Quantcast

„Terlionių išleistuves“ skelbė Vilniaus licėjus

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto savivaldybė drauge su policijos pareigūnais, savanoriais moksleiviais antradienį surengė  akciją – Vilniaus Licėjaus pastato „terlionių išleistuvės“.  Visą popietę, padedami bendrovės „JAPE LT“ atstovų, moksleiviai drauge su Vilniaus mero pavaduotoju Gintautu Palucku,  nuo grafičių  valė Vilniaus licėjaus priekinę sieną.

„Grafičių piešimas miestui kainuoja brangiai. Jų nuvalymui kasmet išleidžiama po kelias dešimtis tūkstančių eurų. Tačiau yra dar vienas neigiamas dalykas – negebame užtikrinti, kad mieste būtų laikomasi  taisyklių. Jei tepliojama neleistinose vietose, nors už tai baudžiama, tai galbūt ir daugiau rimtesnių  nusižengimų nesugebama išsiaiškinti. O tai miestui visiškai nereikalinga“, – sakė Vilniaus mero pavaduotojas.

Persirengę specialia apranga, dėvėdami apsauginius akinius, akcijos dalyviai noriai purškė išterliotas Licėjaus sienas chemikalais, kurie atidengdavo vis naują, ir naują terlionių sluoksnį. Specialistai  moksleiviams pasakojo apie naujausias statinių apsaugos nuo terlionių technologijas, supažindino su efektyviais statinių apsaugos nuo terlionių būdais.

Dar prieš keletą metų savivaldybės iniciatyva grafičių piešėjams buvo sudarytos sąlygos piešti ir legaliose miesto vietose – po tiltais, ant apgriuvusių pastatų, požeminėse perėjose, ant Neries krantinės sienų. Mieste tam yra skirta trylika legalių grafičių piešimo vietų. Šešiose iš šių vietų galima piešti be suderinimo su Savivaldybe, likusiose galima piešti Savivaldybėje gavus pažymėjimą dėl suderintos grafičių piešimo vietos.

Pasak bendrovės „JAPE LT“ direktoriaus Artūro Donskojaus,  nuplauti grafitį yra sunkus darbas, nes dažai, naudojami grafičiams piešti, turi ryškius pigmentus, o dažų struktūra yra stipri. Plovimo metu daroma didelė žala paviršiams, nes plovimui naudojami rūgštiniai valikliai.  Be to, terlionių plovimas brangiai kainuoja. Mažiausia plovimo kaina siekia 200 eurų, todėl daug klientų bando patys savo jėgomis nuplauti grafičius, o tai atima nemažai laiko ir pastangų.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai per 2014 metus surašė 28 administracinių teisės pažeidimų protokolus asmenims, piešusiems grafičius neleistinose vietose, administracinėn atsakomybėn patrauktiems asmenims paskirti įspėjimai ir piniginės baudos.

Buvo nustatyti 5  nepilnamečiai, kurie piešė grafičius neleistinose vietose, jų tėvai patraukti administracinėn atsakomybėn.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. iki šios dienos surašyta 7 administracinių teisės pažeidimų protokolai, nustatyti 2 nepilnamečiai, piešiantys grafičius neleistinose vietose, jų tėvai patraukti administracinėn.

Kaip rizikos zonos, kur dažniausiai pastebimi grafičių piešiniai, yra mokyklos, tačiau dažų flakonais apsiginklavę „menininkai“ be dėmesio nepalieka ir Senamiesčio pastatų, elektros pastočių, apleistų statybviečių, Grigiškėse apsauginės sienos ties AB „Grigiškės“, triukšmo izoliacinės sienos ties Vilniaus g. 4, pėsčiųjų viaduko ties Vilniaus g. 61.

Per 2015 metus Vilniaus Senamiestyje nuplauta per 4000 m2 paviršių, kurie buvo naujai išpaišyti terlionėmis. 2015 m. sausio – rugpjūčio mėnesiais Savivaldybė išleido apie 8700 Eur terlionių nuvalymui nuo Savivaldybės prižiūrimų statinių, išvalyta apie 1000 m2 ploto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių