikų, tarp jų – daugiau kaip 700 profesinės karo tarnybos karių, kariūnų ir krašto apsaugos savanorių pajėgų karių, 950 šaulių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lytas

lytas portretas
jei tokiais mastais bėgs greitai liks tik seimas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių