Quantcast

T. Matulionio beatifikacijos iškilmėse laukiama iki 50 tūkst. žmonių

Sekmadienį Vilniaus Katedros aikštėje, kur bus rengiamos Teofiliaus Matulionio paskelbimo palaimintuoju iškilmės, organizatorių skaičiavimais, gali dalyvauti iki 50 tūkst. žmonių. Dėl šio renginio policija telkia didesnes nei įprasta pajėgas.

„Yra sudarytas specialusis viešosios tvarkos užtikrinimo planas, numatytos pajėgos, numatyti rezervai, jeigu reikės. Mes stengiamės veikti lanksčiai, pagal aplinkybes“, – BNS trečiadienį sakė Vilniaus apskrities policijos atstovas Paulius Radvilavičius.

Policijos pareigūnai savo ruožtu praneša, kad renginio prieigose tikrins asmenis ir daiktus, todėl siūloma su savimi nesinešti jokių nereikalingų daiktų, didelių rankinių, kuprinių, krepšių.

Vilniaus arkivyskupijos atstovė Živilė Peluritienė BNS sakė, kad tikslus dalyvių skaičius nežinomas, nes preliminariai registravosi tik tie, kurie vyksta autobusais.

„Autobusais atvažiuoja arti 10 tūkstančių, 500 žmonių atvažiuoja traukiniu iš Telšių vyskupijos, keli šimtai žmonių atvyks traukiniu iš Baltarusijos, nes Teofilius Matulionis yra dirbęs ir Baltarusijoje. Laukiame grupių iš Rusijos, Sankt Peterburgo, iš Latvijos, Lenkijos nemažai piligrimų atvyksta. Mišias koncelebruos beveik 50 vyskupų ir kardinolų, keli šimtais kunigų iš Lietuvos ir kitų šalių. Iš JAV atskrenda vyriausiasis kariuomenės vyskupas, nes Teofilius Matulionis buvo ir kariuomenės kapelionas“, – BNS sakė Ž.Peluritienė.

Manoma, kad tilps visi norintieji dalyvauti iškilmėse, Katedros aikštėje telpa 30 tūkst. žmonių, kiti galės būti prieigose, aikštėje jau montuojami ekranai.

Policijos pareigūnai įsėja, kad tądien Vilniaus centre bus ribojamas automobilių eismas ir jų statymas.

„Policija yra pasirengusi užtikrinti viešąją tvarką ir žmonių saugumą ir kreipiasi į vilniečius bei sostinės svečius prašydama supratimo ir geranoriško bendradarbiavimo“, – rašoma Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pranešime.

Renginys vyks Katedros aikštėje nuo 8 iki 18 valandos.

Sekmadienį nuo 6 iki 19 val. bus draudžiamas eismas T.Vrublevskio, Šventaragio, Barboros Radvilaitės, Maironio, Žygimantų, Arsenalo ir T.Kosciuškos gatvėse, Gedimino prospekte, Tilto gatvėje.

Tądien nuo 8 iki 12 val. bus draudžiamas eismas Upės gatvės atkarpoje nuo viešbučio „Radisson Blue Hotel Lietuva“ iki Gedimino Baravyko gatvės.

Bus rezervuotos automobilių aikštelės: autobusams – Tymo kvartalas, A.Goštauto gatvė, lengviesiems automobiliams – prie „Siemens“ arenos.

Atvykstantiems renginio dalyviams, miesto svečiams ir gyventojams policija rekomenduoja į Vilniaus centrą vykti tik visuomeniniu transportu, atvykus su savo transportu palikti jį kuo toliau nuo Katedros aikštės ir į renginio vietą ateiti pėsčiomis. Prieš renginį ir renginio metu link renginio vietos bus visiškai uždraustas transporto eismas, gali kilti didelės transporto spūstys, todėl planuojant keliones į oro uostą, autobusų ar traukinių stotis planuoti ir įvertinti vykimo laiką.

Beatifikacijos – skelbimo palaimintuoju – iškilmės Lietuvoje vyks pirmą kartą.

Vadovauti T.Matulionio (1873–1962) beatifikacijos apeigoms popiežius Pranciškus siunčia Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektą kardinolą Angelą Amatą (Andželą Amatą) SDB.

T.Matulionis gimė 1873 metais Kudoriškio kaime, Alantos parapijoje Molėtų rajone, mokėsi Daugpilio gimnazijoje ir Petrapilio kunigų seminarijoje. 1900 metais jis Petrapilyje buvo įšventintas kunigu, darbavosi Latvijoje – Varaklianų ir Bikavos parapijose, o nuo 1910 metų – Petrapilyje.

1923 metais kunigas buvo suimtas ir nuteistas kalėti trejus metus. Grįžusį iš kalėjimo 1929 metais Petrapilyje vyskupas Antonijus Maleckis T.Matulionį slapta įšventino vyskupu, bet tais pačiais metais jis vėl buvo suimtas ir išsiųstas dešimčiai metų į lagerį Solovkų salose Rusijoje. Į Lietuvą dvasininkas grįžo 1933 metais. Trylika metų padirbęs dvasininko darbą, T.Matulionis išvežtas į Vladimiro kalėjimą, vėliau – į Mordoviją.

Į Lietuvą vyskupas grįžo 1956-aisiais, apsigyveno Birštone, nes sovietų valdžia neleido įsikurti Kaišiadoryse. Vėliau už Vincento Sladkevičiaus įšventinimą vyskupu jis ištremtas į Šeduvą.

Už ypatingą ištikimybę Bažnyčiai popiežius Jonas XXIII 1962 metais vyskupui T.Matulionui suteikė arkivyskupo titulą. Tų pačių metų rugpjūtį bute Šeduvoje darant kratą arkivyskupui suleista neaiškios sudėties injekcija. Praėjus trims dienoms, jis mirė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Bet juk ir 'Alah akbar' čia jau daug privažiavusių, jie juk PRIVALO 'netikėlius' naikint, o čia - tokia proga. :/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių