Quantcast

Sukčiavę vilniečiai biudžetą papildys per 10,3 mln. litų

Du sostinės gyventojai, vykdę verslo sandorius ir neįregistravę individualios veiklos, po mokestinių patikrinimų į valstybės biudžetą turės sumokėti per 10 mln. litų. Apie tai ketvirtadienį pranešė Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija.

„Siekiant išvengti gyventojų pajamų mokesčio (toliau - GPM) ir pridėtinės vertės mokesčio (toliau - PVM) mokėjimo nuo individualios veiklos pajamų gana populiaru forminti tarpinius nekilnojamojo turto dovanojimo tėvams ar vaikams sandorius, vėliau tą turtą iškart parduodant“, - pasakojo Vilniaus AVMI I patikrinimų skyriaus vedėja Vitalija Remeikienė.

Štai vienas vilnietis per paskutiniuosius trejus metus su savo dukra ir sūnumi sudarė šešis žemės sklypų ar sklypų su nebaigtu statyti gyvenamuoju namu dovanojimo sandorius. Netrukus šis turtas buvo parduotas. Patikrinimo metu įrodyta, kad dovanojimo sandoriai sudaryti siekiant mokestinės naudos, t.y. vengiant individualios veiklos požymių ir gautų pajamų apmokestinimo. Be šių sandorių, vilnietis sudarė 17 žemės sklypų įsigijimo ir 4 žemės sklypų pardavimo sandorius.

Patikrinimo metu nustatyta, kad šis vilnietis iš individualios veiklos gavo beveik 28 mln. litų pajamų. Jam priskaičiuota daugiau kaip 10,1 mln. litų gyventojų pajamų, pridėtinės vertės mokesčių bei delspinigių.

Kitas sostinės gyventojas, kaip nustatyta patikrinimo metu, trejus metus gyventojams ir juridiniams asmenims, skelbdamasis internete bei laikraščiuose, pardavinėjo automobilius ir jų detales, neįteisinęs savo veiklos ir nedeklaravęs pajamų iš jos. Tiesa, tuo laikotarpiu maždaug pusmečiui jis buvo įsigijęs verslo liudijimą verstis išnešiojamąja ir išvežiojamąja prekyba ne maisto produktais. Iš šios veiklos, kaip nurodė GPM deklaracijoje, jis gavo daugiau nei 56 tūkst. 700 litų pajamų.

Patikrinimo metu atskleista, jog nuolat į šio gyventojo atsiskaitomąsias sąskaitas fiziniai ir juridiniai asmenys už įsigytus automobilius ir jų detales pervesdavo pinigus. Šis vilnietis gavo beveik 526 tūkst. litų individualios veiklos pajamų, kurių nedeklaravo ir nemokėjo mokesčių. Jam priskaičiuota apie 268 tūkst. 700 litų GPM, PVM ir delspinigių.

„Reikia pažymėti, kad Inspekcija, nustatydama mokesčių įstatymų pažeidimus, atlieka ir praėjusių mokesčių mokėtojo veiklos laikotarpių patikrinimus. Todėl nesąžiningi mokesčių mokėtojai - nesvarbu, ar jie gyventojai, ar įmonės, - neturi tikėtis, jog išvengs mokesčių mokėjimo bei baudų už mokesčių įstatymų pažeidimus, - sakė V.Remeikienė. - Kita vertus, šie pavyzdžiai parodo, kad mokesčių nemokėjimas ne visada yra ekonominio ir finansinio nuosmukio padarinys“.


Šiame straipsnyje: individuali veiklaVMI

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių