Quantcast

Susitarta dėl VEKS valdymo (atnaujinta 18:30)

Vilniaus savivaldybė ir Kultūros ministerija šeštadienio vakarą rado bendrą sutarimą dėl „Vilniaus - Europos kultūros sostinės“ vadovo bei įstaigos valdymo principų. Tačiau kas sutarta, visuomenei žadama pranešti tik pirmadienį.

Intrigą paliko savaitės pradžiai

„Radom bendrą sutarimą dėl programos, dėl įstaigos valdymo principų, o pirmadienį tai įtvirtinsim dokumentais. Tada viską galutinai pasakysim“, - šeštadienio vakarą portalui sakė Vilniaus meras Vilius Navickas. Kas šeštadienį sutarta, atkleisti nepanoro ir ministras R.Vilkaitis.

Kaip portalas jau rašė, pastaruoju metu tarp Vilniaus savivaldybės ir Kultūros ministerijos būta nesutarimų. Penktadienį paaišėjo, kad sostinės meras „Vilniaus - Europos kultūros sostinės“ (VEKS) vadovu norėjo matyti verslininką, 42 metų bendrovės „Švyturys Utenos alus“ vadovą Tomą Kučinską. Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis ministerijos kandidatų šeštadienį neišdavė, o apie VEKS vadovą žadėjo kalbėti tik tada, kai bus priimti sprendimai.

Nepatenkinti dėl ministerijos ambicijų

Kaip portalą šeštadienio popietę patikino sostinės vicemeras Gintaras Babravičius, sostinės meras Vilius Navickas šeštadienio pavakare susitikęs su kultūros ministru R.Vilkaičiu jam turėjo pasiūlyti T.Kučinsko kandidatūrą į VEKS vadovus. Pasak vicemero, per penktadienį vykusį sostinės savivaldybės ir ministerijos atstovų posėdį meras pasiūlė verslininką T.Kučinską į VEKS vadovus.

„Tiek ministerija, tiek taryba sutarė, kad dabartinė vadovė dėl įvairiausių priežasčių galėtų būti pakeista. Diskusijoje kilo įvairiausios alternatyvos, meras pasiūlė T.Kučinsko kandidatūrą“. – portalui tvirtino G.Babravičius.

Pasak jo, sutarta, kad VEKS vadovauti turėtų būti nepriekaištingos reputacijos ir savo administraciniais gebėjimais žinomas žmogus. „Situacija šiuo metu yra sudėtinga, todėl reikia žvaigždės, kuri suvaldytų situaciją. Todėl nuskambėjo T.Kučinsko pavardė“, - tikino Vilniaus vicemeras.

Jis pabrėžė, kad ministerija dėl VEKS vadovo laikosi kiek kitokios pozicijos ir į šį postą siūlo kitas kandidatūras. G.Babravičius sakė neprisimenąs, kokius tiksliai asmenis vadovauti VEKS per penktadienio posėdį siūlė ministerija. Vicemeras tikino, kad ministerijos noras visiškai kontroliuoti situaciją savivaldybei nepriimtinas.

„Mums nepriimtinas principas, kad ministerija nori ir valdybos, ir vadovavimo srityje dominuoti. Vilniui kaip miestui ir kultūros sostinei tai nėra gerai“, - kalbėjo vicemeras.

"Sužinosite, kai bus priimti sprendimai"

Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis apie galimus kandidatus į VEKS vadovus nebuvo linkęs kalbėti. „Viską sužinosite, kai bus padaryti sprendimai. Pirmadienį tikrai jau žinosite“, - šeštadienį portalui sakė ministras.

Jis atsisakė įvardyti, ką ministerija norėtų matyti VEKS vadovu. „Sprendimai dar nepriimti. Kai bus nuspręsta, oficialiai pranešime“, - pabrėžė R.Vilkaitis.

Kultūros ministerija yra pareiškusi nepasitikėjimą VEKS vadovybe ir siekia pati vykdyti programą.

Meras mini kelias pavardes

„Idėja yra tokia, kad VEKS vadovu būtų žinomas Lietuvoje žmogus, patyręs, suprantantis, skaidrus, nepriekaištingos reputacijos. Tačiau sutarėm kol kas viešai nekomentuoti, ką siūlysim į VEKS vadovus. Sutarėm šiandien susitikti ir šnekėtis, o ką siūlysim, nežinau“, - paklaustas, ar tiesa, kad VEKS vadovu bus siūlomas T.Kučinskas, portalui šeštadienio pavakare sakė sostinės meras Vilius Navickas.

Jis nesutiko įvardinti, kokią kandidatūrą per susitikimą su kultūros ministru siūlys į VEKS vadovus, tačiau prasitarė, kad per penktadienį vykusį posėdį buvo minimos kelios pavardės.

„Yra idėja dėl T.Kučinsko, yra idėja ir Faustą Latėną (kompozitorių - red.past.) siūlyti. Yra dar kažkokių idėjų“, - mįslingai kalbėjo Vilniaus meras.

T.Kučinskas pasiūlymo atsisakė?

Žiniasklaidoje skelbiama, kad T.Kučinskas sulaukė Vilniaus savivaldybės pasiūlymo užimti VEKS vadovo postą, tačiau atsisakė vadovauti įstaigai. Verslininkas esą pareiškė norįs likti versle. Portalui su T.Kučinsku šeštadienį susisiekti nepavyko.

Verslininkas šiuo metu vadovauja Skandinavijos alaus daryklų valdymo koncerno padaliniui „BBH Baltic", tačiau yra kalbama apie T.Kučinsko diplomatinę karjerą ir galimybes tapti ambasadoriumi Didžiojoje Britanijoje.

Pats verslininkas dienraščiui yra prisipažinęs artimiausiu metu ketinantis mokytis lyderystės bei strateginio valdymo Prancūzijoje ir JAV, Harvardo universitete.


Šiame straipsnyje: VEKSkučinskasBBH Baltic

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių