Quantcast

Teismas skelbs nuosprendį Darbo partijos byloje

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas penktadienį skelbs nuosprendį Darbo partijos "juodosios buhalterijos" byloje, kuri teisme nagrinėta daugiau nei penkerius metus.

Verdiktą teismas pradės skaityti 13 valandą. Nuosprendis iškart neįsigalios, jis galės būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Prokuroras siūlo skirti realias laisvės atėmimo bausmes sukčiavimu kaltinamiems Seimo nariams Viktorui Uspaskichui, Vytautui Gapšiui ir Vitalijai Vonžutaitei. Jie savo kaltę neigia ir tikina, kad byla politizuota.

Byloje taip pat teisiama ir pati partija, iš jos prokuroras Saulius Verseckas siūlo konfiskuoti daugiau nei 25 mln. litų bei skirti 1 mln. 250 tūkst. litų baudą.

Buvusią partijos iždininkę Mariną Liutkevičienę, kuri teisėsaugai atskleidė kai kurias "juodosios buhalterijos" vedimo aplinkybes, prokuroras siūlo bausti vienų metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui.

Valdančiojoje koalicijoje esanti Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais neapskaičiusi daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Šią savaitę socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius sakė tikintis, kad bet koks nuosprendis koalicijos darbui nepakenks.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimų Darbo partijos finansinių nusikaltimų pradėtas dar 2006 metų gegužę. Įtariamuoju byloje paskelbtas V.Uspaskichas tų metų rudenį Rusijoje pasiprašė prieglobsčio, tačiau po metų grįžo į Lietuvą.

Byla teismui perduota 2008 metų balandį.

Praėjusių metų spalio 26 dieną, tarp pirmojo ir antrojo Seimo rinkimų turo, prokuroras pateikė prašymą pakeisti dalies veikų kvalifikavimą pagal sunkesnį Baudžiamojo kodekso - kad kaltinamieji būtų teisiami ne dėl apgaulingos buhalterijos tvarkymo, o dėl sukčiavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pikasas3

Pikasas3 portretas
Koks likimas bus pavieniams kaltinamiesiems? - tiksliai atsakyti sunkoka. Atrodo, kad netgi labai gudriam lietuviškos prabos "benderiui" nepavyko visos atsakomybės nustumti kai kuriems savo komandos nariams. Tie, kuriuos byla kol kas nepalietė, dabar tyli gal kiek išsigandę, kad akla Temidė ir juos pagal kvapą nesurastų. Kaip žinome LR Apeliacinio teismo procedūros ir tiriamas teismo nutarties vertinimai atliekami gerokai skirtingai, negu apylinkių ar apygardų teismuose. Tokio teismo posėdžiuose didesnę reikšmę turi teisėsaugos ginantys arba kaltinantys specialistai. Jei teisminis procesas savo eigoje nebuvo pažeistas, Apeliacinis teismas teismo nutartį įteisina. Tada - taškas... Tad ir vilkinti Apeliacinio teismo procesą nėra taip paprasta. Matysim...

Pikasas2

Pikasas2 portretas
Tačiau tuo pačiu žiniasklaida būtų išlikusi skaidresnė ir mažiau pažeidžiama.Dabartinėje situacijoje, manau, privalu būtų suspenduoti DP finansinę sąskaitą ir leisti ja naudotis tik tada, kai teismo numatytas ieškinys bus patenkintas. Jei teismas išdrįs taip pasielgti, tai Darbo partijos gan fiktyviai atrodanti jungtis su leiboristais taps tik niekiniu bandymu išsisukti nuo finansinės atsakomybės. Tada iš tikrųjų gali tekti V.Uspaskich grupuotei bandyti kurti iš tikrųjų naują politinį darinį. Kaip į tokią situaciją pažiūrės V.Uspaskich pagrindinis rėmėjas? - galima tik spėlioti. Manau, kad neapsidžiaugtų. Gal tuyomet didesnės galimybės dėl investicijų atsirastų pas kitą "burokinį" darinį - R.Pakso vadovaujamus paksoidus.

Pikasas

Pikasas portretas
Verta atkreipti dėmesį, kad verdiktą paskelbs ne apylinkės, o aukštesnė teismo instancija - Vilniaus apygardos teismas. Jei kas nors nutartimi bus nepatenkintas - bus kreiptasi LR Apeliacinį teismą, kurio sprendimai Lietuvoje neskundžiami. Manau, kad šiame etape darbo turės ne tik kaltinamųjų advokatų tuntas, bet ir prokuroras. Bėda ta, kad dėl Darbo partijos neaiškiai gautų, nedeklaruotų ir panaudotų milijonų prabėgo gabalas laiko. Mano supratimu, jau seniai Vyriausioji rinkimų komisija turėjo paskelbti Darbo partijos rinkimų į Seimą rezultatus pagal partinį sąrašą nelegitymius, kaip grubiai pažeidusius LR Seimo rinkimų įstatymą daug kartų viršijus leistinas panaudotas lėšas. Teisingumo ministerija, pagal tokią VRK nuorodą išvada galėjo laikinai sustabdyti DP partijos veiklą, kol teismas nepriims galutinės nutarties. Tada tikrai byla nebūtų užsitęsusi septynetą metų. Žinoma, žiniasklaida būtų patyrusi didžiulį nuostolį negavusi V.Uspaskich ir jo politinio darinio reklamos pinigėlių.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių