Quantcast

Trakų piliai atminti – gryno sidabro medalis

  • Teksto dydis:

Lietuvai švenčiant valstybės atkūrimo šimtmetį sukurtas ir iš gryno sidabro nukaldintas medalis istorinei vietai atminti – „Trakų pilis“. Riboto tiražo medalis yra vienas iš unikalių, naujų 2018 m. gaminių.

„Trakų salos pilis geriausius savo metus gyveno Vytauto Didžiojo valdymo metu, tai buvo viena mėgstamiausių jo buvimo vietų. Po pergalės Žalgirio mūšyje jos gynybinė funkcija sumenko, bet išryškėjo rezidencinė pilies svarba, tad ji buvo ne tik prižiūrima, o ir gražinama: vidaus sienas ir lubas puošė piešiniai, languose švietė įvairiaspalviai vitražai, naudojami kiti dekoro elementai. Ypač puošni buvo reprezentacinė salė. Trakų salos pilis – ne tik svarbus Lietuvos istorijos paminklas, bet ir vienintelė vandens pilis Rytų Europoje“, – Trakų pilies išskirtinumą įvardija istorikas Eduardas Brusokas.

„Trakų pilis yra vienas iš įspūdingos Lietuvos istorijos atspindžių, kuri ir dabar formuoja šalies įvaizdį bei garsina jos vardą. Minėdami Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį galime didžiuotis, kad prisidedame prie mūsų istorinio paveldo įamžinimo. Išleisdami medalį „Trakų pilis“ siekiame Lietuvos istorijos įvykių ir svarbių jos simbolių įamžinimo“, – komentavo „Monetų namų“ rinkodaros vadovė Baltijos šalims Ieva Galiauskienė.

Trakų salos pilis – ne tik svarbus Lietuvos istorijos paminklas, bet ir vienintelė vandens pilis Rytų Europoje.

Trakų salos piliai skirto medalio averse pavaizduota tvirtovė iš paukščio skrydžio. Viršuje puslankiu pagal medalio briauną iškaldintas užrašas „TRAKŲ SALOS PILIS“. Reverse pavaizduotas Vytis – viduramžius siekiantis Lietuvos simbolis, o pagal briauną driekiasi užrašas „LIETUVOS RESPUBLIKA“. Ant medalio nurodyti 2018 kaldinimo metai.

Išleidžiamas medalis „Trakų pilis“ yra griežtai riboto tiražo, 500 vienetų. Jo masė yra 15,55 g, o skersmuo siekia 33 mm. Medalis yra išskirtinis ir tuo, kad yra nukaldintas Norvegijos monetų kalykloje, kurioje kasmet kaldinami Nobelio taikos premijos medaliai. Medalį galima įsigyti „Monetų namų“ elektroninėje parduotuvėje.

Trakų pilis, pastatyta Galvės ežero saloje, senojoje Lietuvos sostinėje, dar XIV a. kunigaikščių Kęstučio ir Vytauto Didžiojo iniciatyva. Ji yra viena iš geriausiai išlikusių pilių Lietuvoje, kuri buvo statoma kaip gynybinė tvirtovė ir naudojama kaip Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rezidencija.

Gotikinio architektūros stiliaus pilis – gynybinės architektūros šedevras, ne kartą buvo nuniokota karų ir nelaimių, bet nepaisant sudėtingų istorinių aplinkybių išliko iki šių dienų. Pasiekti pilies salą galima tik mediniais tiltais ir vandens keliu, kas šį istorinį objektą padaro dar patrauklesniu. Lietuvoje daugiau nėra nė vienos pilies, pastatytos saloje.

Dabar Trakų pilis yra vienas labiausiai lankomų Lietuvos turistinių objektų, kuris supažindina su šalies istorija ir nukelia į laikus, kai Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė pasiekė galybės viršūnę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių