Quantcast

Teismas: dalis saugotino pastato Gedimino prospekte įstiklinta neteisėtai

  • Teksto dydis:

Dalis saugomo pastato sostinės Gedimino prospekto ir A. Jakšto gatvių sankirtoje įstiklinta neteisėtai, todėl konstrukcija turi būti išardyta, nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismas, tenkinęs Lietuvos architektų rūmų ieškinį.

„Analizuojant projektus rengusių asmenų pateiktus sprendinius ir galimus jų įgyvendinimo būdus kyla pagrįsta abejonė, ar projektai savo turiniu ir esme atitinka paprastojo remonto esmę, ir ar Vilniaus miesto savivaldybė turėjo teisę šių projektų pagrindu išduoti statybos leidimus, kai juos analizuojant darytina išvada, jog projektai savo esme, tikslu iš esmės atitinka pastato dalies rekonstrukcijos turinį“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismas panaikino sostinės savivaldybės 2014 ir 2017 metais išduotus pritarimą bei leidimą ir įpareigojo pastato dalį įstiklinusią bendrovę „Vilniaus Žalgirio dengtas plaukimo baseinas“ savo lėšomis per tris mėnesius pašalinti visus atliktus darbus pastate Gedimino prospektas 27.

Įmonė, gavusi leidimus, įstiklino atvirą pastato pirmo aukšto dalį ir šioje dalyje norėjo įrengti sezoninę kavinę. Šis pastatas Gedimino prospekte yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, jo vertingomis savybėmis pripažinti fasadų architektūriniai sprendimai, tūrinės detalės.

Ketvirtadienį priimtą sprendimą dar galima skųsti per 30 dienų Lietuvos apeliaciniam teismui.

Lietuvos architektų rūmai, gindami viešąjį interesą, į teismą kreipėsi 2018 metų rugpjūtį.

„Tai pirmoji byla, kurią rūmai inicijavo remdamiesi Architektūros įstatymo suteiktais įgaliojimais ginti viešąjį interesą teisme. Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos atžvilgiu, svarbus šiuo sprendimu išreikštas teismo požiūris į vertingąsias savybes – nors atsakovas teigė, kad ieškinys susijęs „tik su estetiniais“ klausimais, teismui argumentai apie architektūros sampratą, jos reikšmę, viešų ir privačių interesų derinimo poreikį bei apie pažeistą vertingą statinio tūrinę-erdvinę kompoziciją pasirodė pagrįsti“, – penktadienį išplatintame pranešime teigė rūmų pirmininkė Daiva Veličkaitė

Registrų centro duomenimis, vienintelis „Vilniaus Žalgirio dengto plaukimo baseino“ akcininkas yra Kazimieras Musteikis, valdantis bendroves „Oleola“ ir „Labradoras“, einantis įmonės „Pagirių šiltnamiai“ valdybos pirmininko pareigas. Daugiau nei 3,2 tūkst. kvadratinių metrų ploto patalpas pastate įmonė valdo nuo 2007-ųjų.

Sprendimai tvarkant patalpas Gedimino prospekte, greta kurių įsikūrusi kavinė „Vero cafe“, 2018 metų vasarą sukėlė daug diskusijų viešojoje erdvėje.

Pagal architektų Stanislavo Mužinskio ir Ježio Soltano projektą 1938 metais Gedimino prospekte iškilęs pastate sovietmečiu buvo įsikūrusi Sveikatos apsaugos ministerija, prieš kelerius metus apleistas erdves Vilniaus savivaldybė buvo perdavusi vadinamajam menininkų inkubatoriui – „Fluxus ministerijai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jas

Jas portretas
Ar nevertėjo įdėti „saugotino pastato Gedimino prospekte, kuris įstiklintas neteisėtai“ nuotraukos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių