Quantcast

Trečdaliu šildymas pigs „Baltermos“ klientams

Vilniaus miesto taryba skubos tvarka patvirtino 10 ct/kWh mažesnį įkainį už šildymą bendrovės „Balterma“ vartotojams. Apie 2,5 tūkst. vilniečių nuo spalio už šildymą mokės po 21,52 ct/kWh.

Pašilaičių rajono gale gyvenantiems vilniečiams šildymą tiekia ne visą miestą aptarnaujanti bendrovė „Vilniaus“ energija“, o bendrovė „Balterma“.  Kadangi pastarosios klientų ratas ypač menkas, vos 16 daugiabučių namų. Ten – apie 2,5 tūkst. gyventojų (Vilniuje gyvena apie pusę milijono gyventojų), jos tiekiamos paslaugos kainos gerokai aukštesnės. Pavyzdžiui, pareitą sezoną didžioji dalis vilniečių už šildymą mokėjo 22,56 ct/kWh be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Tuo tarpu „Baltermos“ vartotojams buvo taikomas 31,42 ct/kWh įkainis be PVM.

Trečiadienį taryba nusprendė „Baltermos“ vartotojams paslaugos kainą sumažinti trečdaliu. Nuo spalio 1-osios dalis Pašilaičių gyventojų už šildymą mokės 21,52 ct/kWh be PVM arba 23,5 ct/kWh su mokesčiais.

Beje, praėjusį šildymo sezoną ir bendrovei „Balterma“ nebuvo laiku perskaičiuota paslaugos kaina. Dėl to ji, kaip ir daugelis Lietuvos šilumos tiekėjų, patyrė nuostolių. Apie 200 tūkst. litų nuostolių per dvejus metus turės padengti „Baltermos“ vartotojai. Jiems dvejus metus prie šildymo kainos bus pridedama dar po 0,75 ct nuostoliams kompensuoti.

Ši dalis gana menka, lyginant su kompensacija, tenkančia „Viliaus energijos“ vartotojams. Pastarosios vartotojai, kurių yra apie pusę milijono, mokės beveik du kartus didesnę kompensaciją, 1,34 ct. Ši išdėstyta ne dvejiems, o ketveriems metams. Tiesa, galutinė kaina „Vilniaus energijos“ vartotojams vis vien gerokai mažesnė – ji siekia 17,3 ct/kWh be PVM.  

Nors Vilniaus miesto taryba pritarė „Baltermos“ pasiūlytai šilumos kainai, ją dar tvirtinti turės ir VKEKK. Komisija sprendimą turi priimti ne vėliau kaip per 10 dienų nuo savivaldybės tarybos sprendimo. VKEKK posėdis numatytas rugsėjo pabaigoje.


Šiame straipsnyje: šildymas VilniujeBalterma

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių