Quantcast

Šuolis nuo Vilniaus TV bokšto (papildyta)

Kritimas iš 160 metrų aukščio, vos porai sekundžių likus iki žemės išskleistas parašiutas ir sėkmingas nusileidimas – tokį ekstremalo Cedricas Dumontas įgyvendintą scenarijų antradienio vidurdienį išvydo Vilniaus gyventojai.

Vienas garsiausių pasaulyje B.A.S.E. šuolininkų C.Dumontas į savo pasiekimų sąrašą įrašė ir mūsų šalį. Tai pirmasis šuolis parašiutu nuo Vilniaus TV bokšto.

326,5 metro aukščio Vilniaus TV bokštas yra aukščiausias pastatas Lietuvoje. Aplink apvalų statinio korpusą siaučiantys beveik neprognozuojami šoniniai vėjai reikalauja viską apskaičiuoti milisekundės ir milimetro tikslumu. Todėl net tūkstantį B.A.S.E. šuolių atlikęs 39 metų belgas bokštą Vilniuje vadina iššūkiu likimui. C.Dumontas yra pirmasis B.A.S.E. šuolininkas, kuris ryžosi 160 metrų šuoliui nuo šio unikalaus statinio.

C.Dumontas buvo ypač greitas: apie 10 val. jis liftu pakyla į bokšto apžvalgos aikštelę. Tam, kad įvertintų situaciją ant žemės jis sugaišta vos kelias akimirkas. Išsirenka vietą šuoliui. Kadangi pagal prognozes oro sąlygos gali greitai pablogėti, nėra laiko gaišti. Cedricas susiveržia vos kelis kilogramus sveriančią kuprinę ir prieina prie konstrukcijos krašto.

„5, 4, 3, 2, 1… B.A.S.E“, – sutartinis signalas aplinkiniams ir šuolis žemyn. Po keturių sekundžių jis išskleidžia parašiutą – dar kelios akimirkos ir C.Dumontas padaręs kilpą nusileidžia šalia gana judrios gatvės ir... iškart sprunka.

„Apžvalgos aikštelėje viršuj gali matyti visą Vilnių, bet krentant žemyn prieš akis prabėga visas gyvenimas, – nusileidęs sakė C.Dumontas. – Tos keturios sekundės laisvo kritimo visada liks mano atmintyje. Tai pirmas mano B.A.S.E. šuolis Lietuvoje – tai nuostabi šalis ir tikrai čia paieškosiu naujų iššūkių!“

Vilniaus TV bokštas priklauso AB „Lietuvos radijo ir televizijos centrui“. Tai aukščiausias pastatas Lietuvoje ir vienas aukščiausių visoje Rytų Europoje, jo aukštis – 326,5 metro, o svoris apie 25 000-30 000 tonų.

Įdomūs faktai:

BASE jump – tai sportas, kuomet parašiutu nusileidžiama nuo stabilių objektų. „B.A.S.E.“ yra angliškų žodžių Buildings (pastatai), Antennas (antenos), Spans (tiltai), Earth (žemė) trumpinys – tai keturi platformų tipai, nuo kurių su parašiutu šoka ekstremalai.Šis sportas yra griežtai uždraustas daugelyje šalių.

Cedricas Dumontas prieš kelias dienas (gegužės 1 d.) atšventė savo 39-ąjį gimtadienį. Per savo gyvenimą belgas atliko beveik 1000 BASE šuolių ir daugiau nei 8000 šuolių su uždelstinu parašiuto išskleidimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių