Quantcast

Sprendimas dėl Valdovų rūmų jau priimtas? (papildyta)

Trečiadienį Valdovų rūmuose surengtoje aukščiausių šalies pareigūnų ekskursijoje buvo sprendžiančius klausimas, skirti ar ne papildomus 20 mln. litų. Nors sprendimą Vyriausybė žada skelbti vėliau, rinkodaros specialistai šiandieninį pasivaikščiojimą vadina tik viešųjų ryšių triuku.

A.Brazauskas: trūksta ne tiek ir daug

Tačiau kadenciją baigęs prezidentas Algridas Brazauskas gausų politinio elito ir žurnalistų būrį tikino: „Atliktas didžiulis darbas ir iki galo pasirengti Valdovų rūmų atidarymai trūksta ne tiek ir daug.“

Bet ne tiek mažai, kad šalies Vyriausybė papildomus 20 mln. litų rūmams drįstų skirti pasitarusi uždarame kelių asmenų posėdyje.

„Surengėme ekskursiją, kad apžiūrėtumėte ir tik tada nuspręstumėte, ką daryti. Kad būtų diskusija, o ne primestas sprendimas“, - trečiadienį keliaudamas per būsimas Valdovų rūmų menes kalbėjo prezidentas Valdas Adamkus.

Jis teigė kalbėjęs ir su rūmų statytojais. „Šie man paaiškino, kad rūmų užkonservavimas kainuotų netgi daugiau nei 20 mln. litų. Manau, atsakymas, ką daryti, praktiškas“, - sakė V.Adamkus.

Jo manymu, skirti ar ne rūmų statyboms papildomus 20 mln. litų, Vyriausybė turėtų apsispręsti iki kovo galo.

„Kvietimai svečiams padaryti. Šiandien dar galime diplomatiškai jiems pasakyti, kad, esant pasaulinei krizei, turime su ja skaitytis ir savo norų įgyvendinti neįstengiame. Delsti nėra kada: apgauti valstybių vadovų ir kviestinių svečių neturime moralinės teisės. Antra, jiems atvykstant visos žinybos turėtų pradėti dirbti tučtuojau, nes yra apsauga, viešbučiai, planai. Per 30 dienų to nesuorganizuosime“, - svarstė šalies vadovas.

A.Kubilius: kils audra

Premjeras A.Kubilius prisipažino, kad Vyriausybės laukia nelengvas sprendimas. Tačiau jį priimti žadama ilgai nelaukiant.

„Norėtume, kad dėl Vyriausybės sprendimų tūkstantmečio minėjimas netaptų ginčų, pykčio ir nepasitenkinimo momentu. Žinau, kokia audra gali kilti, jei skirsime tuos milijonus. Klausimas, ar tūkstantmetis taps mūsų tarpusavio sutarimo švente, kurios metu galėtume parodyti, kad net sunkmečiu Lietuva yra stipri ir galinti pastatyti didelius paminklus?“ – kalbėjo A.Kubilius.

„Turime visi suprasti, kad tėvynės pinigais nepamatuosi“, - patriotine gaida ekskursiją po Valdovų rūmus baigė A.Brazauskas.

Valdovų rūmų koridoriais žengė parlamentarai Aurelija Stancikienė, Viktoras Uspaskichas, finansų ministras Algirdas Šemeta, kultūros ministras Remigijus Vilkaitis ir kiti šalies politikai.

M.Lapinskas: Sprendimas priimtas, jį tereikia įteisinti

Valdžios surengtą ekskursiją po Valdovų rūmus rinkodaros specialistas Mindaugas Lapinskas viena vertus vadina neprastu viešųjų ryšių triuku, kita – atsakomybės nusimetimu.

„Visa Lietuvos politika tokia, kad bėgama nuo atsakomybės. Lengva pasakyti, kad aš sprendimų nepriimu, jūs spręskite. O iš tikrųjų juk selektyviai atsirenku signalus, kuriuos noriu sulaukti, ir tada atsakau: „štai, tauta taip pasakė“, - kalbėjo M.Lapinskas.

Valdžios laikysena jam primena penktoko, pabėgusio iš pamokų ir besiteisinančio, jog tai draugai sakė, kad mokytojas neateis.

„Įtraukti visuomenę ar bent vaizduoti, kad ji gali būti procesų dalyvė, yra geriau nei nuspręsti už uždarų durų. Kita vertus, neapleidžia mintis, kad sprendimas jau priimtas ir dabar jį reikia įteisinti, legitimizuoti“, - svarstė M.Lapinskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad lygiai taip pat elgiasi komercinis sektorius. „Bet kuriame banke kabo skelbimas: „Mums rūpi Jūsų nuomonė“. Galime parašyti laišką, bet bankas atsižvelgs ar ne, lems gausybė kitų faktorių: kokia situacija rinkoje ir pan. Tačiau žmonėms suteikti tribūną pasireikšti visai neblogas ėjimas“, - vertino M.Lapinskas.

***

Šių metų biudžete Valdovų rūmams numatyti 44 mln. litų. Tačiau teigiama, kad liepos 6-ąją norint atidaryti bent pietinį rūmų korpusą, reikia dar 20 mln. litų.

Valdovų rūmams pastatyti, eksponatams įgyti ir administruoti jau išleista 176 mln. litų.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmaiBrazauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių