Quantcast

Trakų pilyje išmonę demonstruos senųjų amatų meistrai

Rugpjūčio 15-16 dienomis Trakų salos pilyje vyks senųjų amatų šventė: bus galima ne tik pasimokyti kaip virti muilą, nužiesti puodynę, pasidirbdinti rakandą, bet ir pagal senuosius receptus pagamintų pilėnų valgių, paskanauti gėrimų, išbandyti viduramžių pramogas.

Senųjų amatų šventę Trakų istorijos muziejus organizuoja jau ketvirtus metus.

„Šiais metais itin turtingą programą parengė nuolatinis mūsų švenčių dalyvis - Vilniaus puodžių cechas, kuris ne tik supažindins su senosios puodininkystės technologijomis, bet ir atveš jo rekonstruotų Vilniaus žemutinės pilies krosnių koklių ekspoziciją“, - sakė muziejaus edukacijos skyriaus vedėja Brigita Balčytienė.

Pasak Vilniaus puodžių cecho direktoriaus Dainiaus Strazdo, šventės svečiams bus parodyti ne tik rekonstruoti kokliai, bet ir pademonstruota jų gamybos technologija.

Lankytojai taip pat galės pamatyti kaip buvo gaminama gotikinė raugo keramika, bus žiedžiamos renesanso epochos taupyklės, kurių ne viena buvo rasta archeologinių kasinėjimų metu Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose.

Anot cecho vadovo, gotikinė raugo keramika buvo itin populiari Lietuvoje XIV-XV a. Šia technologija gaminami virtuvės indai buvo lipdomi ant stovylo ir apžiedžiami rankiniu žiedimo ratu. Krosnyje išdegti indai merkiami į kviečių, rugių, burokėlių ar kopūstų raugą. XVI amžiuje raugo keramiką išstūmė renesansinė žiestinė keramika.

Pirmą kartą senųjų amatų šventėje Trakų pilyje dalyvaus senųjų muzikos instrumentų meistrai. Lietuvos muzikos akademijos Liaudies instrumentų eksperimentinės laboratorijos vedėjas Egidijus Virbašius demonstruos, kaip buvo daromi ragai, birbynės, lumzdeliai ir kanklės.

„Nors kanklės istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą minimos tik XVI amžiuje, tačiau jų istorija siekia proistorės laikus. Seniausios kanklės būdavo skaptuojamos iš vieno medžio gabalo, vėliau atsirado sudėtingesnės, suklijuotos iš kelių dalių“, - sakė E.Virbašius.

Šventės svečiai taip pat galės susipažinti su senąja knygrišyste, žvejybos įrankių gamyba, kaulo apdirbimu, kalvyste, stebėti, kaip buvo siuvami drabužiai, kaldinamos monetos, gaminami papuošalai.

Mažiesiems šventės dalyviams bus surengti net du konkursai - „Lipdau kunigaikštį Vytautą“ ir „Nuspalvink riterį“, organizuojami žaidimai.

Kad suaugusieji neliktų tik pasyvūs stebėtojai, jiems bus skirtos šaudymo iš lanko ir arbaleto varžybos bei kitos pramogos.

Svečius linksmins bei šokdins senosios muzikos ir šokio ansamblis „Alta danza“, įspūdingus šokio ir ugnies pasirodymus surengs studija „Čiutyta“, šurmulį kels dėl širdies damų palankumo kovojantys viduramžių riteriai ir dvaro juokdarys, triukšmaus smuklininkai ir ubagai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių