Quantcast

Teismas atmetė penkių Vilniaus mokyklų reikalavimus stabdyti reorganizaciją

  • Teksto dydis:

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) panaikino laikinąsias apsaugos priemones dėl penkių Vilniaus mokyklų, kuriose ugdoma rusiškai, lenkiškai ir lietuviškai, reorganizavimo, bei paliko galioti Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimus.

Tai BNS antradienį patvirtino LVAT atstovė Neringa Lukoševičienė.

Neskundžiami sprendimai priimti dėl lenkiškai ugdymą vykdančios Simono Konarskio, rusiškai mokančių Levo Karsavino ir Aleksandro Puškino vidurinių, lenkų ir rusų kalbomis mokančios Lazdynų vidurinės bei „lietuviškos“ Fabijoniškių vidurinės mokyklos - šios įstaigos nuo rugsėjo 1-osios nebegali turėti 11-12 klasių.

Mokyklų reikalavimai panaikinti Vilniaus politikų sprendimus iš esmės dar bus nagrinėjami žemesnės instancijos teisme.

„Formaliai žiūrint, mokyklos lieka dešimtmetėmis, tad nei 11, nei 12 klasių jos negali turėti. Bet suprasdami, kad yra jautri situacija, kad paskutiniais metais moksleiviams jautru pakeisti aplinką, buvome geranoriškai sutarę su aplinkinėmis mokyklomis, kad tie moksleiviai lieka mokytis tose pačiose patalpose, tik gauna kitų mokyklų atestatus. Nepaisant to, kelios mokyklos nesirūpino padėti susibendrauti su artimiausiomis gimnazijomis, bet savo jėgas ir energiją eikvojo skundų rašymui“, - BNS sakė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Taip pat artimiausiu metu LVAT turėtų nagrinėti kelių kitų tautinių mažumų mokyklų bei savivaldybės ginčus dėl laikinųjų priemonių taikymo.

Savivaldybės duomenimis, iš viso į dešimtmetes reorganizuojamose keturiose tautinių mažumų mokyklose (S.Konarskio, A.Puškino, L.Karsavino ir Centro) visi šiųmetiniai vienuoliktokai jas paliko ir tęs mokslą gimnazijose, dvyliktokai bus priskirti kitoms mokykloms, bet liks senose patalpose. Savivaldybės žiniomis, penktąją reorganizuojamą Lazdynų vidurinę paliko ir šiųmetiniai vienuoliktokai, ir dvyliktokai. Iš viso reorganizacija, savivaldybės skaičiais, paveikė apie 500 šių mokyklų moksleivių.

Pagal anksčiau galiojusį Švietimo įstatymą, vidurinių mokylų Lietuvoje turėjo nelikti nuo šio rugsėjo, tačiau Seimas paskutinę pavasario sesijos dieną priėmė pataisas, pagal kurias pertvarką savivaldybės gali atidėti iki 2017-ųjų rugsėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių