Quantcast

Šv. Roko ligoninės alėja papuošta spalvingų skėčių girlianda

Savaitgalį Šv. Roko ligoninės (Antakalnio g. 17) alėja papuošta spalvingų skėčių instaliacija. Tai – Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) magistro studijų programos „Politika ir medijos“ studenčių Gintarės Mitrikevičiūtės ir Kristinos Urbaitytės studijų dalyko „Viešosios erdvės: galia ir kūryba“ baigiamasis darbas.

„Pasibaigus žiemai, su kolege sukome galvas, nagrinėjome miesto erdves ir bandėme atrasti jų problemas. Kai tik apžiūrėjome Šv. Roko ligoninės parką, pamatėme alėją, tapo aišku, kad turime padaryti viską, kad mūsų projektas rastųsi čia“, - pasakojo viena projekto kūrėjų K. Urbaitytė.

Anksčiau ligoninėje veikė moderni miego sutrikimų diagnostikos ir gydymo laboratorija, o šiuo metu Šv. Roko ligoninėje teikiamos slaugos ir ilgalaikio gydymo paslaugos. Kai projekto kūrėjos pradėjo stebėti ir nagrinėti šią Antakalnio erdvę, pasirodė, kad joje dažniausiai laiką leidžia tik ligoninės pacientai ir jų artimieji.

„Vienu metu ligoninės teritorija buvo uždaryta, į ją negalėjo patekti nė vienas miestietis. Tačiau ligoninei atvėrus vartus, parke apsilankančiųjų vistiek maža. Žvelgiant į užsienio miestų parkų lankomumą bei stebint, kaip keičiasi kai kurie Vilniaus parkai, labai gaila, kad šis žaliasis kampelis yra pamirštas ir kad jo miestiečiai privengia“, - sakė G. Mitrikevičiūtė.

„Kas yra ligoninė? Tai – vieta, kurioje laikinai gyvena žmonės, turintys sveikatos sutrikimų. Kitaip tariant, sergantieji izoliuojami nuo visuomenės, kol vėl taps sveiki: gydytojo nustatytam laikui apribojama jų kūnų buvimo vieta. Stebint ligoninės teritoriją, susidarė įspūdis, kad sergančiųjų apribojimai transformavosi į ligoninės parko erdvės apribojimus: miestiečiai ją nepelnytai išmetė ar net neįtraukė į lankomų vietų sąrašus“, - pasakojo K. Urbaitytė.

Šv. Roko ligoninės teritorijoje esantis parkas, vilniečių dažniau pavadinamas Sapiegų rūmų parku, įkurtas 17 a. pabaigoje. Tai – seniausias ir ryškiausias barokinio parko pavyzdys Lietuvoje. Anksčiau jame buvo gausu tvenkinių, gėlynų ir retų rūšių augalų. Dėl želdynų, istorijos, architektūros bei kraštovaizdžio elementų ligoninės statinių kompleksas kartu su Sapiegų rūmais ir trinitorių vienuolyno kompleksu yra paskelbtas valstybės saugomu objektu.

Prie projekto įgyvendinimo prisidėjo ir asociacija „Antakalniečių bendruomenė“.

Padedant architektui Mindaugui Kašubai, konstrukciją stengtasi padaryti kaip įmanoma tvirtesnę: kad ji nekeltų grėsmės praeiviams, taip pat sugalvota, kaip apsaugoti medelius nuo sužalojimų.

„Kviečiame visus apsilankyti šiame parke artimiausius pora mėnesių, mat tiek laiko planuojama išlaikyti instaliaciją „Sapiegų parko skėčiai“. Viliamės, kad ir po poros mėnesių ten užsuksite“, - sakė G. Mitrikevičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

plagiatas

plagiatas portretas
būtų puiku, jei nebūtų tiesmuka kopija. Džiugina tik tai, kad bent jau geri dalykai kopijuojami. Visgi, norisi daugiau originalių idėjų

as

as portretas
labai grazu, dabar sugalvoti kazka naujo labai sunku, kad ir plagijatas, bet grazu, linksma aleja
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių